China a dezvăluit planuri de a construi roboți umanoizi care pot lucra în ferme, fabrici și case în termen de doi ani.
Ministerul industriei și tehnologiei informației din Beijing a stabilit planuri de sprijinire a roboților bipezi prin finanțarea unei serii de descoperiri. Țeul Beijingului reprezintă o nouă provocare tehnologică pentru SUA, unde companii precum Boston Dynamics și Tesla lui Elon Musk dezvoltă deja roboți umanoizi. De altfel, Amazon deja testează astfel de dispozitive în depozitele sale, dezvăluind recent un robot numit Digit, care are brațe și picioare.
Un document al ministerului chinez spune că roboții vor fi la fel de „disruptivi” precum „calculatoarele, smartphone-urile și vehiculele cu energie nouă” și vor necesita progrese atât în inteligența artificială, cât și în membrele artificiale. Mașinile vor „schimba profund producția umană și stilul de viață și vor remodela modelul global de dezvoltare industrială”, au spus oficialii.
Documentul, care nu descrie planuri pentru utilizări militare, spune că roboții umanoizi ar putea fi utilizați în medii speciale care se confruntă cu condiții dure, cum ar fi salvarea oamenilor. China dorește, de asemenea, să folosească mașinile în medii medicale și să curețe case.
Beijingul vrea ca primii roboți să sosească în 2025, dar a spus că vor fi „îmbunătățiți semnificativ” până în 2027.
Acțiunile companiilor chineze de robotică au crescut după anunț, care nu a conturat programe specifice pentru atingerea obiectivului pentru 2025.
Roboții umanoizi au fost o fascinație în industria tehnologiei timp de decenii, dar s-au străduit să pătrundă în utilizarea pe scară largă. Roboților le este greu să stăpânească abilitățile pe care oamenii le găsesc de bază, cum ar fi menținerea echilibrului în timpul mersului. Cu toate acestea, interesul față de tehnologie crește pe fondul progreselor AI.
Tesla de la Elon Musk a dezvăluit un robot numit Optimus care este construit folosind aceleași sisteme AI pe care le folosesc mașinile sale. Iar Musk a spus că își poate imagina un viitor în care toată lumea deține unul sau doi roboți Optimus, sugerând miliarde de vânzări.
Astăzi, cel mai cunoscut producător de roboți este Boston Dynamics, care a fost cândva deținut de Google înainte de a fi vândut către SoftBank și apoi Hyundai. Compania realizează un umanoid numit Atlas.