Delta Dunării este situată în partea de est a Romaniei și la extremitatea sud-estică a Ucrainei. Se prezintă în forma clasică a literei delta, având forma unui con plat cu vârful în punctul de separare a bratelor fluviului în zona strâmtorilor dintre Orlovka si Isaccea.
Lăsând la o parte detaliile geografice, Delta Dunării reprezintă o zonă superbă a României. Pasionaţii de pescuit şi de aventură vin des în această zonă a ţării, unde pot vedea şi alte obicetive turistice. Iată mai jos ce nu trebuie să rataţi dacă ajungeţi în Deltă.
Delta Dunării este un parc naţional, intrat în patrimoniul UNESCO în 1991. Aduce laolaltă sute de specii de păsări, zeci de specii de peşti, amfibieni, reptile şi mamifere, precum şi cai sălbatici. Este oaza de natură unde te poţi relaxa şi poţi vedea vieţuitoarele în habitatul lor natural.
Delta are o arie protejată încă din 1938
Cea mai bună perioadă în care se poate merge în Delta Dunării, potrivit specialiștilor, este luna mai, atunci când natura îşi face de cap, iar toate florile sunt înflorite. Începi cu Braţul Chilia, lung de 111k km, care formează graniţa cu Ucraina. Este navigabil pentru vasele mici, aşa că poţi da oricând o tură. Ca să ajungi la Lacul Roşca, poţi lua vaporul de la Tulcea, pe traseul Tulcea – Chilia Veche – Periprava, unde veţi putea vedea şi o zonă protejată, unde se află o colonie de pelicani, cea mai cunoscută din Europa. Tot pe traseu veţi putea admira şi caii sălbatici de la Letea.
În Pădurea Letea se află o
arie protejată încă din 1938 şi o mulţime de cai sălbatici, aflaţi în libertate. Este recunoscută ca fiind o pădure subtropicală, cu liane şi plante deosebite. Are şi o faună rară, diverse păsări pe cale de dispariţie.
Pădurea Caraorman are o vegetaţie bogată în plante deosebite, agăţătoare, viţă de vie sălbatică, iederă, hamei, dar şi stejari impunători. Braţul Sfântu Gheorghe are o lungime de 112 km şi este cel mai vechi braţ de vărsare a Dunării în Marea Neagră. Satul Sfântu Gheorghe aflat chiar în zona de vărsare este vechi din anii 1300 şi era folosit la acea vreme de Imperiul Otoman pentru flota sa. Aici se pot mânca icre negre, având o staţie de prelucrare, li se poate sta la cea mai lungă plajă sălbatică din România.
Nu în ultimul rând, aici veți găsi cetatea bizantină Prislava, care are ziduri masive şi turnuri de protecţie. Apoi mai este și Murighiol – un sat pescăresc, care este construit pe ruinele vechii cetăţi romane Halmyris, locuită până în secolul 7 după Hristos.
Similare
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.