Sute de mii de persoane sunt victime ale cumpărăturilor de haine fake, fără să realizeze acest lucru, căzând pradă celei mai mari escrocherii online din lume.
O investigaţie internaţională realizată de ziarele The Guardian, Die Zeit şi Le Monde demonstrează că sute de mii de persoane au cumpărat online haine contrafăcute. Peste 800.000 de europeni și americani au căzut în plasa unei rețele din China care a orchestrat această fraudă masivă, în care date personale, inclusiv informații despre cardurile bancare, au fost furate sub pretextul achiziționării de articole vestimentare.
Au cumpărat haine fake fără să știe și li s-au furat datele personale
În total 76.000 de site-uri web false au fost create de rețeaua din China. Site-uril, publicate în mai multe limbi europene, păreau a fi legate de mărci de renume, atrăgându-i pe consumatori să furnizeze date personale și să facă plăți. Cumpărătorii erau atrași cu produse la preţ redus de la Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace, Rixo, Paul Smith, Prada şi multe alte mărci premium. Dar, în realitate, nu aveau nicio legătură cu aceste mărci și mulți consumatori nu au primit niciodată produsele comandate.
Peste 22.500 de magazine online sunt încă active
Peste 22.500 de magazine online sunt încă active
Potrivit analizei datelor, peste un milion de comenzi au fost procesate în ultimii trei ani, ceea ce ar însuma aproximativ 50 de milioane de euro în mod fraudulos. Cu toate acestea, mulți consumatori au fost lăsați fără produsele comandate, dar cu datele lor personale expuse.
Multe dintre magazinele online au fost abandonate, dar o treime dintre ele – peste 22.500 – sunt încă active, avertizează The Guardian.
Cea mai mare escrocherie online din lume
Katherine Hart de la Chartered Trading Standards Institute a descris operațiunea ca fiind una dintre cele mai elaborate escrocherii cu magazine online false observate până acum. Jake Moore de la ESET a subliniat că datele personale devin monedă de schimb în acest tip de fraude, fiind valorificate ulterior în diferite moduri, inclusiv pentru phishing și posibil chiar pentru scopuri de supraveghere de către agențiile de informații străine.
Rețeaua de magazine false a fost dezvăluită de Security Research Labs, care a obținut datele și le-a furnizat autorităților. Analiza lor sugerează că o echipă de dezvoltatori IT a construit o platformă semiautomată pentru crearea și lansarea rapidă a site-urilor web false, care a permis o operațiune extinsă și rezistentă în timp. Această rețea, aparent localizată în provincia Fujian din China, a utilizat mai multe metode, inclusiv colectarea de carduri de credit și vânzarea falsă de produse, pentru a profita de pe urma victimelor sale.
Datele personale pot fi mai valoroase decât banii
Simon Miller, directorul de politici şi comunicare al organizaţiei Stop Scams UK, a declarat: „Datele pot fi mai valoroase decât vânzările. Dacă adunaţi detaliile cardului cuiva, datele respective sunt nepreţuite apoi pentru preluarea unui cont bancar”.
Bază de date cu 2,7 milioane de domenii expirate
Reţeaua a folosit domenii expirate pentru a-şi găzdui magazinele online false, ceea ce, soun specialiștii, a făcut imposibilă detectarea lor de către site-urile web reale sau de proprietarii de mărci. Rețeaua ar deține o bază de date cu 2,7 milioane de astfel de domenii expirate şi testa permanent care dintre ele erau cele mai bune de utilizat.
Proprietara unei fabrici de mărgele de sticlă din Germania a dezvăluit că primea aproape zilnic apeluri de la clienți nemulțumiți care căutau produsele pe care le comandaseră. După un timp a descoperit că un vechi site web al său, perlenzwoelfe.de, a fost folosit în mod fraudulos. Femeia a a reușit să identifice escrocheria datorită conținutului anterior al site-ului, care era încă vizibil în arhivele web. Ulterior, a raportat situația autorităților.
Prin intermediul acestor practici, rețeaua a reușit să adune datele personale ale a sute de mii de consumatori, devenind una dintre cele mai sofisticate scheme de escrocherie online identificate până în prezent.