Medicamentele expirate sau cele de care nu mai ai nevoie pot fi colectate de către spitalele publice și private, în scopul eliminării lor finale, potrivit Legii nr. 95/2006, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024. Sub nici o formă nu le aruncați în toaletă și nici în coșul de gunoi, avertizează medicii!
Medicamentele expirate sau care nu mai sunt folosite nu se aruncă împreună cu resturile menajere sau în sistemul de canalizare. Medicamentele, ca urmare a substanțelor active pe care le conțin, sunt un factor poluant important, contaminează apa și solul și, în final, ca urmare a circuitelor naturale din natură, se întorc în alimentele și apa pe care le consumă fiecare dintre noi.
Unde se duc medicamentele expirate
A rămas valabilă prevederea care obligă farmaciile – în calitatea lor de distribuitori de medicamente – să colecteze de la populație medicamente expirate, în vederea eliminării finale, prin incinerare. Dispoziția este cuprinsă în ordinul 119 din 4 februarie 2014, completat de ordinul 994 din 9 august 2018. Ambele prevederi au fost emise de Ministerul Sănătății.
Medicamentele expirate pot fi preluate doar în spitalele cu spitalizare continuă.
Predarea se face pe baza unei liste (opis de medicamente expirate sau nefolosite), pe care pacienții o pot tipări și completa acasă sau pe loc, la recepția spitalului.
Lista este verificată de o persoană calificată, pentru a decide dacă medicamentele pot fi preluate sau nu. Este necesar acest pas ca urmare a faptului că o serie de medicamente, care au fost eliberate pe bază de rețete cu regim special (respectiv cele de culoare galbenă sau verde), cum sunt psihotropele și stupefiantele, precursorii de droguri, precum și citostaticele și citotoxicele, nu pot fi colectate în cadrul spitalelor. Conform legislației în vigoare, această categorie specială de medicamente poate fi predată pentru colectare doar în farmaciile sau instituțiile de unde a fost eliberată.
Este bine de știut că pacienții care au primit citostatice și /sau citotoxice, ca parte a tratamentului efectuat, pot returna medicamentele expirate și/sau neutilizate în aceeași unitate medicală.
Spitalul Bagdasar Arseni acceptă medicamente expirate
Spitalul Bagdasar Arseni este unul dintre marile spitale din Capitală care a implementat printre primele acest sistem, încă de la începutul anului. Medicul epidemiolog Andreea Preda atrage atenţia asupra unei greşeli pe care o fac o parte a celor care aduc medicamentele la spital, în locul special amenajat: pun în pungi şi lucruri personale precum cosmetice sau chiar prezervative, deşi este interzis acest lucru.
„Am reuşit să-l înfiinţăm din ianuarie-februarie, între timp s-a modificat şi legislaţia, în sensul în care au apărut normele de aplicare a legii. Problema cu care ne confruntăm noi este că aduc şi alte lucruri decât cele pe care au voie să le aducă, adică medicamente. Rujuri, tot felul de cosmetice, lucruri intime, uneori chiar prezervative. Aduc tot felul de lucruri care nu ar trebui eliminate ca medicamente, pot fi eliminate ca deşeuri, ca menajere, ca orice altceva. Rugămintea noastră este să nu mai lase punguţele cu medicamente acolo, să respecte programul de eliminare a acestora şi să le elimine în intervalul respectiv şi în zilele respective. Pur şi simplu abandonează punguţe unde nu trebuie.
Ele sunt considerate deşeuri periculoase şi de asta trebuie eliminate organizat şi în locurile special amenajate, special destinate. Avem un loc desemnat, semnalizat corespunzător, există indicatoare către locul respectiv, este afişat programul de eliminare, zilele, avem acolo recipiente special amenajate pentru eliminarea acestora pe categorii.
După ce sunt stocate sunt preluate de către o firmă specializată şi autorizată în acest sens şi distruse. În acest loc de la spital nu se depun decât medicamente expirate sau neutilizate, nu trebuie să fie neapărat expirate, dacă nu le mai doresc le pot elimina”, a declarat pentru News.ro Dr. Preda Andreea Claudia, medic primar epidemiolog la Spitalul Bagdasar – Arseni din Capitală.
1500 de tone de medicamente expirate ajung în sol și apă în România, în fiecare an
Date oficiale arată că, doar în România, ajung în gropile de gunoi și de aici se infiltrează în sol și în apă, circa 1500 de tone de medicamente expirate sau neutilizate, în fiecare an. Un studiu global care a testat mostre de apă prelevate din peste 1000 puncte de testare din peste 100 de țări, a relevat faptul că peste un sfert din cele 258 de râuri testate conțineau „ingrediente farmaceutice active”, la un nivel considerat nesigur pentru organismele acvatice.
Un pericol cu totul special îl reprezintă antibioticele. În lume mor, în fiecare an, peste 700.000 de oameni, pentru că nu mai răspund la tratamentul cu antibiotice. Statistica arată că, în România mor anual 1.500 de oameni tot din această cauză, țara noastră având cel mai ridicat nivel de antibiorezistenţă din Uniunea Europeană pentru Staphylococcus aureus şi Pseudomonas aeruginosa şi printre cele mai mari niveluri pentru Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, E.coli, pneumococ sau enterococci.
Dintre medicamentele care ajung în mediul înconjurător, cele care pot afecta în cea mai mare măsură sănătatea ta sunt: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer. Expunerea pentru oameni la substanțele chimice din medicamentele ajunse în mediu se face prin apa de băut și prin reziduurile existente în legumele rădăcinoase, legumele cu frunze, pește, lactate și carne.
Citește și: Concursul Național „Educație Rutieră-Educație pentru Viață”. Detalii despre concurs