Ce se întâmplă dacă președintele Biden se retrage voluntar? Cei de la The Times lansează întrebarea fulminantă,comentând că, după o prestație slabă în prima dezbatere televizată, se pun întrebări firești legate de capacitatea mintală a președintelui american.
Potrivit sursei menționate, în particular, mulți democrați ar prefera un alt candidat, dar există opțiuni practice pentru a-l împiedica pe actualul președinte să candideze?
Kamala Harris, vicepreședinte, ar deveni președinte dacă Biden ar demisiona înainte de sfârșitul administrației sale, la 20 ianuarie 2025, iar ea și-ar încheia mandatul. În cazul în care Biden renunță la campania de realegere, partidul va alege un înlocuitor prin vot în cadrul convenției sale de la Chicago din august. Deoarece Biden își va elibera delegații de obligația de a-l vota.
Dacă demisionează după ce este confirmat la convenție și înainte de ziua alegerilor, Comitetul Național Democrat alege candidatul. Dacă demisionează după ce a câștigat realegerea pe 5 noiembrie și înainte de reuniunile oficiale ale colegiului electoral de pe 17 decembrie, atunci electorii reuniți în capitalele statelor aleg președintele. Dacă renunță după aceea, vicepreședintele devine președinte pentru al doilea mandat.

Poate fi demis Biden pe baza celui de-al 25-lea amendament?
Există mai multe modalități prin care președintele SUA poate fi înlocuit în temeiul acestui amendament, care a fost adăugat constituției în 1967. Dacă moare sau demisionează, atunci vicepreședintele preia funcția. Dacă decide să îl numească pe vicepreședintele său președinte interimar, deoarece nu mai „este în măsură să își îndeplinească atribuțiile și sarcinile funcției sale”, o decizie pe care o poate anula. Sau dacă vicepreședintele și majoritatea membrilor cabinetului fac o declarație scrisă în care se menționează că nu este în măsură să își continue mandatul.
Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. În această situație, dacă există o dispută între președinte și vicepreședinte, atunci este nevoie de o majoritate de două treimi în ambele camere ale Congresului pentru a-l menține pe vicepreședinte la putere. În caz contrar, președintele revine. În prezent, nu există nicio perspectivă ca Harris și cabinetul să recurgă la cel de-al 25-lea amendament.
Dacă Biden, care a obținut deja majoritatea delegaților în cadrul primarelor de stat, nu se retrage înainte de votul de nominalizare din cadrul convenției de la Chicago, atunci delegații săi sunt „angajați” să voteze pentru el. Regulamentul partidului prevede: „Delegații aleși la convenția națională care s-au angajat să susțină un candidat la președinție trebuie să reflecte în mod conștient sentimentele celor care i-au ales”.
Acest lucru nu împiedică o revoluție, deși convențiile moderne sunt atât de bine organizate încât este greu de imaginat așa ceva, după cum notează The Times.
Atacat de Trump
Cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din toamnă din SUA s-au atacat reciproc în prima dezbatere televizată de joi seara, pe teme precum inflaţia, imigraţia, războiul din Ucraina. Donald Trump lansând cu aplomb diverse afirmaţii, în timp ce Joe Biden a fost ofensiv în fond, dar confuz în exprimare, potrivit France Presse.
„Inflaţia ne ucide ţara”, a afirmat de la început fostul preşedinte republican în vârstă de 78 de ani, simţindu-se în largul său, reluând un argument despre care ştia că are priză la americani. Și asigurând că rivalul său face „treabă proastă”, în pofida creşterii robuste şi a gradului ridicat de ocupare a locurilor de muncă. Democratul de 81 de ani, cu vocea adeseori răguşită în faţa camerelor CNN, canalul tv care a organizat dezbaterea, a atacat un subiect pe care îl ştia delicat pentru miliardar. Reproşându-i acţiunea sa „teribilă” împotriva dreptului la avort.
El l-a acuzat de asemenea pe Donald Trump că „minte”, afirmând că imigraţia clandestină face să crească criminalitatea, înainte de a merge pe un teren mai personal. Democratul a amintit că adversarul său este un „client al justiţiei„, după ce a fost găsit vinovat într-un dosar de plăţi mascate către o fostă actriţă de filme pentru adulţi, taxându-l că are „simţul moral al unui depravat” şi tratându-l în mai multe rânduri drept „plângăcios”.
„Eu nu am făcut nimic rău”, a replicat fostul preşedinte, inculpat în mai multe dosare, afirmând că sistemul judiciar este „trucat”. Republicanul, care nu şi-a acceptat niciodată înfrângerea în 2020, nu s-a angajat să recunoască fără condiţii verdictul urnelor în noiembrie, asigurând că îl va accepta dacă alegerea va fi „justă şi echitabilă”. Donald Trump a afirmat că rivalul său „nu e făcut” pentru a fi preşedinte.

Biden-Trump, dezbaterea, fără surprize
„El a devenit ca un palestinian, dar ei nu-l plac pentru că este un foarte rău palestinian. Unul slab”, a lansat republicanul, referindu-se la politica lui Joe Biden faţă de conflictul între Israel şi Hamas. Fostul dezvoltator imobiliar şi-a înmulţit afirmaţiile, fără ca cei doi jurnalişti de la CNN care animau dezbaterea să intervină. Aceştia au „vegheat” în special la respectarea timpului de vorbire pentru fiecare candidat, întrerupând microfonul de îndată ce timpul se scurgea, ceea ce a împiedicat întreruperile intempestive.
Cei doi candidaţi, care se detestă deschis, nu şi-au strâns mâna la sosirea pe platoul canalului CNN, în Atlanta – Georgia, sud-est. Potrivit unui reporter admis pentru scurt timp pe platou, ei nici măcar nu s-au privit unul pe altul în timpul primei pauze publicitare. Dezbaterea, fără surprize, nu este de natură să schimbe prea mult lucrurile într-o ţară în care polarizarea politică este extremă.
Dar miza acesteia nu este mai puţină enormă: dacă unul din cei doi candidaţi reuşeşte să seducă câţiva electori independenţi, aceasta ar putea fi suficient ca să-i dea avantaj în noiembrie, întrucât scrutinul se anunţă strâns. Pentru aceasta, Joe Biden trebuie în special să convingă asupra vitalităţii şi sănătăţii sale. Și, din acest punct de vedere, prestaţia sa de joi riscă să fie văzută de mulţi drept o ocazie ratată, chiar dacă el a devenit mai încrezător de-a lungul dezbaterii. „Nu înţeleg nimic din ce spune, nu este trist?”, a afirmat Hazel Reitz, 55 de ani, asistând la vizionarea dezbaterii, organizată de Partidul Republican la San Francisco. Cu toate acestea, ea va vota pentru democrat în noiembrie, potrivit AFP, citată de Agerpres.