Medicul de îngrijiri paliative Dr. Christopher Kerr studiază de mulți ani evenimentele de la sfârșitul vieții și spune că pacienții au adesea vise și viziuni care îi lasă cu un sentiment de “dragoste”. Conform culturii populare, atunci când o persoană este pe cale să moară, vede o lumină puternică și poate aude vocile celor dragi care o cheamă de dincolo. Cu toate acestea, în realitate, nu vom ști niciodată ce se întâmplă până când nu ne vine vremea să părăsim acest trup muritor.
Ce văd oamenii înainte să moară. “Este fascinant”
Însă un medic care se ocupă de pacienți aflați la sfârșitul vieții susține că și-a făcut o idee despre ceea ce vede o persoană pe moarte. În cercetările sale a studiat acțiunile a peste 1.000 de persoane aflate pe patul de moarte, care i-au povestit ce văd adesea înainte de a se stinge din viață.
Dr. Christopher Kerr, un medic de îngrijire paliativă din Buffalo, New York, a explicat că aceste viziuni îi ajută adesea pe pacienți să accepte deciziile pe care le-au luat viață, fie prin amintiri emoționante, fie prin apariții fantastice. Dr. Kerr a spus că pacienții au frecvent vise și viziuni care îi fac să se simtă iubiți, reconectați cu trecutul lor și împăcați. “Este fascinant”, a comentat el.
Pacienții au viziuni legate de oamenii pe care i-au afectat
Dr. Kerr a remarcat, de asemenea, că persoanele cu un trecut plin, inclusiv cele care au comis infracțiuni, au adesea viziuni legate de oamenii pe care i-au afectat.
Vorbind în cadrul podcastului Next Level Soul, Dr. Kerr a relatat povestea unui bărbat în vârstă de 40 de ani care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în închisoare din cauza dependenței de droguri și care suferea de cancer la gât. În timp ce visa, bărbatul a avut viziuni tulburătoare în care era atacat de cei pe care îi rănise în trecut, ceea ce i-a provocat o cădere emoțională. Cu toate acestea, în urma acestor viziuni, bărbatul a cerut să-și vadă fiica și să-i ceară scuze. Potrivit doctorului Kerr, bărbatul a decedat liniștit după această împăcare.
Prin cercetările sale, Dr. Kerr crede că pacienții “nu neagă lucrurile rele și dureroase care se petrec, dar le abordează și le folosesc într-un mod foarte interesant”.
Pacienții ajung să se împace cu deciziile pe care le-au luat
Dr. Kerr, cu sediul la Hospice&Palliative Care Buffalo, a publicat numeroase studii pe această temă și a înregistrat peste 1.500 de evenimente de sfârșit de viață, multe dintre acestea fiind surprinse pe suport video.
El a împărtășit povestea unui alt pacient care a participat în adolescență la invazia din Normandia. Acesta trăise cu PTSD toată viața sa fără să caute ajutor.
“A venit în unitatea noastră la sfârșitul vieții sale… avea experiențe atât de oribile în care vedea părți de corpuri, apă însângerată și țipete și nu se putea odihni. Pacienții trebuie să fie relaxați și să-și accepte situația, într-o oarecare măsură, pentru a putea muri. Nu poți muri cu adevărat decât dacă poți dormi. Este destul de greu de făcut pentru că treci pur și simplu în somn”, a explicat Dr. Kerr.
Cu toate acestea, într-o zi, pacientul a reușit să doarmă pentru scurt timp, iar doctorul Kerr l-a întrebat despre visul său.
“El a spus: “Am avut un vis grozav, în care am retrăit cea mai frumoasă zi din viața mea”, care a fost ziua în care a primit actele de externare”. A avut un vis foarte frumos, probabil în Normandia, iar un soldat pe care nu-l cunoștea s-a apropiat de el și i-a spus: ‘Nu, o să venim să te luăm'”.
În urma acestui lucru, bărbatul a dormit liniștit și a decedat în somn, potrivit doctorului Kerr.
Tema generală este că pacienții ajung să se împace cu deciziile pe care le-au luat în viața lor.
La sfârșitul vieții este posibil să vedeți ceea ce Dr. Kerr a numit “creștere post-traumatică”, unde elementele pozitive ale greutăților anterioare ies la iveală, notează Mirror.
Pentru copii este diferit momentul ultimei suflări
Interesant este faptul că experiențele copiilor diferă semnificativ de cele ale adulților din cauza înțelegerii limitate a morții, aceștia găsind adesea alinare în imaginația lor.
Potrivit doctorului Kerr, copiii au o experiență de sfârșit de viață diferită de cea a adulților. Ceva ce el crede că se datorează incapacității lor de a avea un concept adecvat de finalitate sau de moarte. De asemenea, de multe ori se datorează și faptului că este posibil să nu fi cunoscut pe cineva care a murit ca punct de referință sau pe cineva pe care să își imagineze că îl pot întâlni într-o formă în viața de apoi. În loc să vadă o persoană, Dr. Kerr a dezvăluit că, de multe ori, copiii vor vedea animale care le transmit mesajul “că sunt iubiți și că nu sunt singuri. Copiii sunt creativi și plini de imaginație și pot accesa această parte din ei”, a adăugat el.
Amintind o viziune, el a explicat că o fetiță cu care a vorbit i-a spus că și-a imaginat o întreagă scenă care o înconjura în timp ce se afla pe patul de spital. “Ea și-a creat un castel… era o piscină, animalele se întorceau, era un pian, era o fereastră prin care intra o lumină caldă”, a spus doctorul Kerr. Când am întrebat-o: “Ce reprezintă castelul?”, ea a răspuns: “Un loc sigur”.”