Salina Praid a fost redeschisă pe 15 iunie, după o lună în care activitățile de producție și de vizitare au fost sistate, ca urmare a infiltraţiilor şi pătrunderilor de apă în subteran. Această salină din România are o poveste de neratat.
Conform Irinei Muller, directoarea de producție a SALROM, au fost realizate lucrări de primă urgență, care au pus în siguranţă activitatea turistică, dar şi pe cea de producţie.
„S-au realizat lucrările de primă urgenţă, care au pus în siguranţă atât activitatea turistică, cât şi cea de exploatare, prin realizarea unui bypass, prin care a fost deviat pârâul Corund, precum şi a unui canal de gardă, capabil să preia debite mai mari. (…) În acest moment, infiltraţiile care mai sunt sunt de mică amploare, ele sunt gestionate şi nu constituie un pericol pentru cele două activităţi”, informează Irina Muller.
Conform directoarei, turiștii vor fi în siguranță pe durata vizitelor, aceștia fiind aşteptaţi să coboare în subteran şi să viziteze salina. De asemenea, sunt luate în considerare investiții de mare amploare, însă acestea necesită un timp mai îndelungat pentru implementare, menționează Irina Muller.
„Avem în vedere realizarea unor investiţii de mare amploare, care să asigure, să zic aşa, stabilitatea tuturor lucrărilor pe termen lung. Dar, investiţia fiind foarte mare, necesită un timp până se fac toate proiectele, până se obţine finanţare, până se angajează lucrările şi aşa mai departe”, a precizat sursa citată.

Salina Praid, închisă în mai
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a anunţat că Societatea Naţională a Sării a decis întreruperea activităților de producție și vizitare în Salina Praid, în data de 15 mai, până când daunele provocate de infiltraţiile provenite din pârâul Corund vor fi rezolvate.
Începând cu data de 12 mai, pentru soluționarea problemei, echipe de intervenţie ale salinei şi ale Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Mureş au realizat lucrări pentru dirijarea controlată a debitelor de apă din pârâul Corund, pe aria în care s-au produs infiltraţii în subteran. Situaţia a fost monitorizată permanent de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a informat atunci Instituţia Prefectului.
Salina Praid și-a primit vizitatorii începând cu data de 15 iunie, între orele 8.00-18.00, ultima intrare a autobuzului fiind la ora 16.30, după cum menționează o postare pe pagina de Facebook a minei.
Aceasta este o mină de sare gemă din România, care se află în bazinul munților Gurghiului, cuprinsă în Dealul Sării, formând triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus. Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient în tratarea afecțiunilor respiratorii. Tratamentele se fac sub supravegherea unei echipe medicale care mai susține programe de gimnastică și respirație alese pentru fiecare boală în parte.
Exploatarea subterană a început în anul 1762
Practic, tratamentul cuprinde inhalarea aerului din mînă, iar pentru rezultate bune, sunt necesare cam 18 zile petrecând cel puțîn 4 ore pe zi în salina. Zăcămintele de sare din Transilvania s-au format cu 13,5 milioane de ani în urmă, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical, foarte cald. Etajul geologic respectiv corespunde miocenului mediu.
Stratul de sare se întinde pretutindeni în subsolul Transilvaniei, având o grosime medie (originară) de circa 400 m. Straturile groase de sedimente depuse ulterior deasupra orizontului de sare au apăsat cu o greutate imensă stratul maleabil și plastic de sare, care a căutat zone mai slabe ale scoarței terestre la marginea Transilvaniei, unde s-a ridicat sub formă unor ciuperci cu înălțimi de peste 1.000 m, ajungând de multe ori chiar până la suprafață pământului (cazul localităților cu vechi exploatări de sare menționate mai sus).
Exploatarea subterană a sării geme de la Praid a început în anul 1762, când, în partea de sud-vest a Dealului Sării, s-a deschis mina Iosif (József). Mina a avut o formă de clopot (ogivala).
Sarea extrasă manual era pusă în piei de bivoli și trasă la suprafață cu ajutorul unui crivac cu cai. Din ocna-clopot Iosif s-au deschis apoi două camere laterale, numite minele Carol (Károly) și Ferdinand, cu formă de clopot. În anul 1864, lângă mina Iosif, s-a deschis mina Paralelă (Párhuzamos), cu profil trapezoidal, care și în prezent constituie una din cele mai mari cavități subterane din țară.
Regiunea este populată de oameni care păstrează și cultivă cu adevărat și astazi tradițiile populare. Ornamentarea porților tradiționale reflectă talentul și ingeniozitatea locuitorilor, zona fiind o comoară infinită a artei populare, a obiceiurilor și a tradițiilor.

Cum se ajunge la Salina Praid
Salina se află la o adâncime de 120 m de la suprafață. Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanță de 1250 m până la poarta de intrare în baza de agrement. În România sunt deschise turiștilor: Salina Praid, Salina Târgu Ocna, Salina Slănic Prahova, Salina Cacica, E.M. Rm. Vâlcea.
Salina Praid se află la o distanță de: 7 km de Sovata, 62 km de Tg. Mureş, 72 km de Sighişoara, 86 km de Miercurea Ciuc, 108 km de Bistriţa, 131 km de Piatra Neamţ, 138 km de Braşov, 146 km de Sibiu, 150 km de Alba Iulia. Acces rutier Pe DN15 Piatra Neamţ – Bicaz, DN12C Bicaz – Gheorgheni, DN13B Gheorgheni – Salina Praid; Pe DN13A Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc – Lupeni – Corund – Praid – Salina Praid; Pe DN14 Sibiu – Mediaş – Sighişoara, DN13 Sighişoara – Vânători – Morăreni, DN13A Lupeni – Praid – Salina Praid; Pe DN13 Tg.Mureş – Bălăuşeri, DN13A Bălăuşeri – Sângeorgiu – Sovata – Praid – Salina Praid. Dacă veniți cu trenul, cea mai apropiată gară este cea din Praid.
Aici se află centrul de speleo și climatoterapie, unde pacienții beneficiază de asistență medicală permanentă. Se află la 1250 de metri de la intrare, la o adâncime de 120 de metri de la suprafață. Aici s-a deschis în 1960 prima bază de tratament cu aerosoli.
O atracție turistică este Galeria Vinurilor, aflată la 100 de metri adâncime. Aici se găsesc peste 500 de sortimente de vin care provin din 25 de zone viticole din șase țări. O degustare de vin într-un cadru intim și cu totul special, Galeria Vinurilor este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi dacă vii la Salina Praid. Ștrandul cu apă sărată La 200 de metri de la intrarea în mină, în nordul muntelui de sare se află ștrandul cu apă sărată. Aici, apa provine din interiorul salinei. Este cel mai modern ștrand al acestui ținut și conține două bazine cu apă sărată, șezlonguri, dușuri, baruri și vestiare, dar și restaurante.

Citiți și: Nou fenomen: Turism restricționat. Unde funcționează