Sancţiunile occidentale dictate împotriva Rusiei sporesc cererea de maşini produse din China, iar această creştere ar putea continua atâta timp cât sancţiunile vor rămâne în vigoare, a declarat luni un director al asociaţiei auto din China, citat de agenția de presă Reuters.
În același timp, constructorii de automobile chinezi caută să-și asambleze automobilele în Rusia şi să-şi stabilească producţia în această țară, după cum a declarat Xu Haidong, inginer-şef adjunct la Asociaţia Producătorilor de Automobile din China (CAAM).
În ce țară sunt exportate cele mai multe mașini chinezești?
„Există încă o cerere uriaşă pe piaţa rusă, dar aceasta nu va depinde neapărat doar de importuri. Exporturile de mașini ale Chinei către Rusia vor fi în continuare la mare căutare în următorii 2-3 ani, iar după aceea sectorul auto al Chinei îşi va spori probabil prezenţa pe piaţa rusă”, a precizat Xu.
Rusia a fost principala destinaţie pentru exporturile de mașini chinezești în primele şapte luni ale anului curent, când au fost vândute 464.000 de maşini, potrivit datelor publicate de CAAM.
Pe locul al doilea s-a clasat Mexicul, unde s-au comercializat aproximativ 224.000 de de automobile chinezeşti în aceeași perioadă. În decursul anului trecut, Mexicul a fost cel mai mare importator de maşini chinezeşti, cu 254.000 de unităţi, în timp ce Rusia a fost al cincilea cel mai mare importator cu 162.000 de exemplare, mai arată datele CAAM.
Ce cotă dețin automobilele chinezești pe piața din Rusia?
Mărcile chinezești asamblează vehicule în Rusia, preluând fabricile care au fost eliberate de producătorii auto din Europa ca urmare a invadării Ucrainei în februarie 2021.
În momentul de față, automobilele din China au o cotă de 49% din piaţa din Rusia, atingând pragul de 40.000 de unităţi în luna iunie.
Spre comparație, înainte de începerea războiului din Ucraina, în Rusia, ponderea autovehiculelor chinezești era de doar 7% în iunie 2021, potrivit datelor colectate de compania Autostat.
China este cea mai mare piaţă auto din lume, dar producătorii de automobile din această țară caută din ce în ce mai mult să vândă pe alte piețe internaționale pentru a compensa concurenţa intensă şi slăbirea cererii la nivel intern.