Prin urmare, de reținut: avanpremiera în Horezu – Capitala Ceramicii Tradiționale Românești, parte din Geoparcul aspirant UNESCO OItenia de sub Munte, alături de alte cinci localități, printre care și stațiunea Băile Olănești, iar apoi premiera la București.

Într-un interviu realizat nu demult, în exclusivitate, la Radio Constanța, jurnalistul britanic Charlie Ottley a transmis lucruri de o importanță vitală pentru țara noastră. „Cred că sunt două lucruri de importanță vitală pe care trebuie să le imprimăm oamenilor și mai ales tinerei generații care creşte și primește mai multă responsabilitate, construiește companii – lucruri de acest gen. Cred că trebuie să gestionăm conservarea culturală a acestei țări, a acestor peisaje, a peisajului patrimonial, dar și a peisajului natural”, a spus Ottley.

„Nu vor să facă nimic, refuză să ia măsurile necesare”

El a vorbit și despre unica și spectaculoasa Românie, prin bogăția naturală și diversitatea sa culturală, dar și despre cum putem proteja, restaura și promova toate aceste comori, astfel încât România să devină grandioasă. „Sunt mulți oameni care trăiesc aici sub un singur drapel şi cred că acest lucru, din perspectiva unui străin, din punct de vedere turistic, face ca România să fie infinit de fascinantă. Aveți toate aceste tradiții diferite: aveți cultura lipovenească aici, aveți maghiari, aveți români, aveți romi, aveți greci, aveți polonezi, aveți cehi, aveți sași, evident, germani, care trăiesc într-o singură țară şi fiecare minoritate etnică are propriile tradiții culinare, propria muzică, propriile costume, propria istorie.

Unele dintre acestea au creat, evident, conflicte în trecut, dar cred că acum este un moment foarte bun pentru ca oamenii să vadă potențialul din România și să sărbătorească diferențele dintre ei. Iar acesta este un lucru pe care am încercat cu adevărat să îl promovăm în noul nostru serial „Flavours of Romania”, a evidențiat Ottley. Jurnalistul a mai vorbit în cadrul interviului și despre una dintre cele mai mari dezamăgiri  în ceea ce privește turismul la noi în țară: stațiunile geotermale.

„Un fost împărat austro-ungar a descris băile imperiale – Băile Herculane – ca fiind cea mai frumoasă stațiune din sudul continentului european… adică de oriunde, de fapt, şi, nu știu din ce motive, guvernul consideră că nu trebuie expropriată, deși, de fapt, autoritățile locale dețin terenul de sub clădire, iar persoana care deține clădirea este de fapt într-un proces, iar stațiunea balneară a fost în prezent confiscată de autorități pentru această bătălie juridică. Și ar putea să o exproprieze în mod legal în cadrul sistemului. Există capacitatea de a face acest lucru în România și se poate plăti un preț corect pentru clădire, pentru a face imediat renovările necesare pentru a opri ca acea clădire să se prăbușească. Ei pot face acest lucru, dar nu vor să o facă. Și nu pot să înțeleg de ce ai una dintre cele mai frumoase clădiri din întreaga Europă și guvernului chiar nu-i pasă.

Nu vor să facă nimic, refuză să ia măsurile necesare pentru a salva această clădire superbă care ar putea aduce milioane și milioane de euro în economia locală și ar putea oferi locuri de muncă pentru atât de mulți oameni. Și cred că este chiar de natură penală  faptul că acest lucru nu s-a întâmplat”.

Citiți și: Jurnalistul britanic îndrăgostit de România și-a găsit iubirea vieții la noi în țară