Cea mai importantă descoperire ştiinţifică din 2024 o reprezintă dezvoltarea medicamentului Lenacapavir, care previne infectarea cu HIV.
Anunțul a fost făcut de un juriu din cadrul revistei Science care desemnează ”Descoperirea anului”, potrivit DPA. Potrivit programului UNAIDS (Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV şi SIDA), circa 40 de milioane de persoane la nivel global sunt infectate cu virusul HIV, majoritatea în Africa Subsahariană.
Potrivit studiilor clinice, o injecţie cu Lenacapavir administrată la şase luni protejează eficient împotriva infecţiei cu acest virus. În schimb, medicamentele existente care se folosesc pentru profilaxia pre-expunere HIV (PrEP), cum ar fi Truvada, sunt sub formă de pastile şi trebuie administrate zilnic.
Dezvoltarea acestui medicament reprezintă un progres în domeniul prevenţiei HIV similar dezvoltării primelor medicamente antiretrovirale, a declarat redactorul-şef al revistei Science, Holden Thorp.
„Durata de şase luni a Lenacapavir aduce o mare îmbunătăţire, oferind o modalitate nouă şi mai bună de a oferi profilaxie unui număr mai mare de persoane din lume”, a subliniat Thorp.
Descoperire cu bătaie lungă
Experţii subliniază că este mult mai convenabilă administrarea unei injecţii de două ori pe an decât să trebuiască să-ţi aminteşti să iei o tabletă în fiecare zi. Există şi riscul – în special în unele ţări sever afectate – de a fi etichetat ca presupus seropozitiv dacă iei zilnic o tabletă.
Producătorul tratamentului, compania Gilead, doreşte să solicite aprobarea acestui medicament ca protecţie împotriva HIV în ţări din lumea întreagă şi depune eforturi pentru a aproviziona ţările sărace. Medicamentul va fi oferit persoanelor care se confruntă cu un risc ridicat de infectare cu HIV.
În Uniunea Europeană, Lenacapavir este aprobat ca tratament antiviral pentru anumiţi pacienţi care sunt deja infectaţi. Nu este clar dacă va fi disponibil în Uniunea Europeană ca măsură preventivă.
HIV a fost identificată pentru prima dată în Statele Unite în 1981. Cu toate acestea, HIV se propaga în țară înainte de aceasta, potrivit Healthline.
În 1984, la trei ani după ce oamenii de știință au identificat SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite), au descoperit cauza acestuia: HIV. Cercetătorii estimează că aproximativ 100.000 până la 300.000 de oameni din întreaga lume trăiau cu acest virus înainte de 1980. Se crede că HIV-1, cea mai comună formă a virusului, s-a răspândit de la cimpanzei la oameni nu mai târziu de 1930, cel mai probabil în timpul comerțului cu carne de pădure. Vânătorii ar fi intrat în contact cu sângele animalului în timp ce vânau cimpanzei, probabil în Camerun și în jurul lor.
Despre HIV și cum s-a ajuns la descoperirea afecțiunii
Cercetătorii au descoperit retrospectiv HIV în probe de sânge vechi. Un eșantion a fost extras încă din 1959, de la un bărbat care trăiește în ceea ce este acum cunoscut sub numele de Republica Democratică Congo.
În martie 1983, CDC a declarat sursă de încredere că anumite grupuri au un risc crescut de HIV. Mass-media a numit mai târziu aceste grupuri „clubul 4-H”. Acestea au inclus: persoanele cu hemofilie, care au primit sânge contaminat prin transfuzii; bărbați homosexuali, care au raportat incidențe mai mari ale afecțiunii; consumatori de heroină și alte persoane care au consumat droguri injectabile; Haitieni sau persoane de origine haitiană, deoarece multe cazuri de SIDA au fost raportate în Haiti.
Mai târziu, însă, cercetătorii au aflat mai multe despre modul în care a fost transmis HIV. Până la sfârșitul anului 1983, cercetătorii au determinat următoarele: persoanele desemnate de sex feminin la naștere ar putea contracta HIV prin sex cu persoane desemnate de sex masculin la naștere. Au fost 3.064 de cazuri diagnosticate de SIDA în Statele Unite, din cele 3.064 de cazuri, 1.292 de persoane au murit.
Numărul de cazuri a continuat să crească pe măsură ce CDC și-a rafinat definiția de caz, iar oamenii de știință au aflat mai multe despre această afecțiune.
Similare
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.