Ceaiuri care ajută digestia după masa de Crăciun și fac minuni în constipație. Ei bine, după cele 40 de zile de post și o masă copioasă de Crăciun, digestia noastră ar putea avea de suferit și ne putem confrunta și cu constipație, din cauza alimentelor bogate în carbohidrați și proteine. Iată câteva dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru digestie!
Ceaiuri pentru digestie, post Crăciun
Iată câteva ceaiuri care ajută digestia după masa copioasă de Crăciun, din plante care au proprietăți carminative, antiinflamatorii și antispasmodice, care pot stimula digestia și reduce disconfortul.
1. Ceai de mentă
Ceaiul de mentă este recunoscut pentru capacitatea sa de a calma stomacul și de a reduce balonarea. Mentolul, componenta activă din mentă, are efecte antispasmodice, relaxând mușchii tractului digestiv și stimulând producția de bilă, esențială pentru digestie. Bea o cană de ceai de mentă după masă pentru a preveni balonarea și senzația de greutate.
2. Ceai de ghimbir
Ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și capacitatea de a stimula activitatea enzimelor digestive. Reduce greața, previne refluxul gastric și stimulează mișcările intestinale, facilitând eliminarea gazelor. Bea o cană de ceai de ghimbir după masă pentru a combate senzația de greață și disconfortul digestiv.
3. Ceaiul de hibiscus
Un alt ceai pentru balonare este și cel de hibiscus. Hibiscusul conține anumiți compuși care pot să ajute la reducerea senzației de balonare și la retenția nedorită de apă în organism.
4. Ceai de mușețel
Mușețelul are efecte antiinflamatorii, antispasmodice și calmante. Ajută la reducerea gazelor și previne balonarea, fiind recomandat mai ales seara. Acest ceai poate fi băut atât după masă, cât și înainte de culcare, pentru a calma tractul digestiv și a îmbunătăți somnul, fiind, așadar, unul dintre cele mai plăcute ceaiuri, dar și eficiente.
5. Ceai de fenicul
Feniculul este un adevărat aliat al digestiei. Această plantă are capacitatea de a reduce balonarea, de a stimula producția de sucuri digestive și de a relaxa mușchii intestinului. Ceaiul de fenicul este recomandat în mod special pentru persoanele care suferă de colici sau balonare și este unul dintre cele mai bogate în beneficii ceaiuri.
6. Ceaiul de crușin
Crușinul conține antrachinone, care are efect laxativ și ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal. De asemenea, ceaiul de crușin poate ajuta la ameliorarea altor simptome digestive, cum ar fi balonarea și crampele abdominale.
7. Ceai de rozmarin
Rozmarinul stimulează digestia și reduce senzația de greutate după mese copioase. Are efecte carminative și ajută la reducerea gazelor intestinale, fiind un remediu ideal pentru disconfortul post-Crăciun.
8. Ceai de cimbrișor
Cimbrișorul este cunoscut pentru proprietățile sale digestive, antispasmodice și antibacteriene și este unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru digestie. Este recomandat în cazul indigestiei, mai ales după o masă copioasă de Crăciun. Acest ceai poate fi băut după o masă grea, mai ales dacă ai consumat carne de porc sau alte alimente grase.
Ceaiuri pentru constipație
Ceaiul verde, eficient pentru constipație
Ceaiul verde este un alt ceai eficient pentru constipatie, cunoscut pentru antioxidanti si capacitatea de a stimula metabolismul. Consumat regulat, ceaiul verde poate ajuta la reglarea digestiei si la imbunatatirea tranzitului intestinal, actionand ca un laxativ natural. Ceaiul verde are, de asemenea, cateva alte beneficii pentru sanatatea ta, inclusiv reducerea inflamatiei, care poate cauza probleme digestive. Este indicat in special pentru persoanele care cauta un remediu bland pentru constipatie.
Ceai din radacina de lemn dulce
Ceaiul din radacina de lemn dulce este un remediu traditional pentru constipație, cu efecte antiinflamatorii si laxative usoare. Lemnul dulce ajuta la hidratarea si inmuierea scaunului, facilitand eliminarea acestuia. In plus, ajuta si la protejarea mucoasei intestinale, fiind potrivit pentru cei care au probleme digestive persistente.
Ceaiul negru, remediu pentru constipație
Ceaiul negru are un continut moderat de cafeina, ceea ce il face un stimulent pentru sistemul digestiv. Consumul de ceai negru poate ajuta la accelerarea tranzitului intestinal si este un remediu eficient impotriva constipatiei ocazionale. In plus, acesta are proprietati antioxidante benefice pentru sanatatea generala.
Ceaiul de soc, foarte bun în caz de constipație
Ceaiul de soc este unul din leacurile din batrani pentru constipatie, cu efecte laxative usoare. Este recomandat persoanelor care doresc sa scape de constipatie rapid, dar intr-un mod bland. Florile de soc stimuleaza sistemul digestiv si au un efect diuretic, ajutand la eliminarea toxinelor din organism.
Vitamine pentru digestie sănătoasă
Când vine vorba despre cele mai bune suplimente pentru digestie, experții de peste hotare spun că opțiuni bune sunt vitaminele din complexul B. Fiecare vitamină B îndeplinește în organism propriile ei funcții, începând de la formarea eritrocitelor (globulele roșii din sânge), până la întărirea unghiilor și tot ce ține de eliberarea energiei din alimentele pe care le consumăm.
Însă vitaminele care fac parte din complexul B pot să ajute și în ce privește descompunerea anumitor alimente pe care le consumăm. De exemplu, vitamina B2 și vitamina B5 ajută corpul să descompună carbohidrații, grăsimile și proteinele și permit organismului să absoarbă nutrienții de care are nevoie. Aceste vitamine se găsesc în alimente cum sunt ouăle, peștele, nucile și spanacul.
Vitaminele B6 și B3, eficiente pentru digestie
Vitamina B6 este un alt aliat, care ne ajută să metabolizăm aminoacizii din alimentele pe care le mâncăm la masă. Pentru că aminoacizii sunt un fel de „cărămizi” care stau la baza proteinelor, aceștia sunt vitali pentru structura, funcționarea și reglarea țesuturilor și organelor din corp. B6 se găsește mai ales în ton, somon și ficat de vită.
Vitamina B3 stimulează colesterolul bun (HDL) din corp, cel care transportă colesterolul rău (LDL) cât mai departe de artere și îl aduce înapoi în ficat. Ficatul, apoi, secretă colesterolul în bilă. B3 se găsește în cărnuri, orez brun, leguminoase, nuci, banane.
Citește și: Cum să faci pauză la mâncare de Sărbători