Guvernul României va prelungi așa-zisa plafonare a prețului RCA până la 30 iunie 2025. Șoferii români s-au prins deja de câteva aspecte legate de “plafonarea” prețurilor RCA. Există însă și persoane care se întreabă ce se ascunde, de fapt, în spatele falsei plafonări a polițelor RCA.
Plafonarea RCA, prelungită cu încă trei luni
Surse din Guvern au anunțat, miercuri, că plafonarea prețurilor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni, până la sfârșitul lunii iunie 2025, un proiect de hotărâre de guvern fiind deja în analiză la Ministerul de Finanțe.
Această “plafonare” este una electorală. Dacă aveam alegeri prezidențiale la termen, în decembrie 2024, fără anularea turului 2 ale acestor alegeri, nu ar mai fi existat nicio altă Hotărâre de Guvern de plafonare a prețului RCA începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Întrucât alegerile prezidențiale vor avea loc în luna mai, șoferii români vor mai beneficia de un ultim trimestru de plafonare a prețului RCA.
Ce stă în spatele falsei plafonări a prețului RCA
În realitate, plafonarea prețului RCA a fost una falsă, firmele de asigurări majorând cu buna știință a infamului ASF prețurile la RCA, în special în cursul anului 2024. Majoritatea șoferilor au constatat în mod direct ca plătesc un RCA semnificativ mai scump, deși nu au înregistrat daune, sub supravegherea instituției legate la ochi și la urechi când vine vorba de protejarea consumatorilor de asigurări.
Conform informării publice de pe site-ul ASF, instituție care pretinde ca supraveghează piața de asigurări din România, aceasta nu a sancționat în cursul anului 2024 nicio companie de asigurări care vinde RCA. Neoficial, au existat câteva controale de formă făcute de ASF în august 2024 la 6 firme de asigurări, tematica de control fiind una special făcută astfel încât să nu poată fi identificate deficiențe la cei 6 jucători verificați de către ASF. În loc ca echipele de control să verifice prin sondaj evoluția în timp a prețului RCA la fiecare companie de asigurări, Sorin Mititelu le-a dat echipelor de control 15 polițe de asigurare RCA pe care să le verifice. Rezultatul controalelor a fost unul previzibil: Firmele de asigurări nu au încălcat HG în cazul celor 15 polițe de asigurare RCA primite în plic de la conducerea ASF.
În mod oficial: nu există probleme în piața RCA, dacă ar fi să îl credem pe Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF.
În mod neoficial, problemele sunt destul de grave și ținute sub preș de actuala conducere a ASF, cel puțin până la alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai.
Ce se va întâmpla cu prețul RCA începând cu 1 iulie 2025
Întrebarea care este acum pe buzele șoferilor și nu numai este ce se va întâmpla cu prețul RCA începând cu 1 iulie 2025?
Răspunsul specialiștilor a coincis: PREȚUL RCA VA CREȘTE SEMNIFICATIV! Cea mai optimistă estimare arată că prețul RCA va crește cu aproximativ 25% în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2025, dar există simulari elaborate și transmise de către societățile de asigurări ASF-ului, prin care înștiințeaza deja supraveghetorul că, în cazul unor segmente de asigurați, unele firme vor creste prețul chiar și de două sau de trei ori după încetarea plafonarii. Acest plan de jecmănire a românilor este pus în aplicare, bineînțeles, sub protecția oferită societăților de asigurare de către conducerea ASF și Sorin Mititelu.
“Atâta timp cât prețul RCA variază astăzi de la un asigurător la altul chiar și de 10 (ZECE) ori, nu vorbim despre o piață de asigurări supravegheată, ci una abuzivă, fără reguli, în care arbitrul bea cot la cot cu jucătorii.”, a declarat un broker de asigurări care a dorit să își păstreze anonimatul pentru a nu fi amendat atât pe persoană fizică, cât și juridică, conform indicațiilor care se transmit în ultimul an prin grija vicepreședintelui ASF Sorin Mititelu, proxy – Aurelia Bălan – șef Serviciu Intermediari – echipele de control ale ASF.
Plătesc asigurarea din 90 circul puțin, aproximativ 3000 km pe an , nu am avut nici un incident dar asigurarea a crescut în fiecare an. Aștept explicații. Pe ăștia de la asf nu îi verifică nimeni, să îi aducă cu picioarele pe pământ mai ales în privința salarizării?