Oamenii trăiesc într-o lume tot mai grăbită, cu tot felul de lucruri făcute „pe fugă”. Inclusiv mâncatul pe fugă e la ordinea zilei. Întrebările acelea de pe vremuri, de genul „Tu ce mai gătești?”, sunt cam rare. Dar iată că a apărut aplicația care poate da idei de gătit.
Este vorba despre myCHEF GPT, o aplicație lansată de un IT-ist din Cluj-Napoca și de echipa sa, care te ajută să îți găsești inspirația când vine vorba de gătit. Mai mult decât atât, te ajută să economisești timp și bani. Un amănunt: poate ajuta și cu lista de cumpărături.
Dacă nici tu nu știi ce să mai gătești, cu ingredientele pe care le ai în frigider, iată că noua aplicație vine în sprijinul tău și te poate scăpa de „momentul frigider”. Adică atunci când îl deschizi și nu știi ce să faci cu ce ai în el! Sau nu mai știi ce să mai mănânci. Sau cât de sănătos să mai mînânci. Ori cum să pregătești o masa gustoasă și variată, cu ce ai la îndemână.
Acum, asistentul virtual myChef îți pune la dispoziție inteligența artificială, chiar la tine în bucătărie. Sub sloganul “Economisește timp și bani SMART!”, aplicația a fost deja premiată la ClujStartups, Nestlé și MakeItOradea. Important: aplicația te poate scăpa de căutatul pe diverse site-uri de profil, unde ești asaltat de pop-up-uri și reclame.

Aplicația oferă o rețetă aleatorie pe care o poți schimba ușor
„Anul trecut, am lansat varianta beta, care e accesibilă pe myCHEF.ai, versiunea rudimentară a aplicației. Un MVP pentru a testa audiența și aproach-ul nostru. MVP-up e simplu, e un tinder, dar pentru rețete. Ea îți oferă o rețetă aleatorie pe care o poți schimba ușor: apeși pe altă rețetă și primești una nouă. Repeți până găsești ceva care ți se potrivește sau ingredientul care ți-a făcut cu ochiul. Anul acesta am început să lucrăm la aplicația finală, care va fi mobilă disponibilă pe android și apoi pe iOS”, spune Cristian N Nicorici, fondatorul myCHEF.
Prototipul poate fi vizualizat pe acest link. Pe lângă interfața prietenoasă, aplicația folosește inteligența artificială, astfel încât să îți propună rețete gustoase, pe placul tău.
Pentru că tehnologia generativă s-a dezvoltat mult, echipa care a dezvoltat-o și-a folosit cunoștințele să creeze un GPT pe OpenAI. El poate fi accesat folosind acest link. Utilizatorul are la îndemână o mulțime de noi posibilități care să îl ajute în a-și crea meniul perfect.
Aplicația poate citi în orice limbă
Poți să încarci o imagine cu ingrediente și aplicația îți sugerează cinci idei de rețete. De asemenea, îți oferă detalii importante pentru reușita unei rețete, inclusiv ustensilele necesare. Poate genera meniul pentru o săptămână, împreună cu lista de cumpărături.
Aplicația poate citi în orice limbă. Dacă ești în vacanță și ai un meniu într-o limba necunoscută, îi poți face o fotografie și aplicația îți explică. Nu în ultimul rând, oferă inclusiv idei de plating. Aplicația mobilă va fi lansată în acest an și va fi gratuită.
„Recomandă o mâncare”
În iulie anul trecut, Google a lansat în România și în alte câteva zeci de țări europene chatbot-ul Bard. „Bard este un model lingvistic de mari dimensiuni, cunoscut și sub numele de AI conversațional sau chatbot. Este capabil să comunice și să genereze text într-un mod asemănător omului, ca răspuns la o gamă largă de solicitări și întrebări”, spun cei de la Google.
De exemplu, poate răspunde la o cerere de tipul „Recomandă o mâncare cu următoarele ingrediente: năut, ardei și fasole verde”. Bard” înseamnă „poet” sau „rapsod” și în engleză, iar un oficial de la Google explica faptul că numele a fost ales intenționat, fiindcă Bard poate fi un fel de povestitor personal care te stimulează să-ți folosești creierul și să afli mai multe.
Între introducerea de noi arome, ambalaje, marketing pentru cumpărători sau strategii de implicare a consumatorilor, industria alimentară și a băuturilor nu este străină de inovație.
Odată cu inteligența artificială (AI) care devine din ce în ce mai populară, mărcile de alimente și băuturi fac un pas înainte, îmbrățișând tehnologia inovatoare AI pentru a rămâne în fruntea curbei.
AI generativă poate oferi rețete unice
Potrivit specialiștilor, în sectorul alimentar și al băuturilor, există cinci moduri prin care IA generativă va transforma modul în care mărcile inovează, creează și se conectează cu consumatorii. În primul rând, inovație în crearea rețetelor. În timp ce unele mărci au aderat la o rețetă încercată și adevărată de generații, unele caută o abordare mai ieșită din uz. Analizând seturi vaste de date de perechi de ingrediente, tehnici culinare și profiluri de arome, AI generativă poate oferi rețete unice. Poate aranja combinații de ingrediente nesfârșite, împingând mărcile să devină mai inovatoare în departamentul de arome.
Inteligența artificială generativă poate ajuta, de asemenea, companiile să creeze rețete personalizate care se bazează pe preferințele individuale, restricțiile alimentare sau nevoile nutriționale. Această personalizare adaugă o valoare deosebită pentru consumatorii care caută o experiență alimentară mai personalizată.
Pe lângă crearea de noi arome pentru mărci, AI generativă poate ajuta și la accelerarea dezvoltării produselor. De fapt, rețetele generate de inteligența artificială pot reduce semnificativ timpul necesar dezvoltării de noi produse. Din această cauză, mărcile pot experimenta și perfecționa rapid concepte noi, aducându-le pe piață mai rapid.

Optimizarea meniurilor cu inteligența artificială
În plus, AI generativă poate sprijini cu dezintermedierea rolului dezvoltării produsului. Așa cum stau lucrurile, AI se dovedește a fi mult mai rapidă decât procesele actuale, adesea monolitice, de săptămâni și luni de dezvoltare a produselor. Având în vedere că acest lucru va continua, există o mare probabilitate ca rolul oamenilor de știință și al inginerilor din domeniul alimentației să observe o mare schimbare în viitorul apropiat.
Pe lângă crearea de rețete, AI generativă poate ajuta mărcile și companiile cu planificarea și optimizarea meniurilor. O modalitate prin care tehnologia face acest lucru este prin meniuri dinamice. Prin implementarea AI generativă, restaurantele și punctele de desfacere de servicii alimentare, inclusiv restaurantele cu servicii rapide și restaurantele rapid-casual, pot crea meniuri dinamice care se adaptează la diverși factori. Cum ar fi: sezonalitatea, disponibilitatea ingredientelor, feedback-ul clienților. Acest lucru promovează o experiență de luat masa mai eficientă și receptivă pentru clienți.
Prin optimizarea planificării și utilizării ingredientelor, AI generativă poate reduce risipa și poate reduce costurile de intrare ale produsului. IA generativă poate chiar sugera rețete care folosesc ingrediente rămase și reduc deteriorarea alimentelor.
Mult mai vast decât o „simplă” aplicație
Generarea de conținut este un alt mod în care AI generativă poate ajuta companiile în marketing. Dezvoltând lucruri precum postări pe rețelele sociale, articole de blog și chiar descrieri de produse, AI oferă o prezență online consistentă și captivantă pentru mărcile de alimente și băuturi. În cele din urmă, IA generativă promovează afacerile prin designul de etichete și ambalaje. Una dintre cele mai convingătoare abilități ale IA generativă este crearea de etichete și ambalaje atrăgătoare și unice. Aceste modele pot face produsele să iasă în evidență pe rafturile magazinelor și în listele de comerț electronic. Din nou, contestarea rolului tradițional al agențiilor.
Similar cu marketingul, lanțul de aprovizionare și producția sunt esențiale pentru ca întreprinderile să se concentreze dacă doresc să aibă succes. Din fericire, acestea sunt domenii în care AI generativă poate servi bine afacerilor, mai ales atunci când combină AI și Internetul obiectelor (IoT). Senzorii AI și IoT oferă vizibilitate în timp real asupra lanțului de aprovizionare. Acest lucru certifică faptul că mărcile de alimente și băuturi pot urmări mișcarea și starea produselor de la fermă la masă.
Prin urmare, totul este mult mai vast decât o „simplă” aplicație, inteligența artificială dovedind că poate pătrunde până și în domeniul gastronomic.
Citiți și: Noile norme UE privind inteligența artificială. Ce este Artificial Intelligence Act