Mihaela Bilic a realizat un top al celor mai sănătoase alimente pentru organismul uman, iar pe listă a trecut laptele și carnea. Dar și pâinea. V-ați fi gândit la una ca asta? Probabil că nu pentru că cei mai mulți dintre nutriționiști ne spun că un adult nu are nevoie de lapte, pâinea îngrașă, iar carnea este plină de hormoni. Iată care sunt, așadar, cele mai sănătoase alimente în viziunea nutriționistului Mihaeala Bilic!
Nutriționista Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt alimentele care sunt sănătoase și ne ajută să menținem vitalitatea organismului uman. Potrivit acesteia, pe locul întâi și doi se află pâinea și laptele, apoi carnea în topul celor mai sănătoase alimente.
Mihaela Bilic: Pâinea și laptele, în topul celor mai sănătoase alimente
”Trebuie să pun pe locul întâi și doi pâinea și laptele, cu subprodusele lor, ne întoarcem la chestiunile simple, de bun-simț, de bază. Nu avem cum să fim vegetarieni sub nicio formă, că a hotărât natura, nu că suntem noi morali și lipsiți de etică și compasiune pentru animale, nu există așa ceva.
Nu trebuie să dezvoltăm relații afective cu animalele pe care le mâncăm, nu ținem în casă le dăm nume, ne jucăm cu ele, iar apoi le omorâm și le mâncăm, nu se face așa.
A mânca produse de origine animală e o chestiune obligatorie pentru echilibrul nostru, mai ales la capitol de sistem nervos. Creierul nostru fabulos a ajuns la aceste rezultate datorită faptului că natura a hotărât că nu mai suntem erbivori. Pâine, carne, ouă, carne, pește, asta e baza nutriției.”, a declarat Mihaela Bilic, în cadrul podcastului ”Cafea cu visuri”.
Citește și: Cum poți slăbi fără dietă. 6 sfaturi importante
De ce nu sunt bune fibrele în exces pentru copii, explică Mihaela Bilic
Totodată, nutriționistul Mihaela Bilic a demontat mitul consumului de fibre. Potrivit acesteia, nu este sănătos ca cei mici să consume regulat fibre, asta pentru că accelerează tranzitul, iar organismul nu mai are timp să absoarbă mineralele și vitaminele. Așadar, fibrele nu sunt printre cele mai sănătoase alimente când vorbim despre copii.
”Oamenii au scos din context. De ce e mai bună făina integrală? Are mai multe fibre. Și fibrele ce fac? Nu au niciun rol nutriitiv. De ce sunt bune? Accelerează tranzitul, dar cine are nevoie de tranzit accelerat? În niciun caz copiii.
În momentul în care îi dai fibre multe copilului, îi accelerează tranzitul, nu mai au timp să se absoarbă mineralele și vitaminele. Poate să facă carențe, de la fier până la vitamine liposolubile, pentru că au tranzitul mult prea accelerat. Duce la niște intoleranțe alimentare, te trezești cu copilul că are intoleranțe alimentare, pentru că tu, ca mamă, i-ai dat multe fibre”, a mai spus Mihaela Bilic.
Oul fiert, unul dintre cele mai sănătoase alimente anti-foame
Alimentele anti-foame sunt acelea care ne oferă o senzație de sațietate pe termen lung cu un aport caloric relativ mic. Senzația de sațietate apare la două categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat.
„Vi s-a întâmplat vreodată să aveți o foame de lup și să simțiți că ați putea mânca tot frigiderul? Ca să ne păcălim instinctele trebuie să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii.
Senzația de sațietate apare la 2 categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat. La polul opus sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, alune și migdale, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, nu ne săturăm și ne îngrășăm.
Citeste si: Cum scăpăm de celulită și grăsime. Sfaturi de la Cori Grămescu
Pe primul loc avem oul fiert, produsul cu cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 cal. Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.
Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut.
Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește.
Citește și: Apa super alcalină, ce este și ce beneficii wow are pentru sănătate
Deși conține peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă, dacă vreți să umpleți stomacul repede.
Meniul nostru sățios trebuie să conțină și un desert. Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate.
Credeați că am uitat de gustări? Ei bine, avem soluții și pentru asta! Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit. Iar dacă preferați gustul sărat, porumbul expandat cu aer este prietenul vostru, adică popcorn și pufuleți. Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”, este mesajul transmis de Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.