Opera Națională București pregătește și pentru luna noiembrie un regal al spectacolelor dedicate publicului meloman. Producții care promit să fie de neuitat se vor etala pe scena celebrei instituții bucureștene, chiar de la începutul lunii.
Astfel, între 28 octombrie şi 3 noiembrie, publicul este invitat să descopere o varietate de spectacole de operă şi balet – precum Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, Raymonda de Alexander Glazunov şi Trubadurul de Giuseppe Verdi – susţinute de interpreţi de excepţie, prin care se îmbină, în chip armonios, comedia şi dramatismul.
Departe de noi gândul de a vă răpi plăcerea spectacolelor cu spoilere , dar vă povestim câte ceva despre ceea ce o să puteți vedea pe scena Operei, dacă alegeți aceste spectacole pentru luna noiembrie. În primul rând, la „granița cu noiembrie” va fi Bărbierul din Sevilla (de Gioachino Rossini), respectiv miercuri şi joi, 30 şi 31 octombrie, de la ora 18:30.
Cu toate că opera Bărbierul din Sevilla a fost compusă de Gioachino Rossini într-un timp extrem de scurt (doar 13 zile), compozitorul italian a reuşit să construiască, prin muzica sa, o remarcabilă poveste înzestrată cu personaje îndrăgite de public şi o actiune comică, care a rămas în repertoriul universal al marilor teatre lirice de pretutindeni. Opera Bărbierul din Sevilla creează o stare excepţională de bună dispoziţie în sala de spectacol pentru că îl readuce în lumina reflectoarelor pe fermecătorul bărbier spaniol Figaro (plin de umor, curajos şi romantic), îndrăgostitul şi neliniştitul conte Almaviva, preafrumoasa Rosina, posesivul doctor Bartolo.
Intriga ţesută cu măiestrie reuşeşte să captiveze fiecare nouă generaţie de public spectator, pe care îl introduce în lumea unei opere fascinante, în care fiecare personaj prezintă în partitură cel puţin o arie. Denumită iniţial Almaviva: inutila precauţiune, opera Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini are libretul scris de Cesare Sterbini, după piesa Le Barbier de Seville de Pierre Beaumarchais.

La Opera Națională noiembrie începe cu Raymonda
Începutul de noiembrie la operă este marcat de Raymonda (de Alexander Glazunov) – sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 18:30.
Chiar dacă Raymonda face parte dintre marile balete, precum Lacul Lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită sau Spărgătorul de nuci, deseori se interpretează doar pasul din actul al III-lea şi puţine companii de balet din lume au Raymonda completă în repertorii. Nu este şi cazul Operei Naţionale Bucureşti, unde Raymonda este adusă în faţa spectatorilor în versiunea ei completă şi cât mai fidelă coregrafiei şi partiturii iniţiale.
Astfel, spectatorii sunt invitaţi să păşească într-un tărâm de basm din sudul medieval al Franţei, având pe fundal castelul contesei de Doris din Provence. Totuşi, pentru ca iubirea – simbolizată de oferirea şi acceptarea unui şal de caşmir – dintre nobilul Jean de Brienne şi frumoasa Raymonda să se împlinească printr-un aşezământ nupţial, a fost necesară o victorie pe câmpul de luptă a cavalerului cruciat şi înfrângerea într-un duel a rivalului sarazin (care râvnea, de asemenea, la mâna tinerei contese). În cele din urmă, încercările temerare imaginate de libretista Lydia Pashkova în baletul Raymonda de Alexander Glazunov primesc binecuvântarea regelui Ungariei într-un final marital fericit.
Când e Trubadurul la Opera Națională
Trubadurul lui Verdi poate fi ascultat și văzut la Operă duminică, 3 noiembrie. Este una dintre operele romantice cele mai intense, mai dramatice şi, paradoxal, accesibile publicului. Puţine opere conţin atât de multe arii celebre precum Trubadurul verdian.
Titlul a reprezentat încă de la premiera care a avut loc la Roma, în 1853, un succes de proporţii şi s-a păstrat de atunci în stagiunile tuturor marilor opere din lume, fapt care validează încă o dată valoarea partiturii compozitorului italian, dar şi interesul publicului pentru această lucrare. Având libretul scris de Salvatore Cammarano, după tragedia dramatică El trovator de Antonio Garcia Gutierrez (publicată la 1836), povestea operei Trubadurul se consumă în Spania secolului XV şi se centrează pe relaţia complicată dintre contele Alvaro de Luna, trubadurul Manrico şi contesa Leonora (de care amândoi bărbaţii sunt îndrăgostiţi).
Desigur, intriga poveştii nu se rezumă la gelozia pe care contele de Luna o resimte la adresa rivalului său, trubadurul Manrico (pe care şi Leonora, la rândul ei, îl iubeşte), motiv pentru care vă invităm în sala de spectacole a Operei Naţionale Bucureşti pentru a descoperi desfăşurarea acestei minunate compoziţii verdiene.
Care e legătura dintre Puccini și România anilor 80?
Să nu credeți că surprizele Operei Naționale din București se opresc aici. După cum notează instituția pe pagina sa de Facebook, repetițiile sunt în plină desfășurare pentru premiera din 16 noiembrie – opera comică Gianni Schicci a lui Giacomo Puccini.
Va fi prezentată în Foyer-ul Operei, într-o coproducție unică între Teatrul Muzical Ambasadorii, Opera Națională București și Studioul Experimental „Ludovic Spiess”. Un spectacol pentru întreaga familie, în direcția artistică a lui Alexandru Nagy, montarea mută povestea atemporală a lui Dante despre înșelătorie și lăcomie în România anilor 1980, pe fundalul unei națiuni în pragul revoluției. În timp ce spectacolul omagiază cei 35 de ani de la Revoluția Română, acesta îmbină reflecția istorică cu capodopera muzicală plină de umor negru a lui Puccini, creând un omagiu emoționant adus atât artei lirice cât și istoriei recente a României.
Interpretată de o nouă generație de tineri artiști talentați, opera va fi interpretată în limba română, fiind o premieră națională. În decorul semnat de Vladimir Turturica și costumele inspirate din epocă ale Iolandei Mutu, această producție incită publicul la tensiunea și frumusețea unei lumi aflate în pragul schimbării. Acompaniată doar de pian, această versiune intimă a operei marchează și centenarul dispariției lui Puccini, oferind o experiență muzicală simplificată, dar profundă.Celelalte reprezentații vor avea loc pe 23 și 28 noiembrie, în Foyer-ul Operei Naționale București, cu planuri pentru un turneu național în 2025.
Citiți și: Spectacole la Opera Națională, care ți-ar putea fi pe plac