Aproape toată lumea pune în mod tradițional murături toamna și uneori fără să se gândească prea mult. Dacă nu știați murăturile pot face mult bine sănătății noastre. În afara faptului că aduc savoare unui fel de mâncare, unui simplu sandviș, ori la un burger, murăturile conțin o mulțime de vitamine și minerale.
Oamenii se bucurau de legumele fermentate în urmă cu mai bine de 4.000 de ani, potrivit antropologilor. Alte dovezi arată că strămoșii noștri cei mai timpurii au descoperit gustul legumelor murate după ce au dat peste legume care fuseseră îngropate în subteran – la început, accidental – cu milioane de ani în urmă. În Coreea, păstrarea legumelor sărate în sol rece și întunecat s-a dezvoltat ca o modalitate utilă de conservare a alimentelor, care a avut un efect similar cu metodele de fermentație de astăzi.
În prezent, murăturile, implicit castraveții în oțet, au puține grăsimi sau proteine, dar o concentrație mare de vitamine. Valorile lor nutritivă variază. De exemplu, un borcan cu murături cu mărar are aproximativ: 20% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina K, care ajută la coagularea sângelui și menține oasele puternice, 6% calciu – bun pentru oase și dinți puternici, 2% din necesarul zilnic de potasiu, ceea ce ajută nervii să funcționeze correct. De asemenea 3%-4% din necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant care vă protejează celulele de deteriorare.
Plus 1% din valoarea zilnică a vitaminei A, importantă pentru vedere și sistemul imunitar, potrivit WebMD.
Murăturile conțin, de asemenea, fosfor și acid folic, iar castraveții murați în special constituie o sursă excelentă de antioxidant beta-caroten. Beta-carotenul a fost asociat cu un risc mai scăzut de apariție a unui număr de afecțiuni cronice, inclusiv degenerescența maculară legată de vârstă și diabetul de tip 2.

De ce e bine să puneți murături
Recomandarea sursei menționate este că ar fi bine să vă puneți singuri murături și să le evitați pe cele pe care le găsiți la marketuri. Dacă nu aveți timp și vreți totuși să luați de la magazin, WebMD adaugă că ar fi bine să căutați borcanele cu etichete pe care scrie „fermentat natural”. Când deschideți borcanul, ar trebui să vedeți bule la suprafață, semn că sunt bacterii vii în interior. Mai exact, murăturile fermentate sunt pline de bacterii bune numite probiotice, care sunt importante pentru sănătatea intestinului. . În plus, lista de ingrediente de pe spatele borcanului, în general, nu ar trebui să includă oțet, care este un semn de murare rapidă, spune Robert Hutkins, microbiolog la Universitatea din Nebraska, citat de Time (există, totuși, câteva mărci de legume fermentate „ușor” care conțin puțin oțet, adaugă el).
În timpul fermentației, legumele stau în saramură timp de câteva săptămâni. Acest lucru lasă suficient timp pentru ca bacteriile sănătoase sau microbii care trăiesc pe suprafața murăturilor să acționeze asupra zaharurilor din interiorul legumelor, transformându-le în acid lactic. Procesul conferă murăturilor aroma lor acidulată, în timp ce ucide alte bacterii care le-ar putea strica sau ar putea să vă facă rău. Iar atunci când mănânci aceste delicii fermentate, oamenii de știință cred că microbii vii rămași afectează intestinul în moduri care îmbunătățesc sănătatea.
Tot oamenii de știință adaugă că e foarte puțin probabil să vă îmbolnăviți din consumul de legume fermentate corespunzător, deoarece microbii și utilizarea tehnicilor potrivite vor crea condiții care fac aproape imposibilă dezvoltarea agenților patogeni.
Murăturile – sursă excelentă de antioxidanți
În plus, dacă nu știați, zeama de la murături poate ușura crampele musculare. Unii sportivi beau această zeamă, pentru a înlocui rapid electroliții pierduți. Un studiu arată că zeama de la murături poate funcționa puțin mai bine decât apa pentru a calma crampele musculare.
Nu în ultimul rând, tot zeama de la murături, în special oțetul din ea, poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge uniform. Acest lucru poate aduce beneficii persoanelor care prezintă risc de diabet. Antioxidanții din murături prezintă o serie de beneficii, potrivit aceluiași studiu din WebMD. Studiile arată că un consum regulat de alimente cu beta-caroten poate ajuta la îmbunătățirea modului de gândire la persoanele de peste 65 de ani. Aceleași studii arată că un consum de diete bogate în antioxidanți este mai eficient decât pur și simplu administrarea de suplimente antioxidante. Acest lucru face ca murăturile să fie o sursă excelentă pentru persoanele care doresc să obțină mai mulți antioxidanți în mod natural.
Murăturile constituie un aliment cu conținut scăzut de calorii. Datorită conținutului lor ridicat de apă, vă pot ajuta să aveți o senzație de sațietate mai mult timp. De asemenea, murăturile care conțin și oțet pot reduce apetitul. Oțetul poate încetini rata cu care sistemul digestiv absoarbe carbohidrații. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea vârfurilor de insulină, menținând nivelul de energie stabil și reducând scăderea de insulină care declanșează foamea.
Însă…Un mare dezavantaj al murăturilor este că sunt pline de sare. Iar prea multă sare în dietă poate crește tensiunea arterială. Ceea ce, la rândul său, crește șansele de infarct miocardic, accident vascular cerebral și boli de rinichi. De asemenea, murăturile sunt bogate în sodiu, care poate slăbi oasele.
Oricum ar fi, murăturile sunt un „super-aliment” și le puteți adăuga pe lista de cumpărături, după cum notează și Time. Sursă care adaugă și ea unul dintre lucrurile menționate mai sus, și anume că „multe murături din supermarketuri nu sunt deosebit de bune pentru dvs.”.
Citiți și: Rețeta de gogoșari murați a doamnei Silica