Ploile torențiale care au început sâmbătă în Europa Centrală și de Est au declanșat inundații despre care specialiștii avertizează că ar putea atinge „o amploare inedită”. Oamenii de știință în domeniul hidrologiei și al climei urmăresc aceste evenimente cu îngrijorare, estimând că vor fi printre cele mai severe din ultimii ani. Conform AFP, aceste fenomene extreme ar putea depăși amploarea celor din 2002, care au afectat orașe mari precum Praga, Dresda și Viena.
Ciclonul Boris a adus inundații fără precedent
Liz Stephens, profesoară specializată în riscuri climatice și reziliență la Universitatea Reading, a avertizat că inundațiile care urmează să lovească regiunea ar putea fi cele mai grave din ultimele două decenii.
„Inundațiile se prefigurează a fi cele mai grave din regiune de la inundațiile din 2002″, a spus Stephens pentru AFP, relatează Agerpres.
Aceasta a subliniat că, deși autoritățile au învățat din experiențele anterioare, prognozele actuale indică o situație fără precedent în anumite locuri.
Experții internaționali explică amploarea fenomenului
Un alt expert, Hannah Cloke, profesoară de hidrologie la aceeași universitate, a descris cu uimire intensitatea precipitațiilor și efectele lor imediate, care au afectat mii de oameni din Europa Centrală și de Est.
„Ploaia a fost atât de intensă încât hărțile precipitațiilor, care utilizează nuanțe vii pentru a descrie cele mai abundente ploi, au rămas fără culori. A trebuit să trecem la alb”, a explicat Cloke, arătând cât de grave sunt aceste precipitații.
Profesoara de hidrologie a precizat că ploile extreme au fost observate în special la granița dintre Cehia și Polonia, unde râurile riscă să se reverse dincolo de limitele experimentate până acum.
Prognoze sumbre pentru zilele următoare
Specialiștii avertizează că ploile vor continua în următoarele zile, într-un moment în care râurile sunt deja pline, iar solul este saturat. „
Previziunile noastre pentru anumite râuri și în aval indică inundații care ar putea depăși standardele cunoscute până acum”, a avertizat Cloke.
Codul roșu de inundații a fost prelungit pentru Galați, Vaslui și Iași
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit Codul roșu de inundațiipână marți, la ora 12:00. Avertizarea vizează râurile din bazinele hidrografice Bârlad – afluenții de pe partea stângă, în sectorul dintre stațiile hidrometrice Vaslui și Bârlad, din județele Vaslui și Iași, precum și râul Prut – afluenții din aval de stația hidrometrică Drânceni, în județele Vaslui și Galați.
În paralel, până mâine, la ora 18:00, este activ un Cod portocaliu, care se aplică pe anumite sectoare de râuri din județele Vaslui, Iași, Galați și Botoșani, în bazinele hidrografice Bârlad, Siret, Prut și Jijia.
De asemenea, un Cod galben de inundații este în vigoare până marți, la miezul nopții. Avertizarea acoperă sectoare de râuri din bazinele hidrografice Bârlad, Prut, Siret și Jijia, afectând județele Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea și Botoșani.
Fenomenele periculoase vizate includ scurgeri semnificative de apă pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile inundații locale și creșteri rapide ale debitelor și nivelurilor apelor.
Ciclonul Boris, alimentat de temperaturile ridicate ale mării
Un alt expert, Malcolm Mistry, profesor asistent la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a explicat mecanismul care stă în spatele acestor fenomene extreme.
„Furtunile precum Boris sunt alimentate de temperaturile ridicate de la suprafața mării, care permit umidității să se evapore. Cu alte cuvinte, cu cât suprafața mării este mai caldă, cu atât furtuna se alimentează cu mai mult combustibil”, a explicat Mistry.
În cazul ciclonuluii Boris, frontul rece arctic și jet stream-ul, alături de topografia locală, au încetinit progresia furtunii, rezultând precipitații masive într-o perioadă scurtă.
Legătura fenomenelor extreme cu schimbările climatice
Întrebarea firească este dacă schimbările climatice sunt responsabile pentru fenomenele recente.
„Pentru a stabili dacă schimbările climatice sunt sau nu la originea lui Boris, va fi nevoie de analize suplimentare bazate pe date istorice și modele climatice”, a declarat Mistry.
Cu toate acestea, expertul a subliniat că mai multe studii recente arată o creștere a frecvenței acestor evenimente în contextul încălzirii globale, inclusiv la latitudini mai înalte.
Regiunile afectate se confruntă acum cu o tranziție abruptă de la secetă la inundații.
„După o vară marcată de secetă, zone vaste se pregătesc acum pentru ploi masive”, a declarat Hannah Cloke.
Aceasta a adăugat că astfel de condiții devin din ce în ce mai frecvente, ca urmare a schimbărilor climatice.
Măsurile pentru viitor și adaptarea la „noua normalitate”
În fața acestor fenomene extreme și din ce în ce mai dese, oamenii de știință subliniază necesitatea unor măsuri rapide pentru a combate efectele schimbărilor climatice.
„Avem încă un drum lung de parcurs pentru a ne adapta viața la această nouă normalitate”, a concluzionat Cloke.
Cu toate acestea, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea ajuta la prevenirea unor astfel de fenomene în viitor susțin specialiștii.