Multe şcoli din toată România figurează pe lista clădirilor cu risc seismic ridicat și au un anumit termen pentru a demara expertizele tehnice. În plus, elevii trebuie instruiţi în legătură cu ce trebuie să facă în caz de cutremur.
Școlile și liceele cu risc seismic din România au termen până la 1 ianuarie 2025 să demareze expertizele tehnice. Acestea trebuie să fie gata până în anul 2026.
În multe instituţii de învăţământ aceste lecţii se fac cu ajutorul voluntarilor din organizații neguvernamentale.Există deja elevi din școli ale Capitalei care participă la cursul de educaţie seismică. Ei sunt învăţaţi cum să reacţioneze în caz de cutremur, indiferent dacă mişcarea telurică îi prinde acasă sau la şcoală.
Elevii au fost învăţaţi şi ce ar trebui să cuprindă rucsacul de urgenţă, dar şi să stabilească un punct de întâlnire în oraş cu familia lor, în caz de calamitate. Lecţia de educaţie seismică face parte din proiectul Shake Up inițiat de două organizațîi neguvernamentale. Pentru susţinerea cursurilor, trainerii au fost pregățiţi de ingineri specialişti.
Câte cursuri de educație seismică trebuie să fie în școli
Legea educaţiei naţionale prevede că elevii trebuie să beneficieze de cursuri de educaţie seismică de cel puţin două ori pe an, dintre care cel puţîn o dată acţiunile trebuie organizate în comun cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În protocolul de colaborare al Ministerului Educaţiei cu ISU se precizează 4 exerciţii practice de simulare în caz de cutremur sau incendiu. În primele nouă luni ale acestui an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a organizat peste 4.200 de exerciţii de evacuare şi instruire, cu 2.000 mai puţine decât în tot anul 2023.
La nivel naţional sunt zeci de şcoli pe lista de clădiri cu risc seismic ridicat.
Cât privește instruirea elevilor în caz de cutremur, „în cinci ani de program am ajuns la aproape 24.000 de elevi din Bucureșți, de la grădiniță până la liceu. E un curs de pregătire de care e nevoie în mod constant pentru că generațiile se schimbă, pentru că e genul de pregătire care ar trebui repetată destul de des”, este de părere Cristina Văileanu, directoare program Fundația Comunitară București.
Școli cu sute de elevi din toată țara apar pe lista clădirilor cu risc seismic publicată pe 7 martie 2024 de Ministerul Educației. În total, din calculele Europa Liberă, a reieșit că pe lista ministerului sunt 89 de clădiri din toată țara care au risc seismic I, adică cel mai grav. Risc seismic I înseamnă pericol major de prăbușire în cazul unui seism mai mare de 7 grade pe scara Richter.
Unde poate fi consultată lista cu școli în pericol
În anul 2023, Ministerul Educației a aprobat un ordin prin care școlile ar trebui să facă expertize tehnice pentru încadrarea clădirilor și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție până la data de 1 iunie 2026.
„Inspectoratele școlare județene/al municipiului București au fost informate cu privire la faptul că trebuie să se asigure că toate unitățile din subordinea Ministerului Educației (CCD, Palatele Copiilor, Cluburile Elevilor, Cluburile Sportive Școlare) vor aplica prevederile Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Potrivit legii, conducătorii instituțiilor publice vor dispune, până la data de 1 ianuarie 2025, începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinația unități sau instituții de învățământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție”, arată Ministerul Educației.
Lista clădirilor cu risc seismic în care învață elevii poate fi consultată aici
Citiți și: Admiterea la școlile de poliție: Peste 1.600 de locuri la Câmpina și Cluj-Napoca