Cea mai bătrână femeie din lume a murit: Maria Branyas Morera era decana de vârstă a umanităţii, conform Grupul de Cercetare Gerontologică (GCG) din Statele Unite şi Cărţii Recordurilor Guinness. „Nu a fost niciodată la spital, nu și-a rupt niciodată vreun os”, spunea fiica sa. Oamenii de știință au studiat ADN-ul Mariei, pentru a descoperi secretul longevității sale.
Maria Branyas supravieţuise pandemiei de gripă spaniolă din 1918, celor două războaie mondiale, Războiului Civil Spaniol, precum şi Covid-ului, pe care l-a contractat în 2020, la puţin timp după ce a împlinit 113 ani, şi de care s-a vindecat în câteva zile, potrivit Agerpres.
„Maria Branyas ne-a părăsit. A murit aşa cum şi-a dorit: în somn, liniştită şi fără durere. Cu câteva zile în urmă, ne-a spus: ‘Într-o zi, voi pleca de aici (…) şi voi înceta să mai exist în acest corp. Nu ştiu când va fi acea zi, dar este foarte aproape, această lungă călătorie se va termina. Moartea mă va găsi obosită de la atâta trăit, dar vreau să mă găsească zâmbind, liberă şi mulţumită'”, se spune în mesajul publicat de familia ei.
După moartea Mariei Branyas, cea mai vârstnică persoană în viaţă este japoneza Tomiko Itooka, născută la 23 mai 1908, în vârstă de 116 ani, conform GCG.
Fiica ei cea mai mică, Rosa Moret, a atribuit longevitatea mamei sale geneticii. „Ea nu a fost niciodată la spital, nu și-a rupt niciodată vreun os, este bine, nu are dureri”, a declarat Moret pentru televiziunea regională catalană în 2023. Branyas a declarat pentru site-ul Guinness World Records că crede că longevitatea ei provine din „ordine, liniște, conexiune bună cu familia și prietenii, contact cu natura, stabilitate emoțională, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate și departe de oamenii toxici”!
O femeie care a supraviețuit
„Cred că longevitatea înseamnă și a fi norocos”, a spus Branyas, care a folosit un dispozitiv voce-text pentru a se exprima mai târziu în viață. S-a născut în San Francisco la 4 martie 1907, la scurt timp după ce familia ei s-a mutat în SUA din Mexic. După ce a locuit și în Texas și New Orleans, familia s-a întors în Spania natală în 1915, în timp ce Primul Război Mondial era în desfășurare, ceea ce a complicat călătoria peste Atlantic.
Traversarea a fost marcată de tragedie – tatăl ei a murit de tuberculoză spre sfârșitul călătoriei și sicriul său a fost aruncat în mare.
Branyas și mama ei s-au stabilit în Barcelona. În 1931, cu cinci ani înainte de începerea războiului civil din Spania din 1936-1939, ea s-a căsătorit cu un medic. Cuplul a trăit împreună timp de patru decenii până când soțul ei a murit la vârsta de 72 de ani. Au avut trei copii – dintre care unul a murit – 11 nepoți și mulți strănepoți. Manel Esteller, parte dintr-o echipă de cercetători de la Universitatea din Barcelona care a studiat ADN-ul lui Branyas pentru a determina cauzele longevității ei, a declarat pentru cotidianul spaniol ABC în octombrie 2023 că a fost surprins de starea ei bună de sănătate.
Secretul longevității poate fi genetica
„Mintea ei este complet lucidă. Își amintește cu o claritate impresionantă episoade de când avea doar patru ani, și nu are nicio boală cardiovasculară, care este frecventă la vârstnici. Singurele lucruri pe care le are sunt probleme de mobilitate și auz. Este incredibil”, a spus profesorul de genetică.
Exista în obiceiurile pe care Maria le-a menținut de-a lungul existenței sale lungi, o parte de echilibru care a cântărit în genetica ei privilegiată. Esteller, un „papă” în domeniu, a simțit că spatele longevității femeii se află mult mai mult decât iaurtul natural pe care îl mănâncă zilnic. „Este clar că există o componentă genetică pentru că sunt mai mulți membri ai familiei sale care au peste 90 de ani”, a spus omul de știință. În ce măsură genele ei au ferit-o de deteriorarea cauzată de vârstă este ceea ce vor încerca să descopere în laborator, dar „ceea ce este clar este că es o persoană cu o capacitate extraordinară de rezistență. A supraviețuit unui cutremur de pe coasta de est a Statelor Unite, unui incendiu major și războiului civil spaniol. „Este o adevărată supraviețuitoare”, spunea omul de știință în 2023.
Centenarii, o obișnuință
Numărul centenarilor din întreaga lume a crescut impresionant, de la 151.000 în anul 2000 la 573.000 în 2021, potrivit sciencealert.com. Această creștere ne arată faptul că oamenii trăiesc mai mult ca niciodată, iar tendința sugerează că vom vedea tot mai mulți oameni care vor atinge vârsta de 100 de ani.
Centenarii, cândva considerați rari, au devenit o obișnuință. Într-adevăr, ei reprezintă grupul demografic al populației lumii cu cea mai rapidă creștere, cu cifre dublandu-se aproximativ la fiecare zece ani începând cu anii 1970. Cât timp pot trăi oamenii și ceea ce determină o viață lungă și sănătoasă, au fost de interes de când știm. Platon și Aristotel au discutat și au scris despre procesul de îmbătrânire acum peste 2.300 de ani.
Totuși, a înțelege secretele din spatele longevității nu este ușor. Deoarece implică dezvăluirea interacțiunii complexe a predispoziției genetice și a factorilor stilului de viață și a modului în care acestea interacționează de-a lungul vieții unei persoane.
Secretul longevității și anumiți factori care încetinesc îmbătrânirea
Nonagenarii și centenarii au fost de multă vreme de un interes intens pentru oamenii de știință, deoarece pot ajuta să înțelegem cum să trăim mai mult și, poate, de asemenea, cum să îmbătrânim cu o sănătate mai bună. Până acum, studiile asupra centenarilor au fost adesea la scară mică și s-au concentrat pe un grup selectat, de exemplu, excluzând centenarii care locuiesc în case de îngrijire.
Ar putea anumiți factori să încetinească procesul de îmbătrânire? Potrivit cercetătorilor, în general cei care au ajuns la a suta de ani de naștere au tendința de a avea niveluri mai scăzute de glucoză, creatinină și acid uric începând cu vârsta de 60 de ani. Și, potrivit studiilor întreprinse, există o potențială legătură între sănătatea metabolică, nutriție și longevitate excepțională.
Spre exemplu, dieta diversificată și echilibrată, cu un aport scăzut de sare, joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung la centenari. Aceasta deoarece ei (nu toți, dar majoritatea) optează pentru o alimentație bogată în carbohidrați complecși, proteine și grăsimi sănătoase, asemănătoare dietei mediteraneene. Această dietă, recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății inimii și a metabolismului, contribuie semnificativ la longevitatea lor.