Poliţiştii Daniel Drăghici şi Florea Ilie, din cadrul Secţiei 4 Poliţie, și-au aflat pedepsele în dosarul Tragediei de la Autogară, din aprilie 2021. Cei doi au fost anchetaţi pentru purtare abuzivă şi lovituri cauzatoare de moarte, exercitate asupra unui bărbat de 63 de ani, Barbu Alexandru, decedat după ce a fost trântit la pământ, în încercarea celor doi agenţi de a-l imobiliza.
Ce pedepse au primit poliţiştii Daniel Drăghici şi Florea Ilie
Tribunalul Argeș a dat luni, 17 martie, verdictul în dosarul celor doi polițiști, Daniel Drăghici şi Florea Ilie, acuzați că au provocat moartea unui bărbat de 63 de ani, în urma unei intervenții în Autogara Pitești.
Alexandru Barbu, inginer pensionar, a decedat la câteva minute după ce polițiștii și jandarmii l-au trântit la pământ și au încercat să-l încătușeze, pe motiv că încurca pompierii la stingerea unui incendiu din bucătăria unui local. Tragedia s-a petrecut pe 16 aprilie 2021, iar procesul a început în martie 2024.
La Tribunalul Argeș au fost judecați agenții de poliție Daniel Petruț Drăghici și Ilie Florea, pensionat între timp. Inspectoratul de Poliție Județean Argeș a fost parte responsabilă civilmente în dosarul nr. 4699/109/2023. Florea și Drăghici au fost acuzați de purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte, potrivit Libertatea.
În primele reacții după tragedie, IPJ Argeș a susținut că inginerul Barbu a decedat după ce i s-a făcut rău de la fum. Și că polițiștii au acționat „pentru a-l scoate din zona de pericol”, fiind evacuat folosindu-se „minimum de forță necesară”.
La câteva dintre termene, în sala de judecată a stat un lider dintr-un sindicat al polițiștilor. IPJ Argeș nu a fost reprezentat în nici un fel.
6 luni de închisoare pentru Daniel Drăghici și daune morale
Tribunalul Argeș a hotărât condamnarea lui Daniel Drăghici la 6 luni de închisoare pentru infracțiunea de purtare abuzivă și la 6 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.
„În baza art. 38 alin. 2 C.p. şi art. 39 alin. 1 lit. b C.p., contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele judecate în prezenta cauză, de 6 ani închisoare şi respectiv, 6 luni închisoare, inculpatul Drăghici Daniel Petruț urmând să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 2 luni închisoare (pedeapsa cea mai mare – 6 ani, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată – 2 luni), în regim de detenţie, potrivit art. 60 C.p.”, se arată în textul deciziei judecătorești, publicat pe portal.just.ro.
Tribunalul Argeș a admis în parte solicitările legate de daunele materiale și morale, formulate de rudele celui decedat. Astfel, inculpatul Drăghici și IPJ Argeș au fost obligați la plata în solidar a câte 10.000 de euro către mama, soția și sora inginerului Barbu. De asemenea, nepoata victimei ar trebui să primească 4.000 de euro, daune morale:
„Obligă în solidar inculpatul Drăghici Daniel Petruţ şi partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş la plata în favoarea părţii civile Barbu Gherghina (mama victimei) a unor compensaţii băneşti în cuantum de 50.000 lei cu titlul de daune morale, în favoarea părţii civile Barbu Teodora (soţia victimei) a unor compensaţii băneşti în cuantum de 50.000 lei cu titlul de daune morale, în favoarea părţii civile Gheorghe Ştefania (sora victimei) a unor compensaţii băneşti în cuantum de 50.000 lei cu titlul de daune morale şi în favoarea părţii civile Vasile (fostă Gheorghe) Mihaela Elena (nepoata victimei) a unor compensaţii băneşti în cuantum de 20.000 lei cu titlul de daune morale”.

Ilie Florea, acuzat doar de purtare abuviză
Ilie Florea, acesta a fost pus sub acuzare doar pentru purtare abuzivă, iar instanța a dispus încetarea procesului penal împotriva lui, întrucât a intervenit prescrierea. Florea Ilie s-a pensionat, la scurt timp după incidentul din 16 aprilie 2021.
Agentul de poliție Florea Ilie și-a pierdut răbdarea şi l-a insultat pe numitul Barbu Alexandru, adresându-i-se cu cuvintele: „Du-te, mă, și stai acolo jos! Hai, dă-i drumul! Că nu stau de tine! Dă-te-n morții mă-tii de nesimţit!”, potrivit Magistraţilor Curţii de Apel Piteşti.

Familia victimei Barbu Alexandru face apel
Daunele materiale admise de instanță au fost și ele de două ori mai mici decât a solicitat familia lui Barbu Alexandru, prin intermediul avocatei Simona Dumitrescu:
„Obligă în solidar inculpatul Drăghici Daniel Petruţ şi partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne – I.P.J. Argeş la plata în favoarea părţilor civile Barbu Gherghina, Gheorghe Ştefania şi Vasile (fostă Gheorghe) Mihaela Elena a sumei de 14.059,04 lei cu titlul de daune materiale reprezentând cheltuielile ocazionate de înmormântarea victimei şi de pomenirile ulterioare ale acesteia”.
„Pedeapsa mi se pare mult prea blândă pentru cineva care a luat viața unui om. Ilie Florea este cel care se aude, pe înregistrarea video de la fața locului, cum îi îndeamnă pe colegii lui să dea de pământ cu fratele meu. La dosar, noi am depus chitanțe care arată cheltuieli de peste 30.000 de lei pentru înmormântare și parastase. Instanța a decis că avem dreptul doar la jumătate din această sumă”, a declarat ruda victimei, pentru Libertatea.
În urma lui Alexandru Barbu, au rămas o mamă bătrână și suferindă și o soție imobilizată la pat de o boală cronică. „Fratele meu avea grijă de amândouă. Era stâlp pentru două case”, a spus sora inginerului decedat.
„Vom face apel, asta cu siguranță. Vreau dreptate pentru fratele meu. A fost un om extraordinar, nu a făcut nimic rău. A murit pentru că a avut ghinionul să deranjeze niște polițiști”, a adăugat Ștefania Gheorghe.

Cum a murit Barbu Alexandru
Pe 16 aprilie 2021, în Autogara Sud Pitești, Alexandru Barbu, un bărbat în vârstă de 63 de ani, a murit după ce a fost imobilizat de polițiști și jandarmi. Dosarul a fost deschis la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, însă această instanță și-a declinat competența, în decembrie 2022, în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.
Pe 16 aprilie 2021, zi de vineri, inginerul pensionar Barbu a fost la piață, după cumpărături obișnuite, apoi s-a oprit, cum avea obiceiul, la una dintre terasele înșiruite pe lângă Autogara Sud din Pitești. Acasă, pe Alexandru Barbu îl așteptau soția, imobilizată la pat, și trei pisici.

La terasa din capătul aleii de lângă clădirea autogării, uleiul încins s-a scurs dintr-o friteuză peste un grătar și a declanșat un incendiu. Au sosit în zonă pompieri, apoi jandarmi și polițiști. Alexandru Barbu însă a refuzat să plece. A ieșit, dar a rămas în fața terasei. Polițiștii l-au obligat să stea pe un scaun, dar el s-a ridicat și a continuat să se agite. Atunci, Drăghici l-a apucat în brațe și l-a trântit la pământ.
Mai mulți polițiști și jandarmi, cum se vede în numeroasele filmări cu telefonul publicate de martorii oculari, s-au așezat peste pensionar și l-au încătușat. L-au ținut așa, până când cineva din mulțime le-a atras atenția că e mort. L-au întors cu fața în sus, au fost chemați paramedicii, dar Alexandru Barbu a decedat la scurt timp, cu cătușele la mâini, amintește Libertatea.
Cauza morții lui Barbu Alexandru
În certificatul de constatare a decesului, eliberat de Serviciul de Medicină Legală Argeș și semnat de medicul Dan Manu, la cauza morții apar consemnate: „asfixie mecanică, comprimare de părți moi ale gâtului și toracelui, hemoragie meningo-ventriculară”.
În raportul emis de Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, semnat de prof.dr. Georghe Curcă și înaintat Parchetului Militar, cauza morții lui Alexandru Barbu este identificată astfel: „infarct miocardic subacut la o persoană cu patologie organică multiplă, aflată în intoxicație etilică acută avansată, în circumstanțele unui traumatism cervical, în contextul imobilizării în acțiunea organelor de ordine, a cărui pondere în tanatogeneză nu poate fi cu obiectivitate științifică identificată”.
Ce au povestit martorii
Pe durata audierilor, magistratul Ionuț Cristea a încercat să afle de la martori „dacă inculpatul Florea Ilie a adresat expresii jignitoare victimei”, dacă victima consumase alcool și cât de tare a apăsat Drăghici cu genunchiul pe gâtul inginerului pensionar.
Primul martor, Cristian Ilie, mânca la aceeași terasă unde se afla și Alexandru Barbu, când a izbucnit incendiul.
„Drăghici a venit din spate, de undeva din spatele autogării. Nea Barbu ăsta se pusese pe un scaun, se ridicase. Nu prea avea stare. Inculpatul a venit prin spate, l-a prins (n.red. – face gestul de luat în brațe), l-a ridicat pe piept și a dat cu el jos. El a căzut cu burta pe pământ.
În continuare, au venit jandarmii și mai mulți polițiști, el încerca să se ridice în patru labe, cu ei în spate. I-au tras mâinile, i-au pus o cătușă la o mână, dar nu mai ajungeau la mâna ailaltă. I-au pus un rând de cătușe și la cealaltă mână. El era cu capul întors, așa, într-o parte, și făcea cu gura așa (n.red. – deschide gura de mai multe ori), nu mai avea aer. Inculpatul îi pusese genunchiul pe gât, pe jugulară, aicea”, a spus martorul.
„Din ce v-ați dat seama, îl apăsa cu genunchiul?”, a întrebat judecătorul.
„Îl apăsa, se lăsase cu toată greutatea. I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc. Cineva de prin împrejurimi a strigat: «Lăsați-l, că l-ați omorât!», l-au întors cu fața în sus. El deja începuse să urineze pe el și asta a fost. A mai dat de două ori din gură și atât”.

Avocata lui Drăghici a întrebat apoi dacă polițiștii au organizat un perimetru, în zona incendiului.
„Nu s-a organizat un perimetru, au evacuat lumea dinăuntrul terasei. Mi-am luat farfuria și am ieșit la mesele de afară. La patru metri, cinci metri mai încolo. Nu ni s-a comunicat că nu mai e nici un pericol. Dar incendiul se stinsese, nu mai era nici o problemă. Nea Barbu nu s-a îndepărtat de bunăvoie, au venit domnii polițiști și l-au pus mai mult cu japca pe scaun, în fața terasei, «Stai acolo!». N-a stat prea mult, nu era unul să-i împingă sau… El explica acolo de-ale lui, tot dădea din mâini”.
Potrivit declarației lui Cristian Ilie, „Drăghici a inițiat procedura de imobilizare a victimei. Probabil nici el n-a știut consecințele. A venit, fără să-i spună nimic, l-a apucat și l-a trântit. Nu l-a avertizat să înceteze. S-a auzit când a bufnit jos, acolo, când l-a aruncat. Nu știu dacă a dat cu capul, că și când cazi în genunchi, se aude zgomot”.