Jurnalistul britanic Charlie Ottley, cel mai mare promotor al României peste hotare, a realizat un film dedicat promovării unui geoparc aspirant UNESCO. Cu această ocazie a dezvăluit și povestea din spatele documentarului „Discover Oltenia”.
Însoțit de echipa sa și de reprezentanții geoparcului aspirant UNESCO din județul Vâlcea, Charlie Ottley a filmat, timp de șase luni, în Oltenia de sub Munte. La finalul proiectului, a recunoscut: „Cred că aceasta este una dintre cele mai bune inițiative pe care le-am întâlnit în România, în ultimii zece ani, și este un exemplu perfect despre cum poți lua o zonă sălbatică, o zonă curată a Munților Carpați și, fără a o tăia sau exploata, să o transformi într-o sursă de venit pentru economia locală”.
Pe pagina de socializare a Olteniei de sub Munte – geoparc aspirant UNESCO a fost postat luni, 20 mai 2024, povestea noului film de promovare a comorilor României, realizat de regizorul britanic, devenit „ambasador pentru Oltenia de sub Munte”.
„După ce am petrecut ultimele șase luni creând filmul, (…) sunt foarte mândru să accept rolul de ambasador pentru Oltenia de Sub Munte”, a recunoscut realizatorul seriilor de documentare „Flavours of Romania” și „Wild Carpathia” despre noul brand propus, menționând și faptul că proiectul va aduce cu sine prosperitate pentru toate comunitățile implicate, care vor putea în acest mod să-și promoveze cultura, meșteșugurile, istoria, dar și natura – peisajele mirifice și sălbatice pe care le dețin.
Charlie Ottley: „România are mult mai multe de oferit în afara Transilvaniei”
„Chiar sper că localnicii vor beneficia de oportunitățile pe care Geoparcul le va aduce, pentru că aceasta este o destinație care va atrage vizitatori nu doar din România, ci din toată lumea”, a mai menționat regizorul britanic.
De altfel, pe parcursul filmărilor, Charlie Ottley a recunoscut și faptul că Oltenia de Sub Munte reprezintă una dintre cele mai frumoase și biodiverse regiuni din Carpați, care ar putea concura oricând cu alte zone mult mai cunoscute din țara noastră: „România are mult mai multe de oferit în afara Transilvaniei și a mănăstirilor pictate din Bucovina. Oltenia ar putea fi «noua Transilvanie» în ceea ce privește turismul internațional. România trebuie să fie în topul destinațiilor turistice din Europa”.
Ideea de Geoparc aspirant UNESCO „Oltenia de sub Munte” s-a mulat pe cel mai mic parc național din România, unicul din țara noastră apărut în urma unei inițiative a unei organizații neguvernamentale – Asociația Kogayon (este vorba despre Buila-Vânturarița), dar și pe comorile neprețuite și nenumărate cuprinse într-un spațiu relativ restrâns: de la meșteșuguri cu tradiție, la arhitectură, spiritualitate, istorie, cultură, artă, geologie, bogății ale solului și subsolului, pe turism și implicit atracții unicat, precum și pe natura deosebit de generoasă din această regiune.
Documentarul „Discover Oltenia” al lui Charlie Ottley – avanpremiera în Horezu
În procesul de naștere al acestui proiect, inițiatorii s-au lovit de multe probleme, inclusiv de opacitatea administrației județene și a administrațiilor locale care n-au înțeles ideea de geoparc Vâlcea. Între timp, părerile celor mai mulți, din fericire, s-au schimbat. Iar, astăzi, există mult mai multe așezări, inclusiv din județele învecinate, care și-ar dori să facă parte din acest proiect.
Documentarul „Discover Oltenia” va avea în scurt timp avanpremiera în Horezu – Capitala Ceramicii Tradiționale Românești, parte din Geoparcul aspirant UNESCO OItenia de sub Munte, alături de alte cinci localități, printre care și stațiunea Băile Olănești, iar apoi premiera la București.
Prin urmare, de reținut: avanpremiera în Horezu – Capitala Ceramicii Tradiționale Românești, parte din Geoparcul aspirant UNESCO OItenia de sub Munte, alături de alte cinci localități, printre care și stațiunea Băile Olănești, iar apoi premiera la București.
Într-un interviu realizat nu demult, în exclusivitate, la Radio Constanța, jurnalistul britanic Charlie Ottley a transmis lucruri de o importanță vitală pentru țara noastră. „Cred că sunt două lucruri de importanță vitală pe care trebuie să le imprimăm oamenilor și mai ales tinerei generații care creşte și primește mai multă responsabilitate, construiește companii – lucruri de acest gen. Cred că trebuie să gestionăm conservarea culturală a acestei țări, a acestor peisaje, a peisajului patrimonial, dar și a peisajului natural”, a spus Ottley.
„Nu vor să facă nimic, refuză să ia măsurile necesare”
El a vorbit și despre unica și spectaculoasa Românie, prin bogăția naturală și diversitatea sa culturală, dar și despre cum putem proteja, restaura și promova toate aceste comori, astfel încât România să devină grandioasă. „Sunt mulți oameni care trăiesc aici sub un singur drapel şi cred că acest lucru, din perspectiva unui străin, din punct de vedere turistic, face ca România să fie infinit de fascinantă. Aveți toate aceste tradiții diferite: aveți cultura lipovenească aici, aveți maghiari, aveți români, aveți romi, aveți greci, aveți polonezi, aveți cehi, aveți sași, evident, germani, care trăiesc într-o singură țară şi fiecare minoritate etnică are propriile tradiții culinare, propria muzică, propriile costume, propria istorie.
Unele dintre acestea au creat, evident, conflicte în trecut, dar cred că acum este un moment foarte bun pentru ca oamenii să vadă potențialul din România și să sărbătorească diferențele dintre ei. Iar acesta este un lucru pe care am încercat cu adevărat să îl promovăm în noul nostru serial „Flavours of Romania”, a evidențiat Ottley. Jurnalistul a mai vorbit în cadrul interviului și despre una dintre cele mai mari dezamăgiri în ceea ce privește turismul la noi în țară: stațiunile geotermale.
„Un fost împărat austro-ungar a descris băile imperiale – Băile Herculane – ca fiind cea mai frumoasă stațiune din sudul continentului european… adică de oriunde, de fapt, şi, nu știu din ce motive, guvernul consideră că nu trebuie expropriată, deși, de fapt, autoritățile locale dețin terenul de sub clădire, iar persoana care deține clădirea este de fapt într-un proces, iar stațiunea balneară a fost în prezent confiscată de autorități pentru această bătălie juridică. Și ar putea să o exproprieze în mod legal în cadrul sistemului. Există capacitatea de a face acest lucru în România și se poate plăti un preț corect pentru clădire, pentru a face imediat renovările necesare pentru a opri ca acea clădire să se prăbușească. Ei pot face acest lucru, dar nu vor să o facă. Și nu pot să înțeleg de ce ai una dintre cele mai frumoase clădiri din întreaga Europă și guvernului chiar nu-i pasă.
Nu vor să facă nimic, refuză să ia măsurile necesare pentru a salva această clădire superbă care ar putea aduce milioane și milioane de euro în economia locală și ar putea oferi locuri de muncă pentru atât de mulți oameni. Și cred că este chiar de natură penală faptul că acest lucru nu s-a întâmplat”.
Citiți și: Jurnalistul britanic îndrăgostit de România și-a găsit iubirea vieții la noi în țară