Chişinău se pregătește de stare de urgenţă energetică. Premierul Dorin Recean cere instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic din Republica Moldova, din cauza situaţiei din Transnistria.
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, va solicita joi deputaților, care se vor întruni în ședința Parlamentului de la Chișinău, instituirea stării de urgență în sectorul energetic.
Solicitarea lui Dorin Recean survine în urma propunerii adoptate ieri de membrii Guvernului, conform căreia este necesară instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 16 decembrie 2024, potrivit Radio Chișinău.
În Transnistria a fost instalată starea de urgență în economie pentru 30 de zile din cauza temerii de sistare a livrărilor de gaze rusești de la data de 1 ianuarie.
Liderul separatist de la Tiraspol a semnat un decret care prevede raționalizarea consumul de energie, crearea unor rezerve și interzicerea exportului de resurse energetice. Dar, nu se menționează ce va viza interzicerea exportului de resurse energetice și dacă va afecta partea dreaptă a Nistrului, având în vedere că Chișinăul cumpără 80% din energia electrică de la centrala de la Cuciurgan.
Ce propune guvernul de la Chișinău
Oprirea livrărilor de gaze de către Gazprom, de la 1 ianuarie 2025, ar putea provoca o criză umanitară în regiunea transnistreană.
Guvernul moldovean a aprobat pe 11 decembrie un plan de acţiune în acest sens, după cum a explicat Radio Chişinău. Respectiv, guvernul de la Chişinău va propune Parlamentului instituirea stării de urgenţă pentru 60 de zile, începând cu data de 16 decembrie, în contextul expirării tranzitului gazelor ruseşti prin Ucraina la 1 ianuarie 2025.
„Faptul că un oarecare tranzit se întrerupe nu este adevărat. Nu asta este problema. Există căi de livrare a gazului natural către Republica Moldova, în general, şi către stânga Nistrului, în particular. Dacă această intenţie a Rusiei, a Gazpromului se va materializa, se va solda cu o criză umanitară, care vine din două surse. Unu, este lipsa de resurse energetice pentru necesităţile de bază acum, în mijloc de iarnă, pentru încălzire, pentru asigurare cu toată infrastructura, dar al doilea lucru este lipsa de venituri pentru peste 160.000 de oameni pentru ca să îşi cumpere bunurile de bază.
Totodată, Guvernul a aprobat un plan de acţiuni şi regulamentul privind situaţiile excepţionale în sectorul electroenergetic”, a spus premierul Dorin Recean, potrivit Radio România Actualități.
„Documentele se bazează pe experienţa crizei energetice din perioada 2021-2023 şi stabileşte o serie de măsuri pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor excepţionale”, a declarat secretarul de stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan.
Citiți și: Ce s-ar putea întâmpla în Transnistria de la 1 ianuarie 2025