Muzeul Teatrului Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti (TNB) reprezintă o istorie în imagini şi documente a teatrului românesc, de la origini şi până aproape de contemporaneitate. Acolo se află acum rochia Reginei Maria – un „crâmpei” argintat, la propriu, al istoriei și poveștilor cu regi și regine. A purtat-o la Alba Iulia, la Încoronare?
Muzeul TNB a fost iniţiat şi condus mulţi ani de George Franga, omul care a dorit foarte mult să adune de la actorii vârstnici şi de la rudele marilor actori, tot ce se putea găsi şi era semnificativ pentru trecutul teatrului românesc. Mai precis, acest muzeu deosebit a luat fiinţă la data de 10 septembrie 1942, la iniţiativa lui Franga – actor şi apoi ajutor de bibliotecar al Teatrului Naţional. Liviu Rebreanu, director al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale”, în acea vreme, a fost cel care a aprobat înfiinţarea acestui Muzeu.
Înainte de a vorbi despre ceea ce toată lumea numește de anul trecut, când a fost prezentată oficial publicului „rochia misterioasă”, aflați că azi, de Ziua Națională, TNB are un program de sărbătoare special. Care include trei tururi ghidate, vernisajul unei expoziții, o proiecție luminoasă a drapelului național pe faţada clădirii și un spectacol. Tururile ghidate sunt programate de la orele: 13.00, 15.00 şi 17.00. Se vor vizita culisele scenelor, atelierele de decoruri și costume, şi cabinele actorilor. Ionuț Corpaci le va dezvălui vizitatorilor câteva dintre secretele celui mai mare teatru din Europa, și va completa experiența cu povești din istoria Teatrului Național.
De la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național se va deschide o expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.
În continuarea vernisajului, publicul este invitat să participe la o vizită ghidată în expoziția permanentă „Regina Maria la teatru”, realizată în cadrul proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB”. Expoziția cuprinde costume de scenă și obiecte care au aparținut unor mari actori din istoria teatrului românesc, restaurate în cadrul proiectului. Prima expoziție organizată în spațiul rezervat special pentru Muzeul Teatrului Național în sediul actual, a fost vernisată pe 27 martie 2023, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Expoziția este completată cu elemente inovatoare, digitale, vizuale și auditive, având în centru o rochie cu trenă care a aparținut Reginei Maria a României.
Este posibil ca rochia Reginei Maria să fi intrat în colecția teatrului după abdicarea regelui Mihai I, în 1947. Proprietățile familiei regale au fost confiscate de regimul comunist și au fost trimise instituțiilor de spectacol din țară pentru a fi folosite drept recuzită, potrivit informațiilor care se regăsesc pe site-ul TNB.
Rochia Reginei Maria la teatru
Expoziția cuprinde costume de scenă și obiecte care au aparținut unor mari actori din istoria teatrului românesc, restaurate în cadrul proiectului. Prima expoziție organizată în spațiul rezervat special pentru Muzeul Teatrului Național în sediul actual, a fost vernisată pe 27 martie 2023, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului. Expoziția este completată cu elemente inovatoare, digitale, vizuale și auditive, având în centru o rochie cu trenă care a aparținut Reginei Maria a României.
Conceptul care a condus la realizarea ansamblului expozițional „Regina Maria la teatru” are drept scop punerea în lumină a unor momente și personalități importante din istoria României.
După renovarea clădirii Teatrului Naţional, a fost făcută o descoperire excepţională. În imensa colecţie vestimentară a teatrului, necercetată de decenii, a fost găsită o rochie de argint, cu trenă, a Reginei Maria. Analizele de laborator au arătat că firul de argint are o compoziţie de 98%, peste clasicul 95% pentru bijuterii, deci aproape de puritatea absolută. Forma şi culoarea florilor de pe rochie trimit subtil la ciulin, vechiul simbol heraldic al Scoţiei, integrat Coroanei britanice. Rochia de gală este specifică sfârșitului secolului al XIX-lea iar restaurarea ei a avut loc la Muzeul Național de Artă al României – a fost un proces care a durat doi ani, iar singurul element schimbat a fost tulul, care nu a mai putut fi salvat.
Nu se știe exact unde a fost purtată rochia, se crede că ar fi putut fi purtată la Încoronarea țarului Nicolae al II- lea de la Sankt Petersburg şi la balurile de acolo din mai 1896. O fotografie de la balurile Încoronării de la Sankt – Petersburg o înfăţişează pe Maria într-o rochie similară celei de la Teatrul Naţional. O altă rochie de atunci se află la Muzeul de Istorie al României. Rochia misterioasă a Reginei Maria a fost restaurată în cadrul acestui proiect și a fost expusă alături de alte obiecte în cadrul Expoziției Inovative.
A purtat rochia la Alba Iulia?
Și pentru că românilor, și nu numai lor, le place să creadă în povești cu regi și regine, mulți dintre cei care vizitează Muzeul TNB se întreabă dacă minunata rochie a fost cumva purtată de Regină la Alba Iulia, când a fost încoronată, în 1922. E adevărat că primul director al Muzeului Teatrului Naţional, George Franga, a atașat un bilet de rochie, în care scria că a fost purtată la Alba-Iulia. Dar, potrivit expertului în istoria teatrului de la TNB, Veronica Molea, domnul Franga era extrem de riguros. Apare, astfel ipoteza că etichetele cuprind informaţii greşite în mod intenţionat. De ce? Unirea din 1918 era recunoscută ca moment important chiar şi de comunişti.
„Eu bănuiesc că cel care a înfiinţat Muzeul Teatrului Naţional, la 10 septembrie 1942, un mare iubitor de teatru şi de istoria a teatrului, George Franga, a ţinut aceste două piese ascunse de teamă să nu le ceară cineva. De ce? După ce au venit comuniştii, foarte multe costume, hainele regelui Mihai, regelui Carol, foarte multe costume şi foarte multă mobile de la Palatul Regal au fost răspândite pe la diferite teatre ca recuzită sau costum pe care un actor putea să îl poarte.
Eu am înţeles că la Teatrul Naţional au fost mult mai multe costume de la Casa Regalăc. (…) Şi de frică să nu fie cerută, el a păstrat oarecum secretul. Ne putem imagina şi asta. Poate că dl. Franga, când a achiziţionat, a salvat-o, ştia că este a Reginei Maria. Şi ca să dea o importanţă mai mare… în era comunistă, totuşi, când ziceai Unire, mai sensibilizai”, explica Veronica Molea în 2018, la Digi 24.
E bine că există și a fost salvat acest crâmpei argintat de istorie
„Elementele, florile care se văd, sunt făcute cu fir de mătase și decorate cu pietre semiprețioase. Rochia a fost purtată de principesa Maria, cel mai probabil în 1896, la încoronarea țarului Nicolae al II-lea, ultimul împărat al Rusiei. Evenimentul de la Sankt Petersburg a durat în jur de trei săptămâni și la el au participat toate familiile regale din Europa. Principesa a avut mai multe ținute de gală, în toate culorile curcubeului.
Nu avem nicio fotografie martor care să o arate pe principesa cu rochia aceasta, în schimb, există o fotografie, se găsește online, în care poartă o rochia asemănătoare” spune, mai recent, Mihaela Verman, muzeograf TNB.
Oricum ar fi, exact cum spuneam la început, e bine că există și a fost salvat acest crâmpei argintat de istorie.
Citiți și: Știați că Regina Maria a „desenat” piese de mobilier? Unde în București puteți găsi ce a creat