Potrivit Asociației CFA România, încrederea în economia macroeconomică a crescut cu 0,3 puncte în luna mai, atingând nivelul de 47,4 puncte. Mai mult de jumătate dintre analiștii asociației (53%) prevăd o scădere a inflației în următoarele 12 luni, până la 5,45%.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut
Potrivit unui comunicat de presă al CFA România, Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut datorită creșterii cu 1,1 puncte a componente de condiții curente a indicatorului.
Pe baza ultimelor date economice, se poate observa o tendinţă de scădere a inflatiei, potrivit estimărilor pentru următorul an (iunie 2025). În medie, participanţii prevăd o rată anticipată de 5,45%. Mai mult, majoritatea acestora (53%) anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următorul an.
Prognozele pentru leu indică o depreciere față de euro în următoarele 12 luni
Potrivit unei cercetări recente, majoritatea participanților au prognozat o depreciere a leului față de euro în următoarele 12 luni. Doar o mică parte din respondenți au previzionat o stagnare a valorii leului. În medie, se estimează că un euro va fi echivalent cu 5,0130 lei în următoarele 6 luni și cu 5,0605 lei în următoarele 12 luni.
Luna mai a adus o ajustare în sens pozitiv a previziunilor privind deficitul bugetar pentru acest an. Prevederile privind inflaţia şi ratele de dobândă se află din nou într-o tendinţă descendentă. Cu toate acestea, e posibil ca atingerea ţintei de inflaţie să fie un proces încet, iar principalul risc este reprezentat de politicile fiscale. Declarațiile sunt ale lui Adrian Codîrlaşu, vicepreședinte al Asociației CFA România, conform comunicatului oficial.
![CFA: Încrederea Macroeconomică crește ușor CFA: Încrederea Macroeconomică crește ușor](https://oficiuldestiri.ro/wp-content/uploads/2024/06/inflatia-in-romania.jpg)
Asociația CFA România monitorizează așteptările economice lunare ale analiștilor financiari de peste 12 ani
De peste 12 ani, Asociaţia CFA România realizează lunar un sondaj prin care își propune să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari în privința activității economice din România pentru următorul an. Această metodă este un indicator important pentru organizație și oferă o imagine precisă a așteptărilor pieței financiare.
În fiecare lună, în ultima săptămână, se organizează o cercetare pentru membrii Asociației CFA România și candidați pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.
Asociaţia CFA România este o organizaţie dedicată profesioniştilor în domeniul investiţiilor din ţară, care deţin titlul de Chartered Financial Analyst (CFA), certificare acordată de CFA Institute (SUA).
CITIȚI ȘI: Sistemul e-TVA, noutăți și modificări anunțate de Marcel Boloș, ministrul Finanțelor