Suntem peste 8 miliarde de oameni pe planetă şi e tot mai greu să găsim hrană – este fraza rulată în ultimul timp în statistici, la nivel mondial. Alternative există, dar sunt la cheremul cercetătorilor. Cum ar fi alimentul care se află chiar acum în „bucătăria” lor.
Statisticile arată că 828 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi. Care sunt alternativele? Oamenii de știință încearcă să facă, de exemplu, carne în laborator. Deja există, iar acum cercetătorii au reușit să transforme cel mai folosit aliment de bază din lume: orezul.
Este vorba despre o inovație în domeniul alimentației, respectiv orezul „cărnos”, un nou tip de hrană hibridă ce ar putea oferi o sursă accesibilă și ecologică de proteine.
Alimentul-soluție pentru foamete
Potrivit BBC, această varietate de orez are boabe poroase, umplute cu mușchi de vită și celule adipoase, cultivate în laborator. Procesul a implicat acoperirea orezului cu gelatină de pește pentru a facilita atașarea celulelor de vită, iar apoi boabele au fost lăsate într-o cutie pentru cultură timp de până la 11 zile.
Potrivit cercetătorilor, această hrană ar putea fi utilizată că soluție pentru foamete, că rație militară sau chiar ca hrană spațială în viitor.
Orezul hibrid este puțin mai ferm și mai casant decât orezul obișnuit pentru că el conține mai multe proteine și grăsimi, iar comparativ cu carnea de vită tradițională, orezul hibrid are o amprentă de carbon mai mică, deoarece procesul de producție elimină nevoia de a crește și de a hrăni animale în mod tradițional.
Fie că ne place sau nu, acesta este viitorul.
Alimentul precum carnea „din” laborator n-are ce căuta la noi
Carnea creată în laborator nu va putea fi comercializată în țara noastră, în condițiile în care aceasta este prezentă deja în mai multe state din lume. Parlamentarii români au adoptat deja o modificare a legii cărnii, pentru a se asigura că nu ajunge pe piața noastră.
”În România încă mai creștem porci în bătătură și mâncăm cârnați”, au spus aceștia, potrivit știrileprotv.ro. Legea a fost propusă de senatorii din comisia de agricultură. Potrivit acesteia, vânzarea cărnii artificiale sau a produselor din carne artificială pe teritoriul țării noastre ar putea fi complet interzisă.
”Suntem hărăziți de bunul Dumnezeu să avem încă o agricultură spre tradițional, să avem ce produce. Românii cresc porci pe bătătură, consumă cârnați”, a explicat în octombrie anul trecut George Scarlat, președintele comisiei din agricultură din Senat.
Cine consumă puiul din laborator
Carnea de pui crescută în laborator a fost aprobată pentru consum uman de către autoritatea FDA (US Food and Drug Administration), două companii urmând să livreze carne „de cultură” către restaurante și lanțuri fast food de pe teritoriul SUA.
Două companii americane, Upside Foods şi Good Meat, vor putea să-şi vândă carnea cultivată din celule în laborator pe piaţa americană pentru prima oară, în urma unei autorizaţii finale ce le-a fost acordată ăn iunie 2023 de Departamentul american pentru Agricultură (USDA), potrivit Reuters.
Singapore a fost prima țară din lume care a aprobat pentru vânzare și consum produse din carne de pui crescută în laborator, dar SUA ar putea fi prima națiune care adoptă la scară largă acest aliment, prin influența lanțurilor de tip fast-food răspândite pe întreg teritoriul țării.
Citiți și: