Lista cu cele mai importante fenomene astronomice din 2025. Când au loc, despre ce este vorba și care dintre aceste fenomene vor fi vizibile din România.
Secția de „Științele Universului și ale Vieții” din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad prezintă lista cu cele mai importante fenomene astronomice ce vor avea loc în anul 2025. Aceste evenimente sunt grupate în două categorii: fenomene astronomice deosebite (cum sunt eclipsele, tranzitele planetelor Mercur/Venus, ocultaţii, etc.), şi a doua categorie se referă la acele fenomene astronomice cu un impact mai mare în rândul celor pasionaţi de astronomie.
Astfel, la capitolul fenomene astronomice deosebite se încadrează faptul că îÎn anul 2025 vor avea loc pe glob patru eclipse, din care două de Soare şi două de Lună,
Eclipsa totală de Lună din 14 martie 2025 va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, vestul Europei, Africa, estul Asiei și estul Australiei. Din România se va observa doar faza parțială prin penumbră. Luna va apune înainte de începutul eclipsei parțiale, ora locală: 6:27, iar începutul fazei parțiale va fi la 7:09.
Eclipsa parțială de Soare din 29 martie 2025 va fi vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, Groenlanda, nord-estul Canadei, Europa și nord-vestul Africii. „Din România eclipsa va vizibilă doar din partea vestică și nord-vestică. De la Bârlad, fenomenul nu va fi vizibil!”, notează astrobarlad.com.
Eclipsa totală de Lună din 7 septembrie 2025 va fi vizibilă din Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa, Europa. Din România eclipsa va fi vizibilă seara. Luna vă răsare în eclipsă parțială. Faza maximă va fi la ora 21:11. Luna va fi însă destul de jos față de orizontul sud-estic.
Eclipsa parțială de Soare din 21 septembrie 2025 se va observa din sudul Oceanului Pacific, Antarctica și Noua Zeelandă. Din România eclipsa nu va fi vizibilă.
Fenomene astronomice vizibile din România
Chiar de la începutul anului, pe 4 ianuarie 2025 o să ne bucurăm de un eveniment astronomic destul de rar și spectaculos. Luna va acoperi aparent planeta Saturn, fenomenul mai poartă numele de ocultație.
Ocultația Lună – Saturn trebuie să fie observată printr-un telescop performat sau să la un Observator Astronomic, potrivit sursei menționate. Momentul cel mai important va fi intrarea lui Saturn în spatele discului lunar, mai întâi planeta cu o parte din sateliți.
Singura eclipsă vizibilă în condiții foarte bune din România va fi una totală de Lună, din 7 septembrie 2025.
Pe parcursul anului 2025, Observatorul Astronomic şi Planetariul din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, va organiza cu prilejul celor mai importante fenomene şi evenimente astronomice o serie de activităţi, cu scopul popularizării şi promovării astronomiei în rândul publicului.
Ce se va mai întâmpla „pe cer” în 2025
4 ianuarie – ocultație Luna cu planeta Saturn (seara);
10 ianuarie – planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara);
16 ianuarie – planeta Marte la opoziție (toată noaptea);
20 martie – echinocţiul de primăvară;
22 – 23 aprilie – maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 18);
6 mai – maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50);
2 iunie – planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața);
21 iunie – solstiţiul de vară;
31 iulie – maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 25);
12 – 13 august – maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100);
21 septembrie – planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea);
22 septembrie – echinocţiul de toamnă;
23 septembrie – planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
21 octombrie – maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20);
17 – 18 noiembrie – maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15);
21 noiembrie – planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);
13 – 14 decembrie – maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150);
21 decembrie – Solstiţiul de iarnă.
Citiți și: Evenimente rare: Fenomenele astronomice ale anului