Fabricile de inteligență artificială vor fi pilonii centrali pentru dezvoltarea tehnologiei AI pe continentul european. România este unul dintre partenerii acestui proiect de 1,5 miliarde de euro.
Lansarea acestor fabrici este pregătită de lansare în 2025-2026, de Uniunea Europeană. Fabricile vor facilita colaborarea între mediul academic, sectorul privat și administrație, atrăgând talente și investiții internaționale. Pentru România, acest proiect reprezintă o oportunitate de a accelera transformarea digitală și de a sprijini start-up-urile și IMM-urile să devină competitive în economia digitală.
Spre exemplu, fabrica AI din Grecia va folosi supercomputerul DAEDALUS, în timp ce cele din Finlanda și Spania vor crea platforme experimentale avansate. În total, aceste proiecte vor dubla capacitatea de calcul a Uniunii Europene până în 2026, consolidând rolul Europei că actor global în inovația digitală. Investiția totală în fabrica AI din Spania se ridică la aproape 198 de milioane de euro, din care România contribuie cu 1 milion de euro. Restul fondurilor provin din bugetele naționale ale țărilor partenere și din finanțarea Comisiei Europene prin programul Orizont Europa.
Guvernul României contribuie cu 1 milion de euro
Aceste fabrici sunt mai mult decât centre de cercetare, potrivit specialiștilor. Vor oferi servicii specializate pentru sănătate, agricultură, climă, energie și comunicații, ajutând Europa să devină un lider global în inteligența artificială. În plus, supercomputerele modernizate vor permite testarea unor tehnologii inovatoare înainte de lansarea lor pe piață, conform TVR.
Fabricile vor fi construite în Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Spania și Suedia, și promit să revoluționeze industria digitală europeană.
România, prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), face parte dintr-un consorțiu condus de Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), alături de parteneri din Spania, Portugalia și Turcia. Acest consorțiu va dezvolta o infrastructură avansată de calcul, alimentată de inteligență artificială, destinată sprijinirii inovației în industrie, start-up-uri, IMM-uri și administrațiile publice.
Fabricile de inteligență artificială vor pune în comun resursele UE și naționale
Aceste prime șapte fabrici de inteligență artificială vor pune în comun resursele Uniunii Europene și naționale. Proiectul reprezintă un efort de colaborare din 17 țări europene, cu multe consorții care implică mai multe țări participante.
Cinci dintre site-urile de găzduire selectate vor implementa supercalculatoare noi, optimizate pentru inteligență artificială, în Finlanda, Germania, Italia, Luxemburg și Suedia. Fabrica AI din Spania va beneficia de modernizări semnificative ale infrastructurii existente, respectiv a sistemului EuroHPC, MareNostrum 5..
Fabricile de inteligență artificială din Spania și Finlanda vor include, de asemenea, o platformă experimentală, care va servi ca o infrastructură de ultimă oră pentru dezvoltarea și testarea modelelor și aplicațiilor inovatoare de inteligență artificială, precum și pentru promovarea colaborării în întreaga Europă.
Citiți și: Inteligența artificială amenință afacerile online – vezi cum