China a pus la punct un plan de subvenții de 66 de miliarde de euro pentru mașinile electrice

În efortul de a stimula o piață auto în scădere, China a anunțat un plan masiv de subvenții pentru achiziționarea de vehicule electrice și hibride.

Inițiativa face parte din planul de sprijinire a tranziției „eco” pe cea mai mare piață de automobile din lume. Aceasta ar putea avea implicații majore în industria auto globală, transmite site-ul Economie Matin.

Aceste stimulente fiscale plasează mașinile electrice în fruntea unei ample campanii de stimulare a creșterii economice în China.

China va oferi un plan de subvenții fără precedent

23 iunie 2023 China

China a anunțat un pachet de stimulente fiscale în valoare totală de 66,16 miliarde de euro (520 de miliarde de yuani) între 2024 și 2027, destinat vehiculelor electrice și a celor hibride. Această măsură, cea mai importantă acordată vreodată pentru acest tip de mașini, are ca scop stimularea vânzărilor de automobile pe o piață în scădere.

Concret, mașinile electrice și hibride vor fi scutite de taxa de achiziție de 30.000 de yuani per vehicul în 2024 și 2025. Scutirea va fi redusă apoi la jumătate și, în final, va fi plafonată la 15.000 de yuani pentru achizițiile efectuate în 2026 și în 2027.

În ultimii ani, guvernul chinez a încurajat puternic vehiculele ecologice prin stimulente care au sprijinit dezvoltarea unor producători locali precum NIO, BYD, Zeekr sau Li Auto. Analiştii sugerează că limitarea scutirii de taxe va contribui mai degrabă la creşterea vânzărilor de modele mai ieftine produse de companiile chineze decât a vânzărilor de mașini de ultimă generaţie produse de producătorii străini.

China a sprijinit achizițiile de vehicule electrice timp de mai bine de un deceniu, dar programul s-a încheiat anul trecut. Noile măsuri extind scutirea de taxe existente, care ar trebui să expire la sfârșitul anului curent.

Vânzările de vehicule electrice în China au crescut în luna mai cu 10,5%

23 iunie 2023 China

Inițiativa guvernului de la Beijing face parte dintr-un context mai larg de tranziție „eco” la nivel global. Autoritățile din întreaga lume pun în aplicare diverse măsuri pentru a încuraja tranziția către vehiculele electrice cu scopul de a fi reduse emisiile de gaze cu efect de seră și de a combate schimbările climatice.

China, care este ca cea mai mare piață de automobile din lume, joacă un rol esențial în procesul de tranziție. Măsurile luate de guvernul din această țară ar putea avea un impact semnificativ asupra industriei auto la nivel mondial și ar putea accelera trecerea către o mobilitate mai durabilă.

Cu toate acestea, trecerea la vehiculele electrice nu este lipsită de provocări. Infrastructura de încărcare este insuficientă în multe regiuni și existe incertitudini cu privire la furnizarea de materii prime pentru baterii, precum litiu și cobalt. În plus, generarea de energie electrică necesară pentru a alimenta aceste vehicule trebuie să devină mai ecologică, astfel încât vehiculele cu zero emisii să poată contribui cu adevărat la lupta împotriva schimbărilor climatice.

În ciuda acestor provocări, anunțul Chinei reprezintă un semn pozitiv în ceea ce privește viitorul vehiculelor electrice. Acesta arată că guvernele sunt pregătite să investească masiv în această tehnologie și să sprijine industria auto în tranziția sa către soluții mai ecologice.

Vânzările de vehicule electrice au crescut în luna mai 2023 cu 10,5% față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de China Passenger Car Association (CPCA). Mai mult, vânzările de modele cu emisii zero au crescut cu 60,9% comparativ cu anul 2022.

Această tendință ascendentă probabil să va continua, iar prognozele indică o creștere a vânzărilor de automobile electrice cu 30% anul viitor.

author avatar
Mihai Morcovescu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE