În calitate de membru al Uniunii Europene, România are o responsabilitate importantă în gestionarea migraţiei şi azilului. Prin urmare, suntem mândri să fim printre cele nouă state membre care vor primi sprijin tehnic din partea Comisiei Europene pentru a crea planuri eficiente de punere în aplicare a Pactului privind migraţia şi azilul. Această iniţiativă va ajuta la consolidarea sistemelor noastre naţionale şi la asigurarea unei abordări unitare în faţa provocărilor din domeniul migraţiei.
Conform sursei citate, mai multe țări europene, inclusiv Belgia, Cehia, Germania și Estonia au cerut sprijin pentru proiecte specifice și vor primi asistență din partea experților timp de patru luni. Aceste state se așteaptă să primească consultanță până la finalul lunii noiembrie.
Comisia UE oferă sprijin tehnic pentru implementarea Pactului
În cadrul Pactului privind migraţia şi azilul, Comisia a adoptat un Plan comun de punere în aplicare (PCP) pe 12 iunie. De joi, Comisia va oferi nouă state membre sprijin adaptat și consultanță de specialitate prin Instrumentul de sprijin tehnic (IST). Scopul acestui sprijin este să ajute statele membre să-și pregătească planuri naționale de punere în aplicare (PNP), care trebuie prezentate până la începutul lunii decembrie.
În luna iunie, Comisia a făcut o cerere de propuneri pentru IST pentru a sprijini statele membre în pregătirea PNP-urilor lor. Această cerere oferă sprijin specific pentru efectuarea analizelor situaționale și identificarea acțiunilor necesare pentru implementarea Pactului conform PCP-ului.

“Echipa noastră este formată din experţi în legislaţia naţională și internațională, cu cunoştinţe extinse despre practicile relevante din alte ţări. Lucrăm îndeaproape cu autorităţile naţionale din statele membre pentru a identifica domeniile care necesită actualizarea legislaţiei naţionale și revizuirea proceselor administrative și judiciare. Suntem dedicaţi să asistăm autoritățile în adaptarea la schimbările legale și la îmbunătățirea sistemului lor juridic.”
UE oferă sprijin tehnic personalizat statelor membre pentru elaborarea planurilor naționale
Aceste autorități naționale au nevoie de sprijin pentru a evalua cerințele lor în ceea ce privește personalul și formarea, infrastructura, dotările IT și costurile asociate. Echipa noastră poate ajuta la această evaluare și la lansarea achizițiilor necesare pentru întocmirea în timp util a PNP-urilor solide de către statele membre.
IST este un instrument bazat pe cerere, creat de UE pentru a oferi sprijin personalizat autorităţilor statelor membre. Aceste autorităţi pot solicita asistenţă prin intermediul cererilor anuale sau a celor specifice, în funcţie de nevoile emergente. Acest instrument oferă acces la expertiză şi cunoştinţe de înaltă calitate, sub formă de consiliere strategică şi tehnică, evaluarea nevoilor de reformare, cursuri de formare şi misiuni ale experţilor în ţara solicitantului.
CITIȚI ȘI: Rusia îl va elibera pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich. Cine ar putea urma