China a prezentat prima sa navă de foraj dezvoltată în mod independent, denumită “Mengxiang” (Vis), care poate fora la cele mai mari adâncimi din lume.
Se presupune că nava este echipată pentru a ajunge la o adâncime de peste 11.000 de metri. Această adâncime depășește Groapa Marianelor, cel mai adânc punct din oceanele lumii, care măsoară 11.034 de metri, potrivit Enciclopediei Britannica, relatează South China Morning Post.
Această navă de foraj, prezentată ca fiind cea mai sofisticată navă pentru recoltarea de pe fundul mării, urmează să fie folosită pentru extragerea unei resurse deosebite, cunoscută sub numele de “gheață inflamabilă”, care este încărcată din abundență cu gaz metan. Hidrații de gaz, cunoscuți și sub numele de hidrați de metan, sunt compuși de tip gheață, formați din molecule de apă care conțin gaz natural, în principal metan. Metanul este o componentă semnificativă a gazului natural.
Deoarece moleculele de metan sunt structurate atât de strâns în cadrul unei structuri cristaline de molecule de apă, ele formează o substanță solidă cu o structură asemănătoare cu cea a gheții. Acești hidrați sunt stabili în condițiile specifice de temperatură și presiune întâlnite în sedimentele de la adâncimi mari și în regiunile de permafrost.
China, în căutarea independenței în ceea ce privește obținerea energiei
Cu dimensiuni de 179,8 metri lungime, 32,8 metri lățime și o greutate de aproximativ 33.000 de tone, nava este echipată cu capacități de foraj oceanic de top, a relatat CGTN. Nava va folosi tehnologii inteligente, cum ar fi sistemul digital twin, pentru a lucra mai bine și a monitoriza operațiunile de foraj. Călătoria sa inaugurală este programată chiar în această perioadă, potrivit China Geological Survey (CGS) din cadrul Ministerului Resurselor Naturale.
Nava se va dovedi a fi esențială pentru a ajuta China să exploreze și să utilizeze hidrații de gaze naturale. Astfel, China va deveni mai independentă în obținerea de energie și își va îmbunătăți capacitatea de a fora sub ocean.
Hidrații de gaz au potențialul de a deveni o sursă de energie viabilă din punct de vedere comercial, deși nu sunt considerați ecologici. Acest lucru este deosebit de relevant în condițiile în care China, cel mai mare importator de petrol și gaze din lume, își consolidează capacitățile în domeniul activităților maritime.
În pofida extracțiilor experimentale reușite în 2017 și 2020, apar îngrijorări cu privire la impactul asupra mediului al exploatării hidraților de gaz, cum ar fi potențiala eliberare de gaze cu efect de seră și amenințările la adresa vieții marine. Ambiția Chinei de a extrage hidrați de gaz din Marea Chinei de Sud ar putea declanșa, de asemenea, tensiuni geopolitice din cauza revendicărilor de suveranitate disputate în regiune.