Ciclonul Ashley a ajuns în România, iar Dunărea se umflă. Autoritățile sunt în alertă din cauza avertizărilor meteorologice și hidrologice, iar județele Galați și Vaslui sunt în mod special vizate. În aceste zone, pământul este deja suprasaturat de apă din cauza viiturilor precedente, ale căror efecte devastatoare nu au fost încă pe deplin înlăturate.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a condus sâmbătă ședința Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU) pentru a analiza cele mai recente avertizări meteorologice și hidrologice. Fechet a subliniat că autoritățile trebuie să fie pregătite și să anunțe populația din timp în fața pericolului iminent al viiturilor.
Dunărea se umflă. Ministrul Mediului: „Nu există niciun dubiu că viiturile vor veni”
În urma ședinței Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență, Mircea Fechet a subliniat necesitatea unei vigilențe sporite în fața fenomenelor meteo extreme, în special pentru zonele deja afectate de inundații.
„Trebuie să fim foarte atenți în aceste ore și zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin și vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni”, a declarat ministrul.
Fechet a cerut tuturor instituțiilor subordonate Ministerului Mediului să rămână în alertă și să acorde o atenție deosebită bazinelor hidrografice afectate.
„Este important ca toate instituțiile din subordinea MMAP să fie în alertă și să acordăm toată atenția evoluției situației hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundații, și aici mă refer în special la zonele Galați și Vaslui.”, a avertizat Mircea Fechet.
Planuri de evacuare a populației. Primarii, sub presiune
Ministrul a făcut un apel către autoritățile locale să ia măsuri urgente.
„Primarii vizați de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, dacă situația o impune”, a afirmat Fechet.
Totodată, ministrul a cerut proprietarilor de depozite industriale și iazuri de decantare din zonele cu risc să asigure funcționalitatea sistemelor de colectare a apei.
„Deținătorii depozitelor de deșeuri industriale, haldelor de steril, iazurilor de decantare din zonele vizate de avertizări hidrometeorogice trebuie să asigure funcționalitatea sistemelor de colectare, drenaj și evacuare a apelor excedentare, precum și prezența personalului de exploatare.” a adăugat ministrul Mediului.
Suplimentarea forțelor de intervenție în Galați cu încă 1.000 de pompieri
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, prezent la ședința extraordinară a CMSU, a informat că în județul Galați au fost suplimentate forțele de intervenție cu peste 1.000 de pompieri.
„Forțele de intervenție rămân în zonă, pregătite să meargă pentru evacuare preventivă, acolo unde există risc major de inundație”, a declarat Arafat.
Șeful SMURD a adăugat că, dacă situația o va cere, vor fi trimise forțe suplimentare din alte județe.
Cod galben și portocaliu în toată țara
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de cod galben și portocaliu pentru zilele de 28 și 29 septembrie. În intervalul 28 septembrie, ora 18 – 29 septembrie, ora 08, în Banat, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei se așteaptă averse însemnate cantitativ și descărcări electrice. Cantitățile de apă pot ajunge izolat la peste 40 l/mp.
Pe 29 septembrie, codul portocaliu va acoperi nordul și estul Olteniei, sudul Transilvaniei și Muntenia, unde se așteaptă ploi torențiale și abundente, cu acumulări de până la 80 l/mp.
„În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp”, se arată în avertizarea ANM.
Avertizările hidrologilor: „Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, viituri rapide”
Hidrologii au emis avertizări de cod galben și portocaliu pe râurile din mai multe bazine hidrografice, vizând posibile viituri și creșteri de debite.
„Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au avertizat specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).
Codul portocaliu vizează râurile Mureș, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeș și alte râuri importante din județele Alba, Sibiu, Hunedoara, Covasna, Brașov, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Ilfov în intervalul 29 septembrie, ora 10 – 30 septembrie, ora 16.
Debitul Dunării a ajuns la 7.300 metri cubi pe secundă
Hidrologii au subliniat și că debitul Dunării la intrarea în țară a ajuns la 7300 m³/s, fără a reprezenta un pericol.
„Debitul nu va depăși 9000 m³/s, iar situația nu prezintă probleme nici în zona Deltei Dunării”, au transmis aceștia.