Oamenii au căutat secretul nemuririi timp de mii de ani. Pentru unii, secretul ar consta în mai multe „aspecte”. Iată însă că New York Times dezvăluie cele 7 chei ale longevității, care sunt la îndemâna noastră.
Pentru unii, secretul longevității ar fi dormitul într-o cameră hiperbarică, crioterapia sau expunerea la lumină infraroșie. Majoritatea experților în îmbătrânire sunt sceptici însă că aceste acțiuni vor extinde în mod semnificativ limitele superioare ale duratei de viață umane. Ei cred, mai degrabă, prin practicarea câtorva comportamente simple, mulți oameni pot trăi sănătos mai mult timp, ajungând la 80, 90 și chiar 100 de ani într-o formă fizică și mentală bună. Doar că aceste demersuri nu sunt la fel de exotice precum transfuzia cu sângele unei persoane tinere, de exemplu.
„Oamenii caută pilula magică”, spune dr. Luigi Ferrucci, directorul științific al Institutului Național pentru Îmbătrânire, însă „pilula magică este deja aici”. Specialiștii în geriatrie au întocmit o listă cu 7 pași pentru longevitate și o bătrânețe calitativă.
În primul rând, mai multă mișcare fizică.
Chei ale longevității: Exercițiile fizice reduc riscul de deces prematur
Cel mai important lucru recomandat de experți este să ne menținem corpul activ. Numeroase studii au arătat că exercițiile fizice reduc riscul de deces prematur. Activitatea fizică menține sănătatea inimii și a sistemului circulator și oferă protecție împotriva a numeroase boli cronice care afectează corpul și mintea. De asemenea, întărește mușchii, ceea ce poate reduce riscul de cădere al persoanelor în vârstă.
„Dacă ne petrecem o parte din anii de adult construindu-ne masa musculară, forța, echilibrul, rezistența cardiovasculară, atunci, pe măsură ce organismul îmbătrânește, pornim pregătiți pentru ce va urma”, spune dr. Anna Chang, profesor de medicină specializat în geriatrie la Universitatea din California, San Francisco.
Cel mai bun exercițiu este orice activitate pe care ne place să o facem și de care ne vom ține. De asemenea, nu trebuie să facem prea mult – Asociația Americană a Inimii recomandă 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână, ceea ce înseamnă că mersul pe jos puțin mai mult de 20 de minute pe zi este benefic.
De asemenea, experții nu recomandă o anumită dietă în detrimentul alteia, dar, în general, recomandă să se mănânce cu moderație și să se încerce consumul mai multor fructe și legume și mai puține alimente procesate.
Menținerea greutății, cheia longevității
Dieta mediteraneană – care acordă prioritate produselor proaspete, pe lângă cerealele integrale, leguminoasele, nucile, peștele și uleiul de măsline – este un model bun pentru o alimentație sănătoasă și s-a demonstrat că reduce riscul de boli de inimă, cancer, diabet și demență.
Unii experți spun că menținerea unei greutăți sănătoase este importantă pentru longevitate, dar pentru Dr. John Rowe, profesor de politici de sănătate și îmbătrânire la Universitatea Columbia, aceasta este o preocupare mai puțin importantă, mai ales pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. „Întotdeauna am fost mai îngrijorat de pacienții mei care pierdeau în greutate decât de pacienții mei care luau în greutate”, a declarat Dr. Rowe.
Pe locul 3 – Cea de-a treia cheie a longevității este considerat somnul. Un somn de calitate poate adăuga câțiva ani la viața unei persoane. Somnul este uneori trecut cu vederea, dar joacă un rol major în îmbătrânirea sănătoasă. Cercetările au arătat că durata medie de somn pe care o persoană o are în fiecare noapte este corelată cu riscul de deces din orice cauză și că un somn de calitate poate adăuga câțiva ani la viața unei persoane.
Somnul pare să fie deosebit de important pentru sănătatea creierului. Un studiu din 2021 a constatat că persoanele care dormeau mai puțin de cinci ore pe noapte aveau un risc dublu de a dezvolta demență. „Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, au nevoie de mai mult somn, nu de mai puțin”, explică dr. Alison Moore, profesor de medicină și șeful secției de geriatrie, gerontologie și îngrijiri paliative la Universitatea din California, San Diego. În general, se recomandă între șapte și nouă ore, a adăugat medicul.
Cheia 4 a longevității: Fără fumat și alcool cât mai puțin
Acest lucru este de la sine înțeles, dar fumatul crește riscul de a suferi de tot felul de boli mortale. „Nu există nicio doză de fum de țigară care să fie benefică”, spune dr. Rowe. Începem, de asemenea, să înțelegem cât de nociv este consumul excesiv de alcool. Mai mult de un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați – și posibil chiar mai puțin decât atât – crește riscul de boli de inimă și fibrilație atrială, boli hepatice și șapte tipuri de cancer. Cheia 5 ar fi atenția la bolile cronice. Spre exemplu, aproape jumătate dintre adulții americani suferă de hipertensiune arterială, 40% au colesterolul ridicat și mai mult de o treime au prediabet.
Toate comportamentele sănătoase menționate la punctele 1-4 vor ajuta la gestionarea acestor afecțiuni și le vor împiedica să se transforme în boli și mai grave, dar uneori intervențiile asupra stilului de viață nu sunt suficiente. De aceea, experții spun că este esențial să urmăm sfatul medicului pentru a ține lucrurile sub control.„Nu este distractiv să luați medicamentele; nu este distractiv să vă verificați tensiunea arterială și să vă verificați glicemia„, spune dr. Chang. „Dar atunci când optimizăm toate aceste lucruri într-un pachet întreg, ele ne ajută, de asemenea, să trăim mai mult, mai sănătos, o viață mai bună”.
Foarte importantă cheia 6 a longevității: Prioritizarea relațiilor
Sănătatea psihologică este adesea lăsată în plan secund față de sănătatea fizică, însă potrivit dr. Chang, este la fel de importantă. „Izolarea și singurătatea sunt la fel de nocive pentru sănătatea noastră ca fumatul”, spune medicul, adăugând că ne pun „la un risc mai mare de demență, boli de inimă, accident vascular cerebral”.
Relațiile sunt esențiale nu numai pentru a trăi mai sănătos, ci și mai fericit. Conform Studiului Harvard privind dezvoltarea adulților, relațiile sunt cel mai important predictor al bunăstării. Dr. Rowe le spune studenților la medicină cărora le predă că unul dintre cei mai buni indicatori ai stării unui pacient în vârstă, peste șase luni, este să îl întrebe „câți prieteni sau rude a văzut în ultima săptămână”.
Nu în ultimul rând, foarte importantă cheia 7: cultivarea unei mentalități pozitive. Optimismul este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă. Gândirea pozitivă ne poate ajuta să trăim mai mult. Mai multe studii au constatat că optimismul este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, iar persoanele care obțin scoruri ridicate la testele de optimism trăiesc cu 5 până la 15% mai mult decât persoanele care sunt mai pesimiste.
Acest lucru se poate datora faptului că optimiștii tind să aibă obiceiuri mai sănătoase și rate mai scăzute ale anumitor boli cronice, dar chiar și atunci când se iau în considerare acești factori, cercetările arată că persoanele care gândesc pozitiv trăiesc mai mult.
Dacă ar trebui să alegeți o practică sănătoasă pentru longevitate, „faceți un anumit tip de activitate fizică”, conchide dr. Moore. „Dacă nu puteți face asta, atunci concentrați-vă pe a fi pozitiv”.