Iranul a deschis o linie directă de comunicare cu rebelii din noua conducere a Siriei de când aliatul său Bashar al-Assad a fost înlăturat, a declarat luni un oficial iranian de rang înalt pentru Reuters, în încercarea de a “preveni o traiectorie ostilă” între cele două țări.
În aproximativ o săptămână, regimul Al Assad a fost înlăturat de o alianță de miliții condusă de Hayat Tahrir al-Sham, un fost afiliat al-Qaeda, și cu sprijinul armatei Turciei care acționează prin forțe proxi în zonă.
Cotitura a marcat unul dintre cele mai mari schimbări pentru Orientul Mijlociu din ultimele decade. Căderea lui Assad ca președinte a îndepărtat un bastion din care Iranul și Rusia exercitau influență în lumea arabă.
Iran negociază după plecarea lui Bashar al Asssad
La câteva ore după căderea lui Assad, Iranul a declarat că se așteaptă ca relațiile cu Damascul să continue pe baza “abordării clarvăzătoare și înțelepte” a celor două țări și a cerut înființarea unui guvern incluziv care să reprezinte toate segmentele societății siriene.
Nu există nicio îndoială cu privire la îngrijorarea Teheranului cu privire la modul în care schimbarea puterii de la Damasc va afecta influența Iranului în Siria, pivotul influenței sale regionale.
Teheranul caută căi diplomatice pentru a stabili contacte cu persoane pe care unul dintre oficiali le-a numit “cei din noile grupuri de conducere ale Siriei ale căror opinii sunt mai apropiate de cele ale Iranului”. “Principala îngrijorare pentru Iran este dacă succesorul lui Assad va îndepărta Siria de pe orbita Teheranului”, a declarat un al doilea oficial iranian. “Acesta este un scenariu pe care Iranul dorește să-l evite”.
O Sirie ostilă post-Assad ar priva gruparea armată libaneză Hezbollah de singura sa rută de aprovizionare terestră și ar refuza Iranului accesul său principal la Marea Mediterană și la “linia frontului” cu Israelul.
Unul dintre oficialii de rang înalt a declarat că conducătorii clerici ai Iranului, care se confruntă cu pierderea unui aliat important la Damasc și cu întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie, sunt deschiși să se angajeze cu noii lideri ai Siriei.
“Acest angajament este esențial pentru a stabiliza legăturile și a evita noi tensiuni regionale”, a spus oficialul. Teheranul a stabilit contacte cu două grupuri din cadrul noii conduceri, iar nivelul de interacțiune va fi evaluat în zilele următoare, după o întâlnire la Consiliul Suprem de Securitate Națională al Iranului, un organism de securitate de top, a spus el. Doi dintre oficialii iranieni au declarat că Teheranul este precaut ca Trump să folosească înlăturarea lui Assad ca pârghie pentru a intensifica presiunea economică și politică asupra Iranului, “fie pentru a forța concesii, fie pentru a destabiliza Republica Islamică”.
După ce a retras Statele Unite din acordul nuclear iranian, președintele Trump a urmat o politică de “presiune maximă” care a dus la dificultăți economice extreme și a exacerbat nemulțumirea publică în Iran. În 2020, Trump, în calitate de președinte, a ordonat un atac cu dronă care l-a ucis pe Qassem Soleimani, cel mai puternic comandament militar al Iranului.