China a decis să crească treptat vârsta de pensionare cu trei până la cinci ani, începând cu 2025, într-un efort de a contracara declinul forței de muncă cauzat de îmbătrânirea rapidă a populației. Modificările, care vor afecta atât bărbații, cât și femeile, sunt cele mai recente într-o serie de măsuri menite să răspundă noilor realități demografice ale celei mai populate țări din lume.
China crește vârsta de pensionare. De ce nu mai ies femeile la pensie la 50 de ani
În prezent, China are una dintre cele mai scăzute vârste de pensionare din lume: 60 de ani pentru bărbați și între 50 și 55 de ani pentru femei, în funcție de ocupația lor. Noile reglementări vor crește vârsta de pensionare pentru bărbați de la 60 la 63 de ani, într-un interval de 15 ani, iar pentru femei de la 50 la 55 de ani sau de la 55 la 58 de ani, în funcție de situația specifică. Agenția de știri de stat Xinhua, citată de dpa, a raportat aceste schimbări ca fiind o necesitate datorată “noii situații de dezvoltare demografică”.
Problema îmbătrânirii rapide și rata scăzută a natalității
China, cu o populație de aproximativ 1,4 miliarde de oameni, se confruntă cu o problemă serioasă de îmbătrânire. Rata natalității scăzute, care în 2022 a fost de doar 1,09 copii per femeie, nu a fost ameliorată nici măcar prin anularea politicii copilului unic, o politică ce a restricționat nașterile timp de zeci de ani. Cu toate că în ultimii ani guvernul a încercat să încurajeze familiile să aibă mai mulți copii, multe cupluri din orașe nu își permit financiar să aibă mai mult de un copil, în special în contextul recesiunii economice actuale.
Această dinamică a condus la o creștere semnificativă a proporției de persoane în vârstă. În 2022, aproape o cincime din populația Chinei, aproximativ 300 de milioane de oameni, avea peste 60 de ani. Experții estimează că până în 2050, numărul persoanelor de peste 60 de ani va ajunge la aproape 500 de milioane, ceea ce va crea o presiune suplimentară asupra sistemului de pensii și a serviciilor de sănătate din țară.
Reformarea sistemului de pensii: O decizie controversată, dar necesară
În contextul acestor provocări demografice, apelurile pentru majorarea vârstei de pensionare au devenit tot mai puternice în ultimii ani, deși o astfel de măsură este extrem de nepopulară în rândul publicului larg. Reforma sistemului de pensii vine într-o perioadă în care alte economii mari, precum Japonia și unele țări din Europa, se confruntă cu probleme similare legate de îmbătrânirea populației și scăderea forței de muncă.
În anii 1970, când reglementările actuale privind vârsta de pensionare au fost implementate, speranța de viață în China era mult mai scăzută, iar numărul tinerilor era în creștere, relatează ProTV. Acum, cu o speranță de viață mult mai mare și o bază de tineri în scădere, autoritățile chineze consideră că ajustarea vârstei de pensionare este o măsură necesară pentru a asigura sustenabilitatea economică a țării.
Reformele propuse urmăresc nu doar să încetinească scăderea forței de muncă, dar și să crească participarea pe piața muncii a populației în vârstă, utilizând experiența și abilitățile celor mai în vârstă. În același timp, aceste schimbări reflectă o încercare de a redistribui povara economică în contextul unei populații îmbătrânite.