România înregistrează creșteri salariale semnificative în anumite sectoare, cu salarii care au depăşit, în medie, 10.000 de lei net lunar. Sectorul IT rămâne liderul incontestabil în privința veniturilor.
Există meserii bine-plătite, sau mai bine plătite decât media în România. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), cel mai mare salariu mediu net a fost înregistrat în IT, ajungând la 11.541 de lei pe lună, fără a include primele de sărbători, potrivit economica.net.
Surpriza anului vine din sectorul asigurărilor, care a ocupat locul al doilea, cu un salariu mediu net de 8.480 de lei. Tradițional, această poziție era dominată de bancheri, care în 2024 au coborât pe locul trei, cu un venit mediu net de 8.124 de lei, potrivit TVR.
Locul al patrulea este ocupat de angajații din sectorul energetic, care au încasat, în medie, 7.700 de lei pe lună.
Domeniul cu salarii mici
Pe locul cinci s-au situat angajații din administrația publică locală, cu un salariu mediu net de 7.141 de lei. Salariul mediu net la nivel național în luna octombrie 2024 a fost de 5.268 de lei, cu 40 de lei mai mult decât în septembrie 2024. Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, creșterea a fost de 12,3%.
Cele mai mici salarii medii au fost înregistrate în industria de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, unde valoarea medie netă a fost de doar 3.078 de lei.
Potrivit INS, indicele câștigului salarial real a fost de 107,3% în octombrie 2024 față de aceeași lună a anului precedent, ceea ce reflectă o putere de cumpărare în creștere pentru angajați.
De la 1 ianuarie 2025, salariul minim lunar brut în agricultură și industria alimentară crește de la 3.436 de lei la 4.050 de lei, adică la nivelul salariului minim pe economie (general). Măsura a fost dispusă prin ordonanța-trenuleț pentru ca salariile angajaților din acest sector să nu cadă sub nivelul minim legal. În 2025, angajații din sectorul agro-alimentar vor beneficia de deducerea de 300 de lei la salariul minim, dar pierd scutirea de impozit și facilitatea de la contribuția la pensie (CAS) specifice acestui domeniu, pe care le-au avut în 2024, potrivit startupcafe.ro.
Echilibrul nevoilor economice și fiscale
De la 1 ianuarie 2025, la un salariu minim brut de 4.050 lei pe lună, angajații din sectorul agro-alimentar primesc salariul minim net de 2574 lei (cu aplicarea scutirii de taxe pe suma de 300 de lei). Salariul lor net crește astfel cu 178 de lei (7,4%) față de nivelul pe care l-au avut în 2024.
Creșterea salariilor a contribuit semnificativ la stimularea economiei, însă a generat și presiuni asupra deficitului bugetar. În acest context, specialiștii avertizează că România trebuie să echilibreze nevoile economice și fiscale pentru a susține un model de creștere sustenabil.
Citiți și: Salariile scad de la 1 ianuarie! Bugetarii sunt primii care resimt măsurile de austeritate