Anul 2025 va aduce, pe lângă schimbările fiscale și creșterile de taxe, incertitudini legate de prețurile la gaze și energie electrică după expirarea măsurii de plafonare a acestora, la sfârșitul lunii martie. În acest context, Asociația Energia Inteligentă (AEI) propune trei scenarii posibile pentru evoluția prețurilor.
Cât vei plăti pentru energie electrică și gaze în 2025? Scenariile ce îți vor afecta facturile
Primul scenariu presupune menținerea plafonării prețurilor, ceea ce ar însemna că prețul gazelor naturale ar rămâne la 0,310 lei/kWh cu TVA inclus. În ceea ce privește energia electrică, se estimează că vor exista două niveluri de preț: 1,3 lei/kWh cu TVA inclus pentru consumuri peste 255 kWh/lună și 0,8 lei/kWh pentru consumurile sub 255 kWh/lună. Aceasta ar aduce o scădere a prețului pentru cei care consumă mai mult de 255 kWh/lună (cu aproximativ 21%), dar și o creștere pentru cei care consumă sub 100 kWh/lună (cu aproximativ 6 lei pe lună).
Al doilea scenariu ia în calcul eliminarea plafoanelor de preț începând cu 1 aprilie 2025, dar și o pregătire minimă pentru liberalizarea pieței. În acest caz, prețul gazelor naturale ar rămâne similar celui plafonat, iar prețul energiei electrice ar crește la aproximativ 1,15 lei/kWh cu TVA inclus. Astfel, cei care consumă mult (peste 255 kWh/lună) ar vedea o scădere a prețului, în timp ce consumatorii medii și mici (între 100 și 255 kWh/lună și sub 100 kWh/lună) ar experimenta majorări semnificative, de până la 51% la factura de energie electrică.
În cel de-al treilea scenariu, dacă nu există o pregătire adecvată pentru liberalizarea pieței, prețurile ar crește semnificativ. Prețul gazelor naturale ar ajunge la cel puțin 0,380 lei/kWh, iar energia electrică ar depăși 1,38 lei/kWh cu TVA inclus. Aceasta ar conduce la creșteri importante, cu până la 102% pentru consumatorii mici (sub 100 kWh/lună), ceea ce ar însemna o creștere considerabilă a facturii pentru aceștia.
Președintele AEI, Dumitru Chisăliță, subliniază că scenariile 2 și 3 ar reduce cheltuielile statului cu subvențiile pentru energie, însă ar duce la o creștere a costurilor pentru consumatori, mai ales pentru cei cu consum mic.
CITEȘTE ȘI – Energia fotovoltaică – Prognoza în Europa