Ce poți face cu cozonacul rămas de la Crăciun? Păi… multe rețete delicioase! De la tiramisu cu cozonac la budincă de cozonac sau chiar tort din cozonac, sunt multe rețete minunate care se pot prepara cu cozonacul rămas de la Crăciun. Depinde de imaginația fiecărei gospodine de a prepara deserturi delicoase din feliile de cozonac.
Rețetă de tiramisu cu cozonac
Înlocuiește pișcoturile, din rețeta clasică de tiramisu, cu felii subțiri de cozonac. Alternează straturi de cozonac înmuiate în cafea, cu brânză mascarpone frecată cu zahăr pudră, și pudrează deasupra cu cacao. Lasă-l la frigider pentru câteva ore înainte de a-l savura.
Cum prepari toast din cozonac
Taie cozonacul în felii groase și prepară o combinație de ouă bătute cu lapte și puțină scorțișoară. Înmoaie feliile de cozonac în amestecul de ou și lapte și prăjește-le într-o tigaie unsă cu puțin ulei, până devin aurii. Servește-le cu sirop de arțar sau cu miere, și fructe proaspete pentru un mic dejun decadent.
Budincă de cozonac
Cozonacul uscat poate fi folosit pentru a prepara o delicioasă budincă. Taie cozonacul în cubulețe și așază-le într-un vas termorezistent. Amestecă ouă, lapte, zahăr, vanilie și scorțișoară, și toarnă amestecul peste cuburile de cozonac. Lasă-l să se înmoaie pentru câteva minute, apoi coace budinca la cuptor până devine aurie și pufoasă.
Desert englezesc cu cozonac
Taie cozonacul în cuburi și alternează straturi de cozonac cu fructe proaspete sau conservate și frișcă bătută într-un vas mare de sticlă sau cupe individuale. Poți adăuga și sos de ciocolată sau caramel între straturi pentru a adăuga mai multă savoare. Garnisește cu bucăți de cozonac și fructe în vârf, pentru un desert impresionant.
Rețete delicioase din cozonacul rămas de la Crăciun
Înghețată de cozonac
Mixează cozonacul rămas într-un blender sau într-un procesor de alimente până devine o pastă fină. Amestecă pasta de cozonac cu înghețată de vanilie sau de ciocolată, și pune compoziția obținută în congelator pentru a se întări. Veți obține o înghețată delicioasă cu arome de cozonac.
Tort din cozonac
Taie cozonacul in felii, aproximativ de aceleași dimensiuni, așază-le pe un platou, pentru a forma baza tortului. Prepară un sirop din apă, zahăr și aromă de rom sau vanilie, pentru a înmuia feliile de cozonac. Adaugă crema, nivelează și adaugă un nou strat de felii de cozonac, acoperă cu cremă. Decorează cu fulgi de migdale, cu nuci sau cu fructe glasate.
Tort din cozonac rămas de la Crăciun
Tortul de cozonac este una dintre cele mai bune variante pentru a reutiliza cozonacul rămas de la Crăciun. Feliile de cozonac pot fi folosite ca blat sau puteți să îl mărunțiți, pentru ca tortul să aibă o textură mai cremoasă.
Ingrediente:
- 1 cozonac
- 500 ml apă
- 3 linguri de zahăr
- esenţă de rom
- esență de portocale
- 500 ml smântână lichidă
- Pentru crema ciocolată
- 250 g ciocolată amăruie
- 200 ml smântână lichidă
- 50 g unt.
Mod de preparare:
Prima dată se pune apa la fiert împreună cu zahărul și cele două tipuri de esență. Se amestecă până când zahărul se topește. Se lasă deoparte. Cozonacul se rupe în bucăți mici și se însiropează cu siropul de zahăr.
Separat, sepune un vas termorezistent deasupra unei oale cu apă fierbinte. Se pun ciocolata ruptă bucăți și untul și se amestecă până ciocolata este topită. Se adăugă apoi frișca lichidă încălzită și se amestecă cu un tel. Apoi se dă la rece.
Smântana lichidă se bate până se obține o frișcă tare. Într-o formă de tort cu margine retractabilă se pune un strat de cozonac, apoi un strat de ganache de ciocolată, apoi alt strat de de cozonac, apoi alt strat de ganache, ciocolata și ultimul strat de frișcă. Se învelește tot în frișcă și se ornează cu fructe confiate sau nuci, după preferințe.
Citește și: Rețeta prăjiturii cu care Elena Lasconi a câștigat Masterchef
Rețetă budincă din cozonac
Ingrediente
- 700 g cozonac uscat
- 5 ouă
- 300 ml lapte
- 2 linguri de zahăr
- coaja rasă de la o portocală
- 50 g ciocolată neagră
- 4 linguri de lapte.
Mod de preparare:
Într-un castron se amestecă ouăle, zahărul, coaja de portocală şi laptele. După ce compoziția este bine omogenizată și încorporată se pun bucățile de cozonac. Se ung cu unt două tăvi pentru chec și se lasă deoparte. Apoi se împarte compoziția între cele două forme și se dau la cuptorul preîncălzit la 160°C, pentru 30 de minute, potrivit playtech.ro.
Separat, ciocolata se pune într-un vas termorezistent care se așază deasupra unei oale cu apă care clocotește. Se amestecă până când ciocolata se topește total. Se adaugă și cele 4 linguri de lapte. Când budinca este gata, se scoate din cuptor și se acoperă cu sosul de ciocolată. Se servește caldă!
Citeste si: Rețetă de parizer de casă. Rezultatul: mezel gustos, sănătos, fără E-uri