Un număr de 30.748 locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional şi 148 prin intermediul reţelei EURES România, potrivit datelor furnizate de agenţii economici.
Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: agent de securitate (2.061); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (1.767); manipulant mărfuri (1.523); muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (1.088); curier (953); conducător auto transport rutier de mărfuri (848); ajutor bucătar (738); lucrător comercial (753); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (693); ambalator manual (621). Din cele 30.748 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 1.413 sunt destinate persoanelor cu studii superioare.
Cum ar fi consilier/expert/inspector/referent de specialitate financiar-contabilitate; inginer în diferite domenii de activitate; programator; farmacist; manager proiect etc..
De asemenea sunt 3.651 de locuri de muncă pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător gestionar; vânzător; lucrător comercial; şofer de autoturisme şi camionete; agent de securitate etc), 3.387 pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; mecanic auto; sudor; electrician de întretinere si reparatii; ajutor bucătar etc.).
Locuri de muncă destinate persoanelor fără studii
Restul de 22.297 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; manipulant mărfuri; muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; îngrijitor clădiri; muncitor necalificat în industria confecţiilor etc).
Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 148 locuri de muncă vacante: Germania – 60; Italia – 50; Letonia – 30; Austria – 19; Belgia – 16; Olanda – 10; Norvegia – 7; Finlanda – 4; Malta şi Irlanda, câte un loc de muncă.
Peste 30.000 de anunţuri noi de angajare au fost postate luna trecută și pe cel mai mare site de recrutare, în creştere cu 20% faţă de septembrie. În retail, curierat și call-center se caută cei mai mulţi angajaţi.
„Unele din dintre ele sunt joburi temporare, cum ar fi cele de mercendiser, promoter, animator, chiar și în zona de turism și HoReCa. Fie vor să se angajeze pe termen lung, alții pur și simplu profită de acest moment în care pot găsi cu ușurință un job pentru a se angaja part-time sau pentru a se angaja în timpul weekend-ului și pentru a-și suplimenta veniturile, spune Ana Călugăru, director comunicare platformă recrutare.
Citiți și: Cu cât a crescut costul orar al forței de muncă în România