Cu o majoritate covârşitoare, parlamentarii din Marea Britanie au aprobat legea care interzice tuturor celor născuţi după 2009 să mai cumpere ţigări, conform BBC. Aceasta este cea mai dură lege antifumat din lume, potrivit analiștilor.
Legea prevede, de asemenea, restricţii menite să facă mai puţin atrăgătoare pentru copii ţigările electronice cu vapori.
Proiectul de lege a fost promovat de premierul britanic, Rishi Sunak. Criticii noii legi argumentează că aceasta va limita libertatea personală, dar miniştrii cabinetului Sunak apără cu fermitate politica antifumat.
Cea mai dură lege: „Nicotina fură oamenilor libertatea de a alege”
Proiectul de lege „Tobacco and Vapes Bill” prevede interzicerea completă a achiziționării de țigări de către persoanele care împlinesc 15 ani în acest an și introduce noi reglementări menite să limiteze atractivitatea țigărilor electronice pentru copii.
“Nu există nicio libertate în dependenţă. Nicotina fură oamenilor libertatea de a alege. Majoritatea largă a fumătorilor au început la tinereţe şi trei sferturi dintre ei pot spune că, dacă ar putea da timpul înapoi, nu ar mai fi început să fumeze”, a declarat ministrul britanic al sănătăţii, Victoria Atkins.
Profesorul Chris Whitty, directorul medical al Angliei, susține interdicția, argumentând că dependența de nicotină privează oamenii de libertatea de a alege.
Cea mai dură lege: Ar putea duce la creșterea pieței negre
Procedurile chirurgicale, amputările și alte consecințe grave asupra sănătății sunt frecvente în rândul pacienților dependenți de fumat. Proiectul a întâmpinat rezistență din partea unor membri ai Partidului Conservator și a foștilor premieri precum Boris Johnson și Liz Truss, care susțin că astfel de soluții sunt „neconservatoare” și ar putea duce la creșterea pieței negre și la probleme cu aplicarea legii.
Alții sugerează că schimbările aduse sistemului fiscal și campaniile educaționale ar fi o soluție mai bună.
Aproape 20% din populația Uniunii Europene fumează zilnic. Bărbații fac asta mai mult decât femeile, iar cele mai multe persoane care aprind măcar o țigară pe zi au acest obicei de cel puțin zece ani.
Conform datelor Eurostat, 19,7% din populația UE cu vârsta minimă de 15 ani fumează zilnic. În 2019, anul ultimului raport statistic, actualizat în noiembrie 2022, 5,9% din fumătorii europeni au aprins 20 sau mai multe țigări zilnic, iar 12,6% au fumat mai puțin de 20, relatează Euronews.
În România, 19,8% din populație fumează zilnic
În România, 19,8% din populație fumează zilnic, țara noastră depășind cu puțin media din Uniunea Europeană (19,7%). România e pe locul 17 și se situează în a doua jumătate a clasamentului de 30 de țări.
Statele cu cei mai puțini fumători sunt Suedia (9,3%), Islanda (11,2%), Finlanda (12,5%), Norvegia (12,9%) și Luxemburg (13,5%).
Citiți și: