Rezultatele la Evaluarea Națională au scos la iveală faptul că mai mulți absolvenți de gimnaziu au obținut note extrem de mici, unii dintre aceștia reușind să obțină doar punctul din oficiu atât la proba de limba română, cât și la cea de matematică. În ciuda acestor rezultate, toți elevii care au susținut examenul pot să se înscrie la liceu sau la școlile profesionale.
Există note de 1 în mai multe județe ale țării
Ministerul Educației a confirmat că există absolvenți de clasa a opta care au obținut punctajul minim la ambele probe ale Evaluării Naționale. Deși numărul exact al elevilor cu media 1 nu a fost dezvăluit, oficialii au subliniat că aceștia au dreptul de a se înscrie la liceu sau la filiera vocațională, în conformitate cu legislația care garantează accesul la învățământul secundar superior.
Ministerul Educației a publicat miercuri notele și mediile la Evaluarea Națională 2024, pe site-ul evaluare.edu.ro.
Exemple de medii foarte mici
În județul Vaslui, un absolvent al Școlii Gimnaziale nr. 1 din satul Pogana a obținut doar punctul din oficiu atât la examenul de limba română, cât și la cel de matematică. În același județ, un elev al Școlii Gimnaziale din satul Sălceni a avut media 1,20, cu nota 1 la matematică și 1,40 la limba română.
În județul Covasna, un elev al Școlii Gimnaziale “Benkő József” din Brăduț a obținut punctul din oficiu la proba de limba română. De asemenea, în județul Călărași, un absolvent al Școlii Gimnaziale din Budești a obținut nota 1,35 la limba română și 2 la matematică. Tot în Călărași, un elev de la Școala nr. 2 Progresu a obținut 1,50 la matematică și 2,10 la limba română.
Ce pot face elevii care au luat sub 5 la Evaluarea Națională: Anunțul ministrului Educației
Ligia Deca, Ministrul Educației, a declarat că elevii cu note foarte mici la Evaluarea Națională se pot înscrie la liceu sau la școlile profesionale, neexistând o limitare a accesului la clasa a noua: „Nu există o limitare a accesului la clasa a noua, câtă vreme învățământul este obligatoriu până la clasa a douăsprezecea. Nu era o limitare nici anterior, atunci când învățământul era obligatoriu până la clasa a zecea. Deci toți cei care au dat Evaluarea Națională sau care, din varii motive, au decis să nu o susțină, vor avea mai departe accesul garantat la învățământul secundar superior, fie că este vorba despre liceu, fie că este vorba despre școală profesională”, a afirmat Ligia Deca în cadrul unei conferințe de presă.