În 2004, când a intrat pe bursă, Google avea doar 2.500 de angajați, iar acum are de peste 70 de ori mai mulți. Google oferă o metodă simplă și rapidă de găsire a informațiilor pe web, având o bază de date despre peste 8 miliarde de situri web. La începutul anului 2004 Google răspundea zilnic la mai mult de 200 milioane de consultări.
Citiți și: Un stil de viață pe care Rusia nu-l vrea: Child-free
Rusul „de la Google”. Cine sunt Sergey și Larry
Sergey Mihailovici Brin (născut pe 21 august 1973, la Moscova) este un antreprenor în domeniul IT care, împreuna cu Larry Page, a fondat Google. Brin a imigrat în State împreună cu familia din Uniunea Sovietică, la vârsta de 6 ani.
A absolvit facultatea de matematică și calculatoare la University of Maryland. După licență s-a dus la Universitatea Stanford, pentru a urma un doctorat în calculatoare. Acolo s-a intâlnit cu Larry Page, cu care s-a împrietenit mai târziu. Împreună au cumpărat calculatoare ieftine și au decis să creeze un nou motor de căutare. Programul a devenit celebru și au suspendat doctoratul pentru a fonda Google într-un garaj închiriat.
Lawrence “Larry” Page (n. 26 martie 1973) are o biografie fabuloasă și el. Tatăl sau, Carl Vincent Page, doctor în calculatoare, este considerat pionier în IT și inteligență artificială. Mama sa, Gloria, a fost instructor în programarea calculatoarelor la Michigan State University. Larry este licențiat în calculatoare la Universitatea din Michigan și a absolvit un program de masterat în calculatoare la Stanford. După doctorat s-a cunoscut cu Sergey Brin și au pus pe picioare Google.
Google: Povestea cu garajul e adevărată
Știți povestea aceea cu fondatorii Google care și-au folosit banii pentru a deschide un birou într-un garaj? Garajul din California era al prietenei lor și viitoarea șefă a YouTube, Susan Wojcicki, care a decedat în luna august 2024.
Cariera ei în tehnologie a început când a închiriat garajul din Palo Alto fondatorilor Google, Larry Page și Sergey Brin. „The woman who helped build Google”, o numește The Times.
Una dintre cele mai proeminente femei din domeniul tehnologiei, Susan Wojcicki, se alătura în 1999 liderului motoarelor de căutare, pentru a deveni unul dintre primii angajați ai Google. Se întâmpla înainte ca acesta să achiziționeze YouTube, notează NBC News. Google a cumpărat YouTube în 2006 pentru 1,65 miliarde de dolari. Wojcicki plănuia la un moment dat să preia un rol de consilier la Alphabet, compania-mamă a Google.
„Acum 25 de ani am luat decizia de a mă alătura unui cuplu de studenți absolvenți de la Stanford care construiau un nou motor de căutare. Numele lor erau Larry și Sergey… Ar fi una dintre cele mai bune decizii din viața mea”, scria Wojcicki într-o postare pe blog, chiar în ziua în care a părăsit YouTube. Ea se referea în postare la co-fondatorii Google Larry Page și Sergey Brin. Prin urmare, cariera lui Wojcicki a fost legată intrinsec de ascensiunea Google, acum Alphabet Inc. În 1998, ea și-a închiriat garajul co-fondatorilor Google Larry Page și Sergey Brin, oferind companiei în curs de dezvoltare primul său spațiu de birou. S-a alăturat companiei Google ca al 16-lea angajat și primul director de marketing în 1999, marcând începutul unui mandat de 25 de ani în companie.
Google s-a diversificat
Google și-a diversificat între timp serviciile oferite, lansând serviciile Google Maps, Gmail, Google Earth, Google Chrome, sistemul de operare Android, reţeaua de socializare Google Plus şi achiziţionând YouTube. Google oferă o metodă simplă și rapidă de găsire a informațiilor pe web, având o bază de date despre peste 8 miliarde de situri web. Compania și-a deschis în anul 2010 birou în România.
Recent, compania a câștigat procesul împotriva unei amenzi de 1,49 miliarde EUR din partea UE, pentru blocarea agenților de publicitate rivali în căutarea online după cum notează BBC. Compania a salutat decizia prin intermediul unui comunicat: „Suntem încântați că instanța a recunoscut erorile în decizia inițială și a anulat amenda”.
Tot de dată recentă, Google a lansat mai multe instrumente AI care au fost testate pe platforma Pixel. Sunt multe instrumente utile care pot face viața mai ușoară, cum ar fi transcriere audio, rezumarea informațiilor din paginile web și mesajele electronice și căutarea pe bază de captură de ecran sau o anumită secțiune marcată. Tehnologiile de inteligență artificială pot ajuta la filtrarea apelurilor nedorite, pot fi folosite ca traducători în călătorii și pot sugera răspunsuri, subiecte sau alte opţiuni atunci când creezi conținut de pe telefonul tău.
Citiți și: Google împlinește 26 de ani. Tu știi de ce se numește așa? Care e adevărul /VIDEO