China a avertizat SUA că este pregătită să poarte „orice tip” de război. Avertismentul Bijingului vine în urma tarifelor comerciale tot mai mari aplicate de Donald Trump.
Primele două economii ale lumii se apropie de un război comercial, după ce Donald Trump a impus tarife mai mari pentru toate produsele chinezești. China a ripostat rapid, cu tarife de 10-15% pe produsele agricole americane.
China nu se teme de război cu Statele Unite
„Dacă SUA doresc război, fie că este vorba de un război tarifar, un război comercial sau orice alt tip de război, suntem pregătiți să luptăm până la capăt”, a declarat ambasada Chinei pe X, postând o replică dintr-o declarație guvernamentală de marți.
Aceasta este una dintre cele mai puternice retorici de până acum din partea Chinei de când Trump a devenit președinte și vine în timp ce liderii s-au reunit la Beijing pentru Congresul național anual al poporului.
Miercuri, premierul chinez Li Qiang a anunțat că China își va crește din nou cheltuielile de apărare cu 7,2 % în acest an și a avertizat că „schimbări nemaivăzute într-un secol se desfășoară în lume într-un ritm mai rapid”. Această creștere era așteptată și corespunde cifrei anunțate anul trecut.

China amenință cu un război comercial
Liderii de la Beijing încearcă să transmită populației chineze mesajul că sunt încrezători că economia țării poate crește, chiar și cu amenințarea unui război comercial. China a ținut să prezinte o imagine de țară stabilă și pașnică, în contrast cu SUA, pe care Beijingul o acuză că este implicată în războaie în Orientul Mijlociu și Ucraina.
China poate spera, de asemenea, să capitalizeze acțiunile lui Trump referitoare la aliații SUA precum Canada și Mexic, care au fost, de asemenea, afectați de tarife, și nu va dori să intensifice retorica prea mult pentru a speria potențialii noi parteneri globali.
Discursul de marți al premierului de la Beijing a subliniat că China va continua să se deschidă și speră să atragă mai multe investiții străine. În trecut, China a subliniat că este pregătită să meargă la război. În octombrie anul trecut, președintele Xi a cerut trupelor să își consolideze pregătirea pentru război, în cadrul unor exerciții militare desfășurate în jurul insulei autonome Taiwan.

Contrele China și SUA din cauza traficului de droguri
Dar există o diferență între pregătirea militară și disponibilitatea de a merge la război. Mesajul ambasadei chineze la Washington a citat o declarație în limba engleză a Ministerului de Externe din ziua precedentă, care acuza, de asemenea, SUA că învinuiesc China pentru afluxul de droguri fentanil
„Problema fentanilului este o scuză slabă pentru a crește tarifele SUA asupra importurilor chineze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. „Intimidarea nu ne sperie. Intimidarea nu are efect asupra noastră. Presiunea, coerciția sau amenințările nu sunt modul corect de a trata cu China”, a adăugat el.
Relația SUA-China este întotdeauna una dintre cele mai controversate din lume. Această postare de pe X a fost larg distribuită și ar putea fi folosită de șoimii chinezi din cabinetul lui Trump ca dovadă că Beijingul este cea mai mare amenințare economică și de politică externă a Washingtonului.

Relațiile Washington-Beijing, sub smenul întrebării
Oficialii de la Beijing au sperat că relațiile dintre SUA și China sub conducerea lui Donald Trump ar putea avea un început mai cordial după ce acesta l-a invitat pe Xi la inaugurarea sa. Președintele american a declarat, de asemenea, că cei doi lideri au avut „o convorbire telefonică extraordinară” cu doar câteva zile înainte de a intra la Casa Albă.
Au existat informații conform cărora cei doi lideri urmau să aibă o nouă convorbire luna trecută. Acest lucru nu s-a întâmplat. Xi s-a confruntat deja cu un consum persistent scăzut, cu o criză imobiliară și cu șomajul.
China s-a angajat să pompeze miliarde de dolari în economia sa aflată în dificultate, iar liderii săi au dezvăluit planul în timp ce mii de delegați participă la Congresul Național al Poporului, un parlament care aprobă deciziile luate deja în spatele ușilor închise.
China are al doilea cel mai mare buget militar din lume, cu 245 de miliarde de dolari, dar este mult mai mic decât cel al SUA. Beijingul cheltuiește 1,6% din PIB pentru armata sa, mult mai puțin decât SUA sau Rusia, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, potrivit BBC.