Multe partide politice se dau peste cap pentru a vă câștiga votul în iunie. Altele, chiar nu se străduiesc atât de mult. Numeroase partide consacrate se luptă din greu pentru a câștiga voturile cetățenilor ca să poată ocupa unul dintre cele 720 de locuri de eurodeputați care vor fi în Parlamentul European pentru următorii cinci ani.
Au apărut câteva opțiuni mai specializate, dacă nu chiar bizare.
Partidul cu o singură temă – Esperanto
Alegătorii din Franța pot vota Partidul Europa Democratică Esperanto – o campanie cu o singură temă. Aceea de a încerca să adauge această limbă artificială, inventată în 1887, în lista celor 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.
„Organismele UE funcționează aproape exclusiv în limba engleză”, se arată în documentele de pe site-ul partidului. „Populația europeană este izolată de liderii săi”.
Dar oare este lipsa esperanto într-adevăr motivul pentru care alegătorii se simt departe de Bruxelles? În 2019, 18.587 de membri ai electoratului francez au crezut că da, ceea ce plasează partidul la 0,08% din totalul național. A devenit unul dintre cele 28 de partide care au candidat în Franța, dar nu a obținut niciun loc de europarlamentar.
Partidul care le promite oamenilor viață de mii de ani
În întreaga Europă, strategii de partid încearcă să determine ce argumente rezonează cu tinerii sau cu cei în vârstă. Acum, există un partid pentru mileniali: nu generația de alegători născuți la începutul mileniului trecut – ci cei care speră să-l prindă pe următorul, în anul 3000.
Alături de partidele principale, precum creștin-democrații și socialiștii, alegătorii din Germania pot alege dintr-o serie de opțiuni dedicate vegetarianismului, umanismului și drepturilor animalelor. Sau ar putea opta pentru un partid cu interese și mai speciale; unul dedicat cercetării biomedicale în domeniul întineririi sau opririi totale a procesului de îmbătrânire.

Site-ul web al Partei für schulmedizinische Verjüngungsforschung afirmă că va investi 40 de miliarde de euro pe an din banii UE pentru a oferi „o viață sănătoasă nelimitată pentru toată lumea”, promițând europenilor șansa unei durate de viață de mii de ani.
„Nu ne votați”
Dacă n-ai chef să votezi, ai putea pur și simplu… să nu votezi. Într-adevăr, acesta este motto-ul uneia dintre cele mai obscure opțiuni ale UE. În Cehia, există un partid „Nu ne votați”. Numele complet „Nechceme Vase Hlasy”, care s-ar traduce prin ”Nu vrem voturile voastre” direcționează utilizatorii către un site web care proclamă beneficiile „anarho-capitalismului” – o teorie politică libertariană, care pledează pentru reducerea reglementărilor statului pentru a ajuta libertatea.
Partidul Puiul Malefic: „Ar fi mișto” să intre în Parlamentul European
Partidul suedez Ond Kyckling Partiet, sau Partidul Puiul Malefic, este unul dintre cele 114 grupuri remarcabile care concurează pentru cele 21 de locuri de europarlamentar ale țării.
„Inițial, găina malefică a fost un fel de glumă interioară”, a declarat, pentru Euronews, Svante Strokirk, fondatorul partidului, care se află și în fruntea listei. „Nu-mi amintesc exact de ce, dar s-a cam transformat”.
Deși partidul are câteva idei politice, de la reforma drepturilor de autor la reguli electorale, Strokirk pare mai interesat să testeze cât de ușor a fost să se înregistreze oficial un candidat, în Suedia.
El speră să obțină peste 100 de voturi. Nu ar fi suficient pentru a fi ales europarlamentar, dar se gândește că va distrage atenția de la jucători mai serioși.
„Dacă ești cineva care vrea să voteze pentru Partidul Puiul Malefic, cred că probabil nu ai fi votat oricum, sau nu-ți pasă atât de mult pentru cine votezi”, a spus el.
Strokirk a mai declarat că nu este foarte sigur dacă vrea să devină europarlamentar, deși recunoaște că „ar fi mișto”. „Nu am mers atât de departe încât să mă uit la prețurile proprietăților din Bruxelles”, a adăugat el.
Partidul Câinelui cu două cozi: „Suntem un partid amuzant, iar celelalte partide sunt niște glume”
Partidul Câinelui cu două cozi a fost înființat în Szeged, Ungaria, în urmă cu aproape douăzeci de ani. Atunci își propunea să ironizeze politica tradițională prin intermediul unor cascadorii artistice pline de umor, dar acum spune că este mult mai mult decât o glumă.

Deși partidul își păstrează latura ironică, candidatul principal, Marietta Le, a declarat pentru Euronews că Two-Tailed Dogs „atrage atenția asupra problemelor din viața publică și din politică” prin „gândirea pe termen lung, bazată pe comunitate”.
Le este încrezătoare că partidul său va obține cel puțin un loc de europarlamentar și spune că se va alătura grupului Verzilor. „Suntem un partid amuzant, iar celelalte partide sunt niște glume”, a caracterizat ea formațiunea politică.
Partidul Partidul care vrea să reconstruiască Zidul Berlinului
Poate cel mai faimos – și, după cele mai multe sondaje de opinie, de succes – partid de opoziție este cel din Germania, numit simplu Die Partei. În luna iunie a acestui an, comediantul și fondatorul Martin Sonneborn încearcă să obțină un al treilea mandat în Parlamentul European, cu un manifest care include promisiunea de a reconstrui Zidul Berlinului și de a plafona prețurile la bere și la kebab.
Potrivit site-ului Parlamentului European, în cei zece ani de când este europarlamentar, Martin Sonneborn nu a redactat niciun raport – instrumentul cheie pe care legislatorii îl folosesc pentru a modifica legislația UE sau pentru a cere schimbări politice.
„Este crucial să nu realegem partidele care au condus Europa spre război și criză” a declarat Sonneborn pentru Euronews.
De ce sunt atât de multe partide care vor în Parlamentul European
Pentru Sophia Russack, de la Centrul pentru Studii Politice Europene, nu este de mirare că în iunie va fi afișată o asemenea diversitate de partide.
„Alegerile pentru Parlamentul European sunt întotdeauna un teren de testare foarte atractiv pentru noile partide”, a declarat Russack.
În țări precum Germania, nu există un prag minim pentru ca un partid să obțină reprezentare în UE, observă ea, ceea ce face ca aceste alegeri să fie o bună pregătire înainte de a încerca să candideze la alegerile naționale, care au un prag minim de 5%, mult mai greu de atins.
”Ocupi spațiul cuiva care poate vrea să facă o muncă adecvată”
„Partidele de satiră aduc o prospețime … Nu cred că este neapărat nesănătos pentru democrație să existe astfel de partide”, este de părere Russack.
Dar, a adăugat ea, regulile Parlamentului European înseamnă că șansele sunt îndreptate împotriva iconoclaștilor care nu se pot încadra în niciuna dintre marile familii politice, care sunt, în prezent, șapte.
„Puterea și influența sunt distribuite în funcție de grupuri și de afilierea la un grup.Fără un grup, nu ești nimic.”, a spus ea.
Deși cei fără legătură cu politica pot oferi o perspectivă nouă și onestă, gluma se poate epuiza, avertizează ea.
„Dacă și acești tipi au tendința de a rămâne prin preajmă mandat după mandat, atunci nu mai îndeplinește același scop. Ocupi, de asemenea, spațiul cuiva care poate vrea să facă o muncă adecvată.”, a completat Sophia Russack.