Comisia Europeană a negat categoric informațiile conform cărora ar fi impus o interdicție asupra centralelor de apartament care utilizează combustibili fosili, precum gazul. De asemenea, este valabil și pentru boilere și încălzitoare. Comisia a subliniat că Directiva care prevede eliminarea treptată a acestor sisteme până în 2040 nu interzice utilizarea lor în clădirile existente.
Centralele de apartament NU vor fi interzise. Comisia Europeană: “Este dezinformare”
Această declarație vine în contextul răspândirii unor informații false privind o presupusă interdicție a centralelor de apartament pe bază de combustibili fosili. Comisia Europeană a reiterat că revizuirea Directivei privind performanța energetică a clădirilor face parte din Strategia privind valul de renovări ale clădirilor, care reprezintă un pilon al Pactului Verde European.
„„DEZINFORMARE: „Uniunea Europeană interzice centralele de apartament”. Concret, Directiva privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente”, potrivit comunicatului Comisiei Europene.
Ce beneficii vor avea cetățenii
Potrivit noilor prevederi adoptate de Parlamentul European și Consiliul UE, care vizează reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, directivele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și la reducerea facturilor la energie. În plus, se va spori confortul locuințelor și al locurilor de muncă.
Guvernul va decide ce elimină și când
Comunicatul Comisiei a subliniat că guvernele naționale vor avea flexibilitate în aplicarea noilor directive. Acestea vor putea decide în mod treptat eliminarea anumitor dispozitive de încălzire pe baza emisiilor lor, tipului de combustibil utilizat sau procentului de energie regenerabilă. În același timp, guvernele vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili până în 2040, luând în considerare particularitățile naționale ale parcului imobiliar și mixului energetic.
Astfel, Comisia Europeană a clarificat că directivele Uniunii Europene nu interzic utilizarea centralelor de apartament pe bază de combustibili fosili, ci oferă guvernelor naționale o marjă de manevră pentru a atinge obiectivele stabilite în ceea ce privește eficiența energetică și reducerea emisiilor de carbon.