Casa rămâne cel mai periculos loc pentru femei, 60% dintre ele fiind victimele soţului sau ale altor membri ai familiei – notează un raport al organizaţiei ONU dedicată femeilor cu sediul în New York, UN Women.
De asemeanea, la realizarea raportului s-a alăturat și Oficiul Naţiunilor Unite împotriva Drogurilor şi Crimei (UNODC) din Viena. Potrivit datelor, cel puţin 85.000 de femei şi fete au fost ucise intenţionat în întreaga lume în 2023, majoritatea de către rude. Este „un nivel alarmant” al unor crime care ar putea fi totuşi „evitate”, semnalează organizația citată de AFP.
Aceasta înseamnă 140 de victime zilnic sau o femeie la fiecare zece minute. Un fenomen „ce depăşeşte graniţele, afectează toate categoriile sociale şi toate grupele de vârstă”, Caraibe, America Centrală şi Africa fiind regiunile cele mai afectate, înaintea Asiei.
Pe continentul american şi în Europa, feminicidele sunt comise în principal de partener, în timp ce în restul lumii, cel mai des implicaţi sunt membrii familiei.
Un loc periculos pentru femei „înrădăcinat în practici”
Numeroase victime au raportat violenţă fizică, sexuală sau psihologică înaintea uciderii lor, conform datelor disponibile în anumite ţări, inclusiv în Franţa. „Ceea ce sugerează că multe crime ar fi putut fi evitate”, subliniază studiul, de exemplu prin „ordine judecătoreşti”.
În regiunile în care este posibil să se stabilească o tendinţă, rata feminicidelor a stagnat sau a scăzut doar uşor din 2010, demonstrând că această formă de violenţă „este înrădăcinată în practici şi norme” şi este dificil de eradicat, notează UNODC, care a analizat date colectate din 107 ţări.
În pofida eforturilor întreprinse în mai multe ţări, „feminicidele rămân la un nivel alarmant”, notează autorii studiului. Însă „acest lucru nu este o fatalitate”, potrivit directorului UN Women, Sima Bahous, citată într-un comunicat de presă, care solicită ţărilor să consolideze cadrul legislativ şi să colecteze mai bine datele, conform Agerpres.
UNICEF – estimări globale
UNICEF nota în octombrie a.c., că la nivel global, peste 370 de milioane de fete și femei au fost victime ale violului sau agresiunilor sexuale în copilărie. Primele estimări globale și regionale realizate vreodată cu privire la violența sexuală asupra copiilor – publicate în pragul Zilei Internaționale a Fetelor – indică amploarea acestui fenomen la nivel mondial, în special în rândul adolescentelor, având deseori consecințe resimțite pe tot parcursul vieții.
Potrivit datelor, deși fetele și femeile sunt afectate într-un număr mai mare și experiențele lor sunt mai bine documentate, acest fenomen afectează și băieții și bărbații. Se estimează că între 240 și 310 milioane de băieți și bărbați – adică aproximativ unu din 11 – au fost victime ale violului sau agresiunilor sexuale în copilărie.
Citiți și: Jocurile de noroc din România și femeile – un „public țintă”?