Românii se confruntă cu cele mai scumpe sărbători de Crăciun din ultimii 20 de ani. Masa de Crăciun, un moment tradițional încărcat de simbolism, va fi mult mai costisitoare, în contextul scumpirilor accelerate din ultimele luni.
Potrivit analistului economic Adrian Negrescu, puterea de cumpărare a scăzut dramatic din cauza inflației, lăsându-i pe mulți români cu liste de cumpărături mai scurte și bugete strict gestionate.
Masa de Crăciun: de la belșug la austeritate
Costul produselor pentru masa de Crăciun în 2024 a crescut semnificativ, afectând mai ales produsele tradiționale. Scumpirile au determinat comercianții să adopte noi strategii de prezentare a prețurilor, afișându-le la suta de grame pentru a nu descuraja cumpărătorii. Produse precum șoriciul, cârnații, cozonacul și brânza, nelipsite de la masa festivă, sunt mai scumpe cu până la 50% față de anii precedenți.
„Vor fi, din păcate, cele mai scumpe sărbători de Crăciun din ultimii 10, chiar 15 ani, în condițiile în care prețurile vor continua să crească în perioada următoare. Avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, iar acest lucru se vede concret la raft, acolo unde produsele speciale de sărbători sunt mult mai scumpe decât în anii trecuți”, a declarat Adrian Negrescu pentru Fanatik.
Inflația înghite puterea de cumpărare
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), alimentele s-au scumpit cu 4,75% în luna octombrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la fructele proaspete (+7,88%) și legume (+4,02%). Costul cărnii de porc, un produs nelipsit de pe masa de Crăciun, este dublu în supermarketuri față de prețul practicat în gospodării, atingând pragul de 30 de lei pe kilogram.
„Cum am ajuns aici? Creșteri de prețuri la energie, gaze, carburanți, dar și majorarea salariului minim pe economie au pus presiune pe comercianți. Trăim un paradox economic: deși oferta de produse alimentare este mai bogată, românii au din ce în ce mai puțini bani pentru cumpărături. Probabil mulți români vor avea un Crăciun „la suta de grame” sau „la bucată”, doar pentru a gusta din farmecul sărbătorilor”, a explicat Negrescu.
Ce înseamnă un Crăciun „mai sărac”
Veniturile românilor nu mai țin pasul cu scumpirile, iar Adrian Negrescu estimează că o familie cu doi copii are nevoie de cel puțin 10.000 de lei pe lună pentru un trai decent. În realitate, multe gospodării nu reușesc să atingă acest prag.
„Probabil mulți dintre români vor petrece sărbătorile pe Facebook sau TikTok, admirând produsele de Crăciun ale altora, pentru că nu și le vor putea permite. Puterea de cumpărare a scăzut dramatic, iar vânzările de produse specifice sărbătorilor vor fi la un minim al ultimilor cinci ani”, a adăugat analistul.
Perspectivele pentru 2025 nu sunt optimiste. Specialiștii avertizează că inflația va rămâne o problemă majoră, iar creșterile de prețuri vor continua să erodeze veniturile românilor. „Ne așteaptă un an de austeritate, în care va trebui să găsim soluții, fie prin reducerea cheltuielilor, fie prin identificarea unor surse suplimentare de venit. Românii s-au adaptat vremurilor grele, dar impactul va fi resimțit acut”, a concluzionat Negrescu.
În acest context, masa de Crăciun din 2024 devine o provocare financiară pentru mulți dintre noi, simbolizând mai degrabă o luptă pentru supraviețuire economică decât o sărbătoare a belșugului.