China interzice WhatsApp, Signal, Threads și Telegram din App Store pentru dispozitivele iPhone. Wall Street Journal a transmis astăzi că Apple a trebuit să se conformeze cererii de cenzură a autorităților de la Beijing. WhatsApp este una dintre cele mai populare aplicații de mesagerie din întreaga lume, fiind folosită la ora actuală de miliarde de oameni. Alături de Threads, WhatsApp este și una dintre cele mai mari platforme sociale deținute de Meta.
Într-un comunicat trimis publicației Wall Street Journal, Apple a precizat: “Administrația spațiului cibernetic din China a ordonat eliminarea acestor aplicații din App Store-ul din China în baza preocupărilor lor legate de securitatea națională. Suntem obligați să respectăm legile din țările în care ne desfășurăm activitatea, chiar și atunci când nu suntem de acord cu ele.”
Cu toate acestea, alte aplicații străine populare sunt încă disponibile, cum ar fi Facebook și Instagram de la Meta, YouTube de la Google și X de la Elon Musk. Totuși, unele dintre ele nu pot fi accesate decât prin intermediul unui VPN. În acest moment, nu este clar de ce China a interzis WhatsApp, Threads și alte aplicații din motive de securitate. Cu toate acestea, nu este prima dată când țara interzice aplicații fără motiv.
De ce a interzis China aplicația WhatsApp
Una dintre teoriile care ar putea sta în spatele acestei interdicții chinezești asupra WhatsApp și a altor aplicații se referă la faptul că acestea nu ar fi respectat o nouă regulă care cere ca toate aplicațiile disponibile în China să se înregistreze la guvern. Totuși, este important de menționat că aceste aplicații nu sunt utilizate pe scară largă în China, deși acest lucru ar putea părea surprinzător pentru mulți occidentali. Astfel, cei mai mulți dintre utilizatorii de social media din China nu sunt deloc afectați de această decizie.
De-a lungul anilor, Apple a interzis mai multe aplicații din App Store-ul China după ce guvernul a solicitat interzicerea acestora. Cupertino a făcut alegeri ciudate pentru a se conforma cu țara responsabilă de fabricarea majorității produselor sale și a doua cea mai profitabilă regiune după America.
De exemplu, compania a restricționat pentru prima dată AirDrop în regiune după ce protestatarii ar fi trimis informații împotriva guvernului prin AirDrop. Ulterior, compania a extins restricțiile AirDrop la toți utilizatorii la nivel global, ca o măsură de evitare a spam-ului.
TikTok ar putea fi interzis în SUA
Propunerea legislativă privind interzicerea folosirii aplicației TikTok a primit un sprijin puternic din partea Camerei Reprezentanților din Statele Unite, cu 352 de voturi „pentru”, depășind astfel cu mult numărul minim necesar de 290 de voturi. Cu toate acestea, pentru ca legea să intre în vigoare, trebuie să fie aprobată și de Senat. Parlamentarii din Senat au transmis că vor examina cu atenție propunerea și vor efectua revizuiri detaliate asupra acesteia înainte de a lua o decizie. Președintele Joe Biden a spus că, în cazul în care proiectul de lege va trece de Senat, este dispus să semneze legea.
Fostul președinte american Donald Trump a declarat recent că se opune interzicerii TikTok în Statele Unite. „Ceea ce nu-mi place este că, fără TikTok, veți face Facebook mai mare, ceea ce pentru mine este un dușman al poporului, la fel ca și alte mijloace de comunicare”, a spus Trump.