Avem nevoie de hrănire corectă, program de odihnă, mișcare și un stil de viață care să fie adaptat vârstei, sexului, dar și stării emoționale. Pe scurt, un program alimentar personalizat, care implică să nu mâncăm prea mult. Ce se întâmplă dacă facem așa ceva – adică ne așezăm la masă și radem tot?
„Când consumăm alimente, mai ales în a doua jumătate a zilei, în cantitate mare și în combinații incorecte, practic, îmbătrânim. Începem să oxidăm celular, lucru care se vede imediat în starea noastră. Mai bine mâncăm în timpul zilei, atunci când corpul nostru are nevoie de energie”, spune lector universitar doctor Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție.
Deci, dacă mâncăm peste măsură după-amiază, îmbătrânim!
Odihna, mișcarea și consumul de alimente neprocesate sunt principalele elemente pentru un stil de viață care să ne mențină sănătoși, la o greutate optimă.
“Fiecare organ are un bioritm, adică ficatul lucrează mult noaptea și detoxifică creierul. Trebuie să se odihnească. Alimentele trebuie să fie foarte apropiate de natură, cât mai puțin procesate.
Cumpăratul gata gătit evident că va conduce la creștere în greutate, pentru că are și multă sare, conține prăjeală, nu are calitatea inițială a alimentului. Dacă vrei să ai o generație sănătoasă, educă 30-40 de ani populația și apoi vei avea o generație sănătoasă”, a punctat Lygia Alexandrescu la Radio România București FM.
Ce se întâmplă dacă mânânci turmeric
Pe lângă întoarcerea la bucătăria tradițională, cu mâncăruri gătite ca în copilărie, medicul Lygia Alexandrescu recomandă și folosirea plantelor aromatice, împrumutate din cultura asiatică.
“Plante aromate, cu antioxidanți, ghimbirul pe care asiaticii îl au cum avem noi morcovul în grădină, îl curăță și mușcă din el dimineața sau îl dau pe răzătoare. Chiar am văzut într-o tabără de sănătate acest lucru.
În plus, au turmericul, care este un antioxidant minunat, pe care și noi îl avem la dispoziție. Și haideți să-l consumăm, măcar câteva lingurițe pe lună, să știm că vom consuma de două-trei ori pe săptămână. Acționează bine și la nivelul colonului și la nivelul glandelor endocrine. Pește foarte mult, asiaticii nu prăjesc, gătesc dietetic”.
Ce se întâmplă dacă mănânci urdă
Brânza sub formă de urdă sau caș, salata verde, legumele de sezon și fructele sunt recomandate pentru un regim de viață sănătos, fără risc de a acumula kilograme în plus.
“10g de unt se numesc grăsime de bună calitate. Le putem considera așa, mai ales dacă este un unt complet cu 82% grăsime, nesărat, care nu a fost procesat. Și mai avem și o proteină bună, care care nu-i neapărat să fie carne, poate să fie și o brânză. Și aici nu mă refer neapărat la telemeaua pe care o preferăm atât de mult. Alegem o brânză mai puțin sărată, pentru că sodiul nu ne influențează bine starea de sănătate. Și atunci urda este minunată, este brânza perfectă făcută de Dumnezeu pentru om.
Urda e din proteină, din zer și are grăsime extrem de puțină. E brânza bebelușului. Mai avem și antioxidanți dintr-o legumă, ceva de sezon, dacă se poate ridichi sau salată verde”, recomandă, printre altele, Lygia Alexandrescu.
Citiți și:
„Da, am 50 de ani, dar nu sunt moartă”. Supermodel pentru Victoria’s Secret