Comisia Europeană (CE) a anunțat că 134 de proiecte de transport vor primi fonduri în valoare de peste șapte miliarde de euro din partea Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE), un instrument important al UE pentru investiții strategice în infrastructura de transport. Aceste granturi au fost selectate cu scopul de a îmbunătăți și dezvolta rețelele europene de transport, oferind o legătură mai bună între statele membre.
Acesta este unul dintre cele mai solicitate programe din cadrul MIE Transporturi, cu o cerere mare de propuneri
Aproximativ 83% din fondurile alocate vor fi destinate proiectelor care contribuie la atingerea obiectivelor climatice ale UE, prin modernizarea și îmbunătățirea rețelelor feroviare și de transport maritim în cadrul TEN-T. Proiectele feroviare vor primi cele mai mari sume, în valoare de 80% din cele 7 miliarde de euro alocate. De asemenea, Regulamentul revizuit al TEN-T va intra în vigoare joi, 18 iulie.
Fonduri majore alocate pentru proiecte feroviare transfrontaliere
Fondurile sunt alocate pentru proiecte majore de îmbunătățire a conexiunilor feroviare transfrontaliere în rețeaua centrală TEN-T. Aceste proiecte includ construcția unei linii de cale ferată între statele baltice (Rail Baltica), interconectarea Franței și Italiei prin linia Lyon-Torino și construirea unui tunel între Danemarca și Germania, numit Fehmarnbelt.
Aproximativ 20 de porturi maritime din Europa vor beneficia de sprijin pentru a-şi moderniza infrastructura. Aceste proiecte vor permite porturilor din Ţările de Jos, Germania, Malta, Lituania şi alte ţări să furnizeze energie electrică de la malul navelor sau să transporte energie din surse regenerabile. Este o oportunitate excelentă pentru aceste porturi să devină mai eficiente şi sustenabile.
Investițiile în infrastructura căilor navigabile interioare vor îmbunătăți conexiunile transfrontaliere dintre Franța și Belgia în bazinul Sena-Scheldt și între România și Bulgaria pe Dunăre. Se va aloca, de asemenea, finanțare pentru porturile interioare din Austria, Germania și Țările de Jos, pentru a promova o rețea europeană durabilă de râuri și canale pentru transport.
Îmbunătățirea infrastructurii de transport pentru consolidarea relațiilor comerciale între Ucraina și UE
În industria transporturilor rutiere, adoptarea sistemelor și serviciilor inteligente de transport (STI) cooperative și crearea de noi zone de parcare sigure și securizate vor contribui la îmbunătățirea siguranței atât pentru persoanele particulare cât și pentru profesioniști.
În viitor, se vor dezvolta proiecte de management al traficului aerian pentru a crea un singur cer european. Scopul este să se obțină un transport aerian mai eficient, sigur și durabil.

Îmbunătățirea infrastructurii de transport este esențială pentru a facilita comerțul între Ucraina și UE. Mai multe proiecte sunt în desfășurare pentru a spori capacitatea de-a lungul coridoarelor de solidaritate UE-Ucraina, inclusiv îmbunătățiri la punctele de trecere a frontierei, creșterea capacităților feroviare, dezvoltarea unui nou tronson de drum și integrarea sistemului feroviar ucrainean în UE. Aceste eforturi au ca scop îmbunătățirea relațiilor comerciale și consolidarea legăturilor dintre Ucraina și statele membre ale UE.
UE a selectat 134 de proiecte de transport pentru finanțare
Din cele 408 cereri depuse în cadrul prezentului apel de propuneri, 134 au fost selectate pentru a primi finanțare din partea UE. Termenul limită a fost 18 ianuarie 2024. Finanțarea UE va fi sub forma unor granturi, care vor ajuta la acoperirea costurilor totale ale proiectelor selectate.
Prin programul MIE Transporturi 2021-2027, statele membre vor avea la dispoziție 25,8 miliarde de euro pentru cofinanțarea proiectelor TEN-T. Din 2014, MIE a sprijinit peste 1.500 de proiecte cu o finanțare totală de 37,5 miliarde de euro în sectorul transporturilor (cu excepția proiectelor selectate miercuri).
Începând de joi, un nou regulament TEN-T va accelera eforturile de a construi o reţea de transport eficientă şi rezistentă în UE. Acesta încurajează utilizarea modurilor sustenabile de transport, precum și digitalizarea și multimodalitatea, pentru a aborda provocările climatice și militare ale mobilității.
CITIȚI ȘI: Amenzi ANPC de 3 mil. de lei pentru comercianții lactatelor