Cea mai bună dietă pentru 2025 este una dintre cele mai cunoscute diete dar, potrivit CNN, acum „câștigă aurul” pentru sănătate și prevenirea bolilor.
Dieta mediteraneană a câștigat titlul de cea mai bună dietă pentru anul 2025 de la US News&World Report, care publică o listă anuală a celor mai bune și cele mai puțin benefice diete, clasificate de profesioniștii în nutriție.
În ultimii ani, raportul a clasat dietele de la nr. 1 până la nr. 40, dieta de top câștigând proverbiala medalie de aur, ca să spunem așa, în timp ce judecătorii au interzis dietele din partea de jos a listei din orice apropiere de podiumul de premiere” – după cum notează CNN.
„Există o listă lungă de diete cărora, sincer, nimeni nu ar trebui să le acorde cu adevărat atenție în cea mai mare parte a timpului”, a spus Gretel Schueller, director de sănătate pentru U.S. News&World Report, care supraveghează clasamentul anual al dietelor.
Dieta mediteraneană – care este mai mult un stil de viață decât o dietă – a câștigat onoruri de top de-a lungul timpului, dar și acum, pentru concentrarea pe consumul de fructe, legume, cereale, ulei de măsline, nuci și semințe. Evidențiind în același timp importanța meselor cu familia și prietenii. De asemenea, dieta reduce consumul de dulciuri și recomandă cantități mici de lactate și carne, în special carne roșie. Peștele, cu toate acestea, este un aliment de bază, în special peștele gras, cum ar fi sardinele.
Cea mai bună dietă – Care e compoziția
În ceea ce privește dieta mediteraneană flexitariană, compoziția include somon, piept de pui, conserve de ton, friptură de vacă, fructe, legume, nuci, semințe, produse lactate, ulei de măsline, ouă și leguminoase. Această dietă cu exerciții fizice reduce grăsimea periculoasă de pe abdomen și nu numai, potrivit U.S. News&World Report, care supraveghează clasamentul anual al dietelor.
„Credem că această nouă abordare permite oamenilor mai multe opțiuni și o experiență mai personalizată, pe măsură ce își iau în considerare prioritățile de sănătate și obiectivele alimentare”, adaugă Schueller.
„Nu există o dietă unică pentru artrită sau pentru gută”, a declarat Jill Tyrer, editor la Fundația pentru artrită, pentru CNN. „Dietele pe bază de plante, care au un conținut scăzut de zahăr, grăsimi nesănătoase, sare și alimente procesate – cum ar fi dietele mediteraneene și DASH – sunt cele mai bune opțiuni pentru a ajuta la gestionarea acestor boli. Persoanele cu probleme digestive nu ar trebui să folosească clasamentele U.S. News&World Report pentru a decide cu privire la dieta lor fără a avea mai întâi o discuție amănunțită cu medicul curant, a spus dr. Jesús Luévano Jr., profesor asistent de gastroenterologie la Morehouse School of Medicine din Atlanta.
De ce „trebuie să-ți faci temele”
„Preocuparea mea este că oamenii ar putea să se uite la aceste clasamente și apoi să presupună că, pentru că sunt făcute de experți în nutriție sunt cele mai bune și, prin urmare, nu au nevoie să se consulte cu medicul”, a spus Luévano, care este și purtător de cuvânt al Asociației Americane de Gastroenterologie.
„Trebuie să îți faci temele, cum ar fi să ții un jurnal alimentar cu ceea ce mănânci, apoi să te consulți cu medicul tău pentru a decide care ar putea fi cea mai bună abordare pentru problema ta specifică”, a mai spus Luévano.
Pentru boala ficatului gras, inflamație și sănătatea generală a intestinului, dieta mediteraneană a primit evaluări de peste patru stele, potrivit raportului. „Pentru boala ficatului gras și a vezicii biliare, recomandăm diete cu conținut scăzut de grăsimi și dieta mediteraneană, deoarece o dietă cu carne mai slabă și grăsimi mai sănătoase s-a dovedit a fi benefică”, a spus Luévano.
Dieta mediteraneană – unul dintre cele mai studiate modele de alimentație
Nu în ultimul rând, trio-ul Mediteranean, Dietary Approaches to Stop Hypertension, sau DASH, și dietele flexitare au primit fiecare peste 4 stele ca fiind cele mai bune diete generale, cele mai bune diete sănătoase și cele mai ușor de urmat.
Spre exemplu Dieta DASH pune accentul pe limitarea aportului de sare în scopul său de a reduce tensiunea arterială, în timp ce dieta flexitariană, fidelă numelui său, permite un răsfăț ocazional de carne în abordarea sa vegetariană. Toate sunt diete pe bază de plante care sugerează limitarea alimentelor rafinate, ultraprocesate, a cărnii roșii și a zaharurilor adăugate.
Alimentația adecvată este importantă pentru întărirea oaselor, mușchilor și altor structuri ale coloanei vertebrale. Acest lucru poate reduce și durerile de spate. Dieta mediteraneană este unul dintre cele mai studiate modele de alimentație. Cercetătorii remarcă gama largă de beneficii pentru sănătate, cum ar fi creșterea duratei de viață și îmbătrânirea în condiții sănătoase.
Citiți și: Mâncare sănătoasă: Ce este dieta Atlantic